(16.50 hodin)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Další faktická poznámka, pan poslanec Martínek, poté pan poslanec Nacher.

 

Poslanec Tomáš Martínek: Já tady prostřednictvím pana předsedajícího musím doplnit pro pana Volného, že na prodloužení lhůty pro elektronické daňové přiznání začalo pracovat ministerstvo až poté, co jsme je o to požádali. Samozřejmě jsme na tom společně spolupracovali, na tom návrhu, který teď tady vidíte, ale bylo to až na základě naší iniciativy. Jinak samozřejmě možnosti jsou a uvidíme, jak se k tomu samozřejmě postavíte.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Pan poslanec Nacher, faktická poznámka.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji za slovo. Vy asi víte, co chci říct. Obsahově na to reagovala paní ministryně. Já teda vezmu politickou stránku věci. Pod heslem sytý hladovému nevěří anebo zameťte si nejdřív před vlastním prahem, tak vy si tady stěžujete na opozici.

Teď nebudu pouze na Piráty, ale i na kolegu z TOP 09, kteří v Praze vládnou, tak já vám řeknu statistiku. My jsme jako opozice navrhli 14 bodů a víte, kolik nám jich prošlo? Jeden. Tady si klidně můžete zatleskat, že vaše úspěšnost v Poslanecké sněmovně, kde klub ANO je třikrát větší a tady dvanáctkrát větší, zatímco tam jsme všichni stejně velcí, tak je mnohem větší. Tak začněte nejdřív u sebe a pak si můžete stěžovat. Děkuju. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Diskuse nám košatí. Mám další dvě faktické poznámky. Pan poslanec Martínek, poté pan poslanec Válek.

 

Poslanec Tomáš Martínek: Já jsem předchozí vystoupení nepochopil, ale OK, jak se vztahuje, ale rád samozřejmě bych se chtěl vrátit ještě k jedné věci, kterou tady zmínil pan Volný ohledně projektu Moje daně. Tam bych chtěl aspoň požádat takto veřejně, protože podle informací, co mám, se nepočítá s tím, že by projekt Moje daně byl propojen nějakým způsobem s Českou správou sociálního zabezpečení a se zdravotními pojišťovnami. Takže bych chtěl apelovat opět na vládu, aby se propojila minimálně tato ministerstva a začala pracovat aspoň na tom, aby ten export, který tam bude možný, předpokládám, pomocí elektronického daňového přiznání, byl doopravdy napojen i na tyto další instituce, kde poplatníci musí podat následně například u podnikatelů další podání. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji. Další faktická poznámka, pan poslanec Válek. Vaše dvě minuty, pane poslanče.

 

Poslanec Vlastimil Válek: Děkuji. Je absurdní, abych vystupoval k problematice, které v podstatě vůbec nerozumím. Nicméně bych chtěl nevystupovat k této problematice takhle přímo, ale chtěl bych vystoupit prostřednictvím pana předsedajícího k tomu, co kolega Nacher tady řekl.

Já chápu stresující situaci, byl jsem v různých městských částech nebo různě v opozici, v koalici a nevím, tak myslím, že se bavíme o legislativě, která buďto má pomoci občanům České republiky, nebo jim nemá pomoci. A pokud tato legislativa nepomůže občanům České republiky, tak jasně, tak to shoďme. Pokud jim pomůže, tak to podpořme.

Vůbec nechápu, jak toto může být politikum, že podám poněkud později daňové přiznání a že ho podám elektronicky a bude to pro mě výhodnější. Jsem obyčejný doktor, byť poslanec v této fázi, ale pořád tomu nerozumím a nechápu, proč se aspoň u části věcí - prostřednictvím pana předsedajícího děkuji panu předsedovi Faltýnkovi, ale dávno už nejsem profesorem, to bude až na hrobě. (Reakce na poznámku poslance Faltýnka z místa.) Tak fakt, pojďme se bavit seriózně a rozumně, jestli je to ku prospěchu. Vždyť já nevím, proč by se to nemohlo posunout do druhého čtení a pohádat se dál. Nebo, opravdu, mě to fakt dneska hrozně mrzí. Děkuju.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji. Tím jsme se vypořádali s faktickými poznámkami a první pan zpravodaj, poté pan poslanec Ferjenčík do rozpravy.

 

Poslanec Jaroslav Kytýr: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já bych si dovolil reagovat na některá vystoupení, která tu zazněla ve faktických poznámkách. Protože skutečně bych se rád vrátil zase k ratiu celé téhle záležitosti, tohoto poslaneckého návrhu.

Jak již několikrát zaznělo z úst mých i z úst paní ministryně, tak základ návrhu je zřejmý, je dobrý a rozhodně se v dalším období objeví v připravované novele a ve vládním návrhu. Proto mě mrzí, že si v tuto chvíli pan Michálek prostřednictvím pana předsedajícího tady porovnává sílu poslaneckého a vládního návrhu a všechno to vztahuje k tomu vysvětlení, že pouze ANO si v tuto chvíli chce prosazovat svoje záležitosti a rozhodně odmítá jakékoliv poslanecké návrhy z opozice. Nemyslím si to. Ale zároveň bych předeslal to, co zaznělo i v projednávání minulé legislativy, kdy se tady bavíme o tom, že vládní návrhy svým procesem, svým meziresortním připomínkováním jsou většinou důslednější, dokážou odhalit vzájemné vazby a detaily a z těchto důvodů je rozumnější je takto přednést této vážené Poslanecké sněmovně a následně diskutovat ve výborech a případně dalšími pozměňovacími návrhy a aktivitami jednotlivých poslanců je lépe nebo hůře upravovat. Což zde zpravidla probíhá.

Zároveň bych si dovolil reagovat na pana předřečníka pana poslance Válka prostřednictvím pana předsedajícího, kde skutečně bavit se v tuto chvíli o té záležitosti v tomto poslaneckém návrhu, když víme, že to je jenom jedna ze součástí připravované změny, mi připadá naprosto zbytečné. Důvodem i v této záležitosti je to, že skutečně v tuto chvíli nedokážeme odhalit všechny případné důsledky této změny, která se jeví na první pohled velice jednoduše. Proto se domnívám, že skutečně je potřeba, aby tato Poslanecká sněmovna měla předložené široké spektrum vládního návrhu, který skutečně bude garantovat, že nedochází k určité změně, protože tento zásah do daňového řádu je významná změna. A skutečně je potřeba, aby byla vzájemně provázaná. To je můj názor a z těch důvodů jako zpravodaj jsem navrhl zamítnutí v prvním čtení. A skutečně se těším na vládní návrh, který, tak jak bylo slíbeno, zde bude předložen a budeme mít možnost v rozpočtovém výboru a v ostatních toto řádně projednávat.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám také děkuji. Faktická poznámka, pan poslanec Bláha. Máte slovo.

 

Poslanec Jiří Bláha: Vážené kolegyně, kolegové, já bych vás chtěl poprosit, pokud chcete opravdu podnikatelům pomoci, tak nic neměňte! Nechte je podnikat, nechte to co nejdéle ve stejné podobě. A dávám všem za pravdu, že je potřeba náš daňový systém, všechny zákony, které se blíží k tomu, jak platíme daně, co odvádíme, co je potřeba pro to, aby pro podnikatele to bylo co nejjednodušší, tak je potřeba změnit. Ale je to potřeba změnit k nějakému jednomu datu, aby to podnikatelé mohli načíst v jeden den, aby nemuseli neustále sledovat, co se mění, co se změnilo, co budou zase muset, protože to je to nejhorší, co se děje. A pokud opravdu chcete vědět, co nejvíc trápí podnikatele, tak to, jestli podají daňové přiznání papírově, nebo digitálně, je trápí nejmíň. Nejvíc je trápí exekuce, insolvence, kontroly, statistická hlášení a tak dále, a tak dále.

Přečtěte si můj Facebook, tam je to všechno napsané. Děkuji. (Veselost v pravé části sálu.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP