(10.50 hodin)

 

Poslanec Milan Feranec: Děkuji, pane předsedající. Páni členové vlády, dámy a pánové, já jsem chtěl původně reagovat na kolegu Adamce, který mluvil už před nějakou dobou. Já souhlasím s tím, co říká. On má pravdu. Není to zákon o zákazu kumulací funkcí. Je to zákon o zákazu nebo snížení kumulací odměn. Souhlasím s tím. Na druhé straně když poslouchám argumenty, jak je to urážka voličů, jak je to ohrožení demokracie, tak to se obávám, já to tak úplně nevidím.

Padly tady argumenty od jiných. Já jsem několikrát kandidoval v různých volbách a nikdy jsem nezaregistroval, že by kdokoli jako kandidát říkal, že by tam řešil platy. Nikdo z nás to nedělá. To je jasné že ne.

Tento zákon není o voličích, není o starostech, je to o tom, jestli si my poslanci, kteří působí v komunální sféře, dobrovolně omezíme funkční požitky, nebo neomezíme. Je to o tomto. Pochopitelně každý se nějak rozhodne. ODS se nějak rozhodne, pirát se nějak rozhodne. Já podporuji návrh paní kolegyně Mračkové Vildumetzové, protože to máme dlouhodobě v našem programu, a proto to podpořím. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan poslanec Karel Krejza, připraví se poslanec Ondřej Benešík, také s faktickou poznámkou.

Pane kolego, než vám začnu měřit čas k faktické poznámce, opět žádám sněmovnu o klid! Když nerespektujete sebe, respektujte alespoň stenografky, které to musí zaznamenat. Děkuji. Máte slovo.

 

Poslanec Karel Krejza: Vážený pane místopředsedo, děkuji. Já jsem chtěl reagovat vaším prostřednictvím na paní Fialovou, která je veskrze sympatická dáma, ale nerozumím příliš tomu, proč bychom tady neměli používat informace, které máme z obcí, které máme ze Sněmovny, k tomu, abychom zlepšili právní prostředí pro naše občany. Já si myslím, že naopak, všechno má být transparentní. My se tak chováme. Nevidím důvod, proč bychom tady něco měli tajit, něco nepoužívat, něco snad zapomenout. Takže tady s tou argumentací absolutně nesouhlasím.

Co se týká kolegů Pirátů, škoda těch 21 nových uvolněných funkcí místopředsedů výborů a podvýborů na Praze, to bych jim možná i věřil, že jim jde o ty veřejné finance. Takhle příliš ne.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan poslanec Ondřej Benešík s faktickou poznámkou, připraví se pan poslanec Ondřej Veselý. Máte slovo, pane poslanče, k faktické poznámce.

 

Poslanec Ondřej Benešík: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, zaznělo tady, že tento návrh podporuje Ministerstvo financí, protože ty prostředky zůstanou k využití pro obce, města a kraje. Samozřejmě, pokud se necháte zneuvolnit, tak tam zůstane ještě víc, protože se nebude vůbec nic odvádět ani na zdravotní a sociální pojištění, prostě zůstane tam úplně všechno, celá ta hrubá mzda, takže je to lepší. Ale my se bavíme o samosprávě. Samospráva je od slova, že se sama spravuje, je nezávislá, takže názor Ministerstva financí je sice relevantní, ale není rozhodně důležitý. Já se proto ptám, jestli s tímto souhlasí Svaz měst a obcí České republiky, Sdružení místních samospráv či Asociace krajů, pokud na to mají nějaké usnesení. Opravdu nevím, nesnažím se nikoho nachytat.

Také se chci zeptat na to, co už tady zaznělo, jak se bude řešit kumulace platů jiných než politiků, kteří jsou také placeni z veřejných zdrojů. My tady rozdělujeme lidi do dvou skupin. My jsme se zaměřili na ty nepopulární politiky a už neřešíme ty jiné, jak jsem říkal, ve školství nebo ve zdravotnictví, kteří také mohou vykonávat uvolněné funkce a zároveň jsou placeni z veřejných zdrojů ve svém jiném zaměstnání, které si nechali.

Co se týče starosty, který má 170 tisíc v kumulované funkci, já znám jednoho, který se nechal zvolit starostou a dostal skoro přes 40 %. Kandidoval na poslance, z nevolitelného místa přeskákal i s funkcí starosty uvolněného. Poté za rok následovaly komunální volby a on v těch komunálních volbách jako uvolněný placený starosta a placený poslanec dostal ještě víc hlasů než v těch předešlých volbách. Já se neodvažuji zákonem regulovat mínění voličů v úplně jiném městě, než je moje. To je prostě jejich rozhodnutí a oni se rozhodli, že to prostě takto chtějí.

Já jsem se sám rozhodl, že se vzdám svého platu, protože jsem nebyl schopný plně vykonávat funkci starosty a poslance. Bylo to zase moje svobodné rozhodnutí. A opakuji, tato možnost tu je, využívejte ji, nepotřebujeme na to nový zákon. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času. Nyní pan kolega Ondřej Veselý, připraví se pan kolega Birke. Pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Ondřej Veselý: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já napřed klidněji budu reagovat na Mikuláše Ferjenčíka, vaším prostřednictvím.

Pane kolego, nemáte pravdu. Ti lidé, když jdou volit, tak to nejsou pitomci a vědí, jestli tam ten starosta, který tam sedí, tu úplatu bere nebo nebere, a asi dokážou usoudit, minimálně drtivá většina z nich, jestli bude postupovat stejně, a přesto ho stále volí. Takže není pravda - samozřejmě když necháte na člověku rozhodnout, jestli soused má mít chcíplou kozu, nebo živou kozu plnou (nesroz.) mléka, tak většinou řeknou, ať mu ta koza chcípne. Tak to je s těmi výplatami.

O něco méně klidně, opět prostřednictvím pana předsedajícího, na pana kolegu Michálka. Jsou tři možnosti. Buď neumíte číst, nebo neumíte vykládat text, nebo účelově lžete. Protože to referendum ČSSD bylo úplně o něčem jiném, než vy jste říkal, tak si to přečtěte ještě jednou. A přestaňte si o nás utírat boty, protože naše strana za 140 let své existence něco pro tuhle zemi aspoň udělala. Vy v lidech jenom vyvoláváte nenávist a závist. Tak si ji nechte!

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan kolega Jan Birke, připraví se pan poslanec Ferjenčík. Pane kolego, ještě vám neudělím slovo, protože znovu požádám sněmovnu o klid. Nenuťte mě, abych jmenoval jednotlivé poslance, kteří tady hovoří o jiných tématech, než je novela zákona o obcích. Máte slovo.

 

Poslanec Jan Birke: Děkuji, pane předsedající. Já musím po vystoupení kolegy, svého předřečníka, opravdu mírně, protože už jednou jsem předvolán před mandátový a imunitní výbor za hrubost a aroganci, tak si musím dávat pozor, abych náhodou po druhé nebyl usvědčen. Ale na druhou stranu, nezlobte se, já jsem tady ve druhém čtení říkal a vypravoval jsem ten příběh, který se týká mě, a vždycky je nejlepší to vypravovat podle toho, co zažijete vy.

Tak ještě jednou, já jsem nikdy netajil za ty tři mandáty, že kandiduji a mám dva platy. Všem jsem to vždycky říkal. Vždycky všem. Teď mluvím o komunálních volbách. V prvních komunálních volbách - výhra, stal jsem se starostou. Za dva roky nato s jedním platem - parlamentní volby, přeskočil jsem z pátého místa na první, stal jsem se poslancem. Následně za tři roky v komunálních volbách s platem poslance a s platem starosty jsem byl lídrem na starostu, dostal jsem 43 %. Za další tři roky s platem poslance a starosty jsem byl lídrem Poslanecké sněmovny (?) a stal jsem se poslancem. Následně, teď v komunálních volbách, s platem poslance a starosty jsem znovu kandidoval a dostal jsem 33 %. O preferenčních hlasech nemluvím, ty byly kolem 70-80 %. Ty se nepočítají, protože v každém městě to je jinak a je to nesrovnatelné.

Ještě jednou opakuji, prostě zkrátka a dobře, jak vy říkáte - já nebudu reagovat na vystoupení pana kolegy z Pirátů, to mi vůbec nestojí za to, aby mě tu někdo kádroval, ale jenom chci říci jednu věc: Neříkejte nám, kdo nás volí. Já ani nechci vědět, kdo volí vás, a je mi to úplně jedno, ale jenom chci říci, že -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane poslanče, skončil vám čas k faktické poznámce.

 

Poslanec Jan Birke: Vlastně to je lepší. (Smích v sále.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Děkuji panu kolegovi Birkemu. Nyní pan poslanec Ferjenčík, připraví se pan poslanec Petr Pávek. Máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já se omlouvám, ale na jednu věc musím reagovat. Trochu mě nadzvedlo, když tady vystoupil pan Farský s tím, že to je pohrdání voliči, protože tento zákon tady projednáváme podruhé. Poprvé ho Sněmovna vrátila k přepracování a paní Mračková Vildumetzová ho předložila znovu v podstatně osekanější formě, aby to prošlo Sněmovnou. Podepsaní pod tím prvním návrhem zákona, který právě tuto kumulaci platů řešil, byli mimo jiné pan Farský, pan Chvojka, předseda klubu ČSSD, pan Pávek. Velmi překvapuje, že tito lidé tady teď bojují proti tomuto zákonu, který obsahuje úplně to samé, jen o něco osekané, jako že je to nějaký populismus, poté co to sami předložili.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní faktická poznámka pana poslance Petra Pávka. Pak se připraví pan poslanec Marek Výborný, dále Ivan Adamec, Zbyněk Stanjura, Ondřej Benešík. Pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP