(10.40 hodin)
(pokračuje Ferjenčík)

Lidé, když se rozhodují, jak volit ve volbách, tak mají nějakou škálu motivátorů, proč někoho volit. A oni bohužel nemohou rozhodnout o tom, co ti politici potom v té funkci budou dělat, to záleží samozřejmě na těch lidech. A mají nějakou prioritu, třeba programové priority těch kandidátů. Ale myslím, že kdybyste se zeptal těch lidí, jestli by uvítali, aby ti politici brali dva platy, nebo jenom jeden a necelou polovinu, tak by uvítali tu druhou variantu. Akorát tohle rozhodnutí oni nikdy nemůžou udělat. To, že to je podpůrný argument, proč někoho volit nebo nevolit, ještě neznamená, že to je ten jediný argument, podle kterého se voliči rozhodují. Proto je naprosto legitimní to prosazovat na úrovni celé politické sféry.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní další faktická poznámka pana poslance Jakuba Michálka. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, vážení zástupci vlády, vážené kolegyně, vážení kolegové, to, o čem se tady bavíme, je zjednodušeně řečeno to, jestli multifunkcionář bude brát 170 tisíc čistého, jako bere dneska, když má plat poslance a starosty, anebo bude brát jenom 130 tisíc čistého, takže mu poklesne plat o 40 tisíc. Já chápu, že kolegové z ODS proti tomu protestují, protože se sníží tedy příjmy některých starostů. Chápu, že na to mají pohled ten, že na volném trhu si to zajistili, takže by jim to mělo náležet.

Nicméně vůbec nechápu, jak je možné, že to snížení kumulace funkcí tady hájí ČSSD... Že proti tomu, co navrhujeme, tady vystupuje ČSSD. Protože ČSSD má přece zastupovat dělníky, seniory. A teď tady vystupují, že jim tedy vadí, že budou brát jenom 130 čistého ti kumulátoři. A přitom ČSSD měla vnitrostranické referendum v roce 2014, kde 92 % členů ČSSD hlasovalo proti kumulaci placených veřejných funkcí. (Rozruch v sále.) A ještě, co je největší vrchol pokrytectví, si to ČSSD vystavila na své webové stránky s titulkem Úspěch vnitrostranického referenda. Takže takovýmhle způsobem ČSSD plní svoje volební sliby. Takovýmhle způsobem vlastně opovrhuje svou vlastní členskou základnou, že když 92 % členů v ČSSD něco schválí, tak ČSSD tady pak jednotně vystoupí s tím, že tedy na těch 170 tisíc měsíčně čistého si sahat nenechají, že tedy 130 tisíc už je málo. A myslím si, že toto je tedy vrchol pokrytectví ze strany ČSSD, která má hájit zájmy dělníků, seniorů a chudých.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan poslanec Jan Farský. A já zopakuji přihlášené na faktické poznámky, než dám slovo panu kolegovi Farskému. Po něm následuje pan kolega Jurečka, Benda, Feranec, Krejza, Benešík, Veselý, Munzar a Birke. A pane poslanče, ještě chviličku. Omlouvá se od 14.30 do 19 hodin z důvodu služební cesty pan poslanec Kubík.

Nyní máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Jan Farský: Děkuji. Pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, mně na tom zákoně nejvíc vadí ta neúcta k voličům. To, že ukazujeme a vzkazujeme jim, že vlastně nejsou úplně svéprávní ve svém rozhodování. To mně na tom vadí. Ta urážka voličům. A to tento zákon je. Lidé, kteří kandidovali do funkcí, tak bylo zřejmé, v jakých funkcích v té chvíli už jsou, jaké platy berou. Mohli s tím jít do kampaně a říct "já to pro vás budu dělat ve druhé funkci zadarmo" a mohli tím získat pár bodů navíc. Ale pokud si toto nevybrali a lidé je ve svobodných volbách zvolili do těchto funkcí, tak si je vybrali i s tím, že třeba budou brát dva platy. A já to tady klidně takto můžu říct, protože já jsem to v kampani v roce 2010 nepoužil. Neřekl jsem, že budu starosta ve slevě, ale po volbách jsem se nechal zvolit jako neuvolněný starostou, a tím jsem se toho platu vzdal. Bylo to kvůli mému svědomí, ke kterému jsem nepotřeboval žádný zákon, žádný příkaz, žádné nařízení. A respektuji, že jsou obce, kde starosta se svou zkušeností, nadhledem a totálním omezením svého soukromého života, svých všech koníčků prostě pro tu obec bude vykonávat dvě placené funkce, pokud si to jeho voliči přejí, je to jejich vůle. Proč bychom voličům v jakékoli obci měli říkat, že se rozhodují špatně a že je potřeba jejich rozhodnutí revidovat? Je to přeci na jejich rozhodnutí.

Mějme úctu k voličům. Mějme úctu k jednotlivým hlasům a respektujme je. Oni rozhodují. My je neregulujme, nediktujme jim, jak rozhodovat mají. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Farskému za dodržení času k faktické poznámce. Ještě než dám slovo panu poslanci Marianu Jurečkovi, požádám sněmovnu o klid. Jsme v situaci, kdy jsou faktické poznámky, a kohokoliv přeruším, abych zjednal klid ve sněmovně, beru mu čas k jeho faktické poznámce. Pokud máte jiné diskuse, než je tento návrh zákona, tak prosím zásadně v předsálí.

Nyní pan kolega Marian Jurečka. Máte slovo.

 

Poslanec Marian Jurečka: Vážený pane místopředsedo, členové vlády, kolegyně, kolegové, když tu debatu tady poslouchám, tak si dovolím dát návrh, abychom tuto novelu zákona o obcích vrátili do druhého čtení, protože tady je diskuse nad i těmi parametrickými otázkami, proč je to zrovna 40 %, pan poslanec Rais se tady na to ptal. Já jsem odpověď tady neslyšel. Neslyšel jsem ji ani při projednávání u druhého čtení, jak se k této hodnotě zrovna došlo. A především, a to jsem říkal v diskusi u druhého čtení, kolega Benešík, kolega Farský a mnoho dalších jasně ukázali, že ten problém je v praxi řešitelný. Pokud ten politik chce, má tu soudnost, má tu míru, tak prostě přijde a řekne "budu tu funkci vykonávat jako uvolněný (?)", tu částku stanoví zastupitelstvo, a je to vyřešeno. My tady zaplevelujeme legislativu něčím, co není nutné řešit touto normou, co je dneska v praxi dávno řešitelné přesto, protože to někteří chtějí a je z toho vnímání evidentně pokrytecké, tak se o to snaží. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Jurečkovi za dodržení času k faktické poznámce. Nyní faktická poznámka pana poslance Marka Bendy. Připraví se kolega Milan Feranec. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Marek Benda: Vážený pane místopředsedo, vážené dámy, vážení pánové, tak za prvé bych chtěl zareagovat na to, co řekl zpravodaj, pan kolega Bartoš, který, předpokládám, že když je zpravodajem, tak není navrhovatelem. Tak myslím, že by měl informovat o tom, jakým způsobem se projednává ve výboru pro veřejnou správu, a ne tady nadšeně vykřikovat, jak je příznivcem tohoto zákona, protože to měli v programu. Pokud je navrhovatelem, tak pokládám za naprosto nemravné, že je současně zpravodajem. Ale myslím, že si člověk musí vybrat. (Potlesk z levé části sálu. Posl. Bartoš vykřikuje: Nejsem navrhovatelem!) Buď je navrhovatelem... No dobře. Tak není navrhovatelem, pak nemá chodit a jako navrhovatel s přednostním právem říkat: my plníme program Pirátů. To ať si tedy říkají kolegové, kteří to spolupodepsali. To je první poznámka.

Druhá poznámka k vzácnému kolegovi Michálkovi. Míra pokrytectví, která tady dnes byla předvedena, už podle mě přesahuje všechny meze. To už si fakt jako budeme říkat, 170, 130 tisíc, a to je to. Už jste tohle sehráli tady kolem platů ústavních činitelů. Já už jsem to tehdy pokládal za naprosto nemravné a nesystémové a říkal jsem tady marně, a nebylo mě slyšet, že se nedá posuzovat jako absolutní výše platu a vykřikovat tady o absolutní výši platů, ale že se máme bavit o nějakých relacích ve veřejné moci. Ale to opravdu tady budeme chodit a budeme vykřikovat: ten má moc?

A poslední poznámka. Pokud jste někdy mluvili ve svých programech, mluvili jste právě o kumulaci funkcí. Nikdy jsem v žádném vašem programu nezaregistroval kumulaci platů. A celý tento návrh zákona, tak jak už jsem říkal, pokládám opravdu jenom za hru na lidskou závist. (V sále je hlučno.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Po Marku Bendovi slovo má pan poslanec Milan Feranec. Připraví se Karel Krejza. Pane poslanče, ještě chviličku. Páni kolegové, prosím diskuse mimo tento program v předsálí, ať kolega Feranec může využít v klidu a v pořádku podle jednacího řádu svůj čas k faktické poznámce. Máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP