(16.10 hodin)
(pokračuje Stanjura)

Já považuji hlasování o tomto návrhu... nebo tento návrh za nehlasovatelný, tudíž o něm hlasovat vůbec nemůžeme. A je úplně jedno, že ho doporučil rozpočtový výbor, který podle mě chyboval a vymyslel si do zákona, návrh státního rozpočtu, nebo resp. je to zákon o státním rozpočtu, instituci, která reálně neexistuje. (Upozornění na čas.) Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Také děkuji. Pan předseda Kalousek asi jako první. Je to faktická poznámka, nebo přednostní právo, se zeptám. Faktická. Prosím.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Já se omlouvám. Pan předseda Stanjura má pravdu a já jsem to špatně formuloval. Ten procedurální návrh na to, abychom hlasovali o návrhu státního rozpočtu po 19. i po 21. hodině, jsem formuloval na základě vůle dvou poslaneckých klubů - klubu TOP 09 a klubu ANO. Takže klidně o tom můžeme hlasovat ještě jednou.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Já jsem tady ten souhlas viděl, ale chápu, že byla námitka, tedy si to hlasování zopakujeme. Takže já znovu svolám kolegy do sálu (gong) a budeme tedy znovu hlasovat o tom, že budeme hlasovat po 19. a 21. hodině... Je to na návrh dvou poslaneckých klubů ANO a TOP 09... Mám za to, že tedy můžeme hlasovat, pokud není ještě nějakých námitek.

Takže já zahajuji hlasování, ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

hlasování číslo 133 je přihlášeno 182 poslanců a poslankyň, pro 147, proti 22. Návrh byl přijat.

 

Doufám, že tentokrát to už bylo všechno správně. A váš návrh na nehlasovatelnost nějakého návrhu potom probereme v proceduře. Takže děkuji. Tím jsme vyčerpali v tuto chvíli faktické poznámky.

Pan předseda Bartošek. Prosím.

 

Poslanec Jan Bartošek: Děkuji, pane místopředsedo. Pouze pro pořádek. Mělo by se buď předchozí hlasování o prodloužení prohlásit za neplatné, nebo dát hlasovat o námitce. To znamená, aby potom následně nemohlo být zpochybněno schválení státního rozpočtu tím, že nebyla dodržena procedura v jednacím řádu. Takže předchozí hlasování, tedy jako první, které přednesl pan poslanec Kalousek, bychom se s ním měli nějak vypořádat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Ano. Tak já pro pořádek konstatuji, že hlasování číslo 132 bylo neplatné, protože nebyla splněna návrhová povinnost.

Prosím, pan předseda Kalousek.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Já se omlouvám panu předsedovi Bartoškovi. Prostě jsme uvízli v zajetí tradic. Všichni víme, že když něco navrhuji, tak že to je v zájmu obou dvou klubů, jak TOP 09, tak ANO. Tak asi jsme uvízli prostě v téhle tradici. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Já děkuji a věřím, že už bychom se mohli posunout dál. Takže mám tady omluvu pana poslance Klause, a to na čtvrtek mezi 9. a 11. hodinou ze zdravotních důvodů.

A nyní tedy budeme pokračovat v rozpravě. Prosím pana poslance Holomčíka, který je řádně přihlášen. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radek Holomčík: Tak já děkuji za slovo. Vážené dámy, vážení pánové, jsem rád, že se podařilo a mohu zde krátce hovořit. Chtěl bych okomentovat svůj pozměňovací návrh, ve kterém jsem chtěl zabránit, aby do státního rozpočtu na příští rok bylo počítáno s vyvedením 1 mld. korun ze státních lesů.

Podnik Lesy ČR je dle dostupných informací v provozní ztrátě. Hovoří se o půjčce a v příštím roce se očekává, že kůrovcová kalamita dosáhne ještě výrazně většího rozsahu, než tomu bylo letos. A jestliže se rušení rezervních fondů a odčerpávání nezbytných prostředků z podniku Lesy ČR v minulosti nyní ukazuje jako chyba, tak pokračovat v tomto trendu by bylo vyloženě zločinem na budoucnosti naší země. Myslím si, že peníze z lesa mají zůstat v lese.

Já jsem ten pozměňovací návrh podával s tím, že jsem si byl vědom, že bude nehlasovatelný, protože tak jak je podaný, tak mění schválené parametry, které byly schválené v prvním čtení, a tedy mění návrh celkových výdajů a příjmů. Za situace, kdy rozpočtový výbor Národní rozpočtové rady ve svém stanovisku z 28. srpna tohoto roku upozorňuje, že výše navržených příjmů může být nadhodnocena, tedy hrozí reálné riziko, že příjmy nebudou naplněny, nemohl jsem z důvodů rozpočtové obezřetnosti navrhnout jiný druh příjmů, kterým bych nahradil tuto zrušenou 1 mld. z lesů.

Já jsem tento návrh podal jako gesto. Jako gesto konkrétně nesouhlasu. Nesouhlasu s totální nezodpovědností, nesouhlasu s hazardováním s budoucností naší země, nesouhlasu s tím, že se smyslu zbavený marketing stal jediným politickým programem této vlády. Chápu, že takovéto gesto nepadne na úrodnou půdu u vlády, která zadlužuje naši zemi v době hospodářského růstu, která rozpouští rezervy, aby si pak mohla umně zkreslovat ekonomické výsledky, a která nemá ambici řešit klíčové reformy. Ale považuji za důležité, aby občané této země měli alespoň naději, že ve Sněmovně jsou i politici, kteří vidí dál než jenom k příštím volbám.

A na závěr trošku odlehčím. Teď často zaznívá, že tato vláda projídá naši budoucnost. Já to vidím trošku jinak. Mně to spíš připomíná takovou tu situaci, kdy si večer před odjezdem na výlet nasmažíte hromadu řízků, ráno se vzbudíte, všechny je sníte, a pak je vám tak blbě, že už nikam nejedete.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. A nyní prosím pana poslance Ferjenčíka, který je řádně přihlášen do rozpravy. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já teď poprosím o pozornost paní ministryni a paní zpravodajku, protože jsem chtěl navrhnout úpravu procedury a nejsem si zcela jist, že to projde přes... že to bude legislativně technicky správně, ale chtěl jsem to aspoň navrhnout. Jde mi o ten pozměňovací návrh A1, kde bych chtěl, abychom ten řádek 301 Kancelář prezidenta republiky, to znamená navýšení rozpočtu Hradu o 16 mil., hlasovali odděleně od zbytku toho pozměňovacího návrhu. Adekvátně by se musela potom snížit to... snížení částky ve vládní rozpočtové rezervě. Takže toto je můj procedurální návrh. Poprosím paní zpravodajku, aby k tomu zaujala stanovisko, zda toto je hlasovatelné.

My jsme si vědomi, že ty kapitoly projednávané rozpočtovým výborem, proces jejich schvalování je trochu odlišný od ministerstev, a z toho důvodu prostě se tam přidává na platy s nějakým zpožděním a musíme to dělat pozměňovacím návrhem. Nicméně vzhledem k tomu, že Kancelář prezidenta republiky čelí v poslední době podezření z velmi nehospodárného nakládání s penězi daňových poplatníků, především v souvislosti s kauzou staveb v lánské oboře, tak nám přijde nezodpovědné navyšovat Kanceláři prezidenta republiky rozpočet, natož o 16 mil., přesto, že s těmi dalšími položkami souhlasíme, tak proto navrhuji oddělené hlasování. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Já také děkuji. Nevím, jestli k tomu paní zpravodajka bude chtít zaujmout stanovisko rovnou, nebo to vyřešíme až... Vypadá to, že to vyřešíme později. V tom případě já v tuto chvíli nemám nikoho přihlášeného ani s faktickou poznámkou, ani do rozpravy. Ještě se rozhlédnu po sále, jestli se někdo nehlásí, ale nevypadá to tak. Rozpravu končím a ptám se, jestli je zájem o případná závěrečná slova. Tak prosím paní navrhovatelku.

 

Ministryně financí ČR Alena Schillerová Děkuji za slovo, pane místopředsedo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Já bych chtěl požádat kolegy, aby měli strpení a ztišili se, ať můžeme řádně vyslechnout závěrečné slovo.

 

Ministryně financí ČR Alena Schillerová Děkuji za slovo, děkuji za zjednání pořádku, pane místopředsedo.

Dámy a pánové, já jsem dnes celý den od rána trpělivě naslouchala. Já jsem si dělala poznámky. Nebudu nikoho jmenovat, možná, kdyby mně náhodou utkvěl, nějaká myšlenka konkrétně, budu se spíš vyjadřovat ke všem, myslím myšlenka předřečníků, tak ho oslovím přímo. Ale spíš jsem si dělala poznámky a chtěla bych se vyjádřit k zásadním věcem, které tady zazněly. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP