(15.50 hodin)
(pokračuje Nacher)

A když se bavíme o rozpočtu, já jsem se ptal právě na ty některé věci. Já vím, že jste to převzali před dvěma měsíci. Jaké jsou priority v oblasti investic? Nula! Jaké jsou priority v oblasti úspor na provozních výdajích? Nula. Nula! Jediné, co jsme se dozvěděli jako opoziční zastupitelé, je, že 13 mld. jde do rezervy a že se to potom rozpustí v příštím roce.

Takže prosím pěkně, to, co vy tady říkáte, a já neříkám, že třeba někdy nemáte kus pravdy, tak se tím aspoň sami řiďte! Protože už nejste jenom v opozici, už jste i někde v koalici a jste v koalici v hlavním městě! Děkuji. (Bouřlivý potlesk poslanců ANO 2011 a ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Pan poslanec Nacher. A nyní požádám o vystoupení pana poslance Ferjenčíka, připraví se pan poslanec Jurečka, Výborný, Černochová, Michálek. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo. Já jsem chtěl stručně reagovat na kolegu Dolínka a kolegu Nachera. Tak za prvé to jejich působení, konkrétně u pana Dolínka, ocenilo pozitivně přesně 2,87 % pražských voličů. A vy jste ale neplánovali, že ty dluhy splatíte. To, že jste dluhy spláceli, byl výsledek toho, že jste nebyli schopni realizovat žádné investice. X miliard na metro D, které jste nepostavili. X miliard na městský okruh, který jste nepostavili. X miliard na spoustu dalších investičních projektů, které jste neudělali, a potom jste logicky tedy splatili ty dluhy, abyste se aspoň něčím mohli voličům pochlubit. Jak jsem říkal, voliči vás ocenili necelými třemi procenty. Tak tolik k Praze.

Druhá poznámka. Skutečně nemůžete očekávat, že za měsíc nová koalice přeskládá celý rozpočet, který jste vy do té doby připravili. Ostatně vzpomeňme na minulý rok, kdy KDU-ČSL i ČSSD, tehdy ještě opoziční, podpořily rozpočet s tím, že ho připravila předchozí vláda, ve které seděly. Myslet si, že za měsíc se celý rozpočet dá zásadním způsobem překopat, je prostě naivní, a ostatně proto tam je právě v pražském rozpočtu rezerva na investice, aby nová koalice měla šanci zhodnotit své priority. A myslím, že voliči to zhodnotili dostatečně. Děláte si ostudu, Petře! (Potlesk poslanců Pirátů.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní tedy požádám o vystoupení pana poslance Mariana Jurečku. Jenom v tuto chvíli upozorním, že mám přihlášeno k faktické poznámce devět. Devět poslanců a poslankyň je přihlášeno. Pan poslanec Marian Jurečka. Vaše dvě minuty. Prosím.

 

Poslanec Marian Jurečka: Děkuji. Vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové, já mám takovou prosbu. Já si myslím, že mám smysl pro nadsázku, pro humor, ale chceme tady při projednávání tohoto zákona řešit problematiku rozpočtu hl. m. Prahy? Můžeme k tomu přidat Plzeň, Brno, Ostravu a další, můžeme si to tady vyříkávat. Náchod se hlásí atd. Prosím pěkně, vraťme se k meritu věci. Zaznělo tady od pana poslance Ferjenčíka, že pokud jsme také třeba i my v minulé vládě ještě před rokem ten rozpočet připravovali, tak jsme ho tady také korektně podpořili před tím rokem. To stejné si uplatněte z hlediska vašeho principu přístupu k těmto věcem, jestli jste populisté, nebo ne, i třeba na tu otázku Prahy, ale prosím pěkně už diskuzi o tom, kdo co komu v Praze udělal, dál nerozviřujme. Děkuji moc za pochopení. (Potlesk poslanců KDU-ČSL a Pirátů.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní požádám o vystoupení pana poslance Marka Výborného a připraví se pan poslanec Jakub Michálek. Prosím.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji za slovo. Já budu velmi stručný. Chtěl jsem poprosit vaším prostřednictvím jak pana poslance Dolínka, pana poslance Ferjenčíka, tak pana poslance Nachera, skutečně já chápu, že problémy obce Praha jsou naprosto zásadní, důležité i na půdě této Sněmovny, ale moc prosím, vyříkejte si to na Mariánském náměstí a pojďme jednat o státním rozpočtu a nikoliv o obci Praha. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní pan poslanec Michálek s faktickou, připraví se pan poslanec Klaus. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Já vůbec nerozumím tomu, proč se tady vládní poslanci snaží odvádět pozornost od bodu, který projednáváme, a to je rozpočet České republiky. Takže já jsem chtěl říct, že ten rozpočet, který vy jste tady vytáhli, ten pražský rozpočet, to jsme nezpracovávali my. To jste zpracovávali přesně vy! To je návrh, který zpracovávala dosluhující vládnoucí koalice ANO a ČSSD! My jsme tenhle návrh, který vy jste připravili, po 28 dnech schválili na zastupitelstvu, aby se 57 městských částí mohlo připravit na hospodaření v dalším roce, a vykastrovali jsme tam všechny problémové věci, těch dalších 14 mld., které se budou řešit, aby se tam neschválily nějaké nesmysly. Takže až se budete příště navážet do rozpočtu, tak si vzpomeňte, že to není rozpočet pirátský, po 28 dnech ani nemůže, ale je to rozpočet ANO, ČSSD a Strany zelených, která skončila před měsícem v hl. m. Praze. Tolik fakta. (Potlesk poslanců Pirátů.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní pan poslanec Klaus, připraví se pan poslanec Bartošek. Prosím.

 

Poslanec Václav Klaus: Já bych chtěl ctěnou Sněmovnu upozornit, že občané nesledují tyto debaty. Oni balí dárky. Takže laskavě ty bitky starých socialistů s mladými socialisty si nechejte na něco jiného! (Pobavení a potlesk zejména poslanců ANO 2011 a vpravo.) Já jsem v Praze v opozici, tady jsem v opozici, tomuhle světu nerozumím. Cítím se asi jako nějaký německý občanský demokrat, když vidí, jak se tam řežou ti nacisti s těmi komunisty, tak to nechápe. Já tohle taky nechápu. Chtěl bych jít v sedm na jeden večírek, takže prosím vás, ukončete tyhle debaty a věcně se věnujme rozpočtu. Děkuji. (Pobavení a potlesk.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní pan poslanec Nacher a mám tady čtyři přihlášky: pan poslanec Nacher, pan poslanec Filip, pan poslanec Lipavský, pan poslanec Dolínek. Takže zatím čtyři faktické. Pan poslanec Nacher. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Patrik Nacher: Já doufám, že naposledy, ale musím reagovat. Za prvé, já si vážím kolegy Výborného, ale nechť nechá na nás, o čem tady mluvíme. Vy také občas mluvíte úplně mimo. Když tady prohrajete hlasování, tak si tady stěžujete u mikrofonu, my to musíme snést. Já kdybych měl přednostní právo, tak jsem tady každých pět minut, abych na něco reagoval, a také vám nekomentuji, jaké argumenty používáte. Já se omlouvám.

Pokud jde o to, o čem mluvil kolega Michálek. Tam je krásně přesně vidět už ta nová politika. Všimněte si toho! Předchozí koalice v Praze byla složena: ANO, ČSSD a Trojkoalice. Ale on tady při tom popisu, podívejte se do stenozáznamu, řekl, že předchozí rozpočet připravovala jenom ANO a ČSSD. Pročpak? Protože současní Piráti mají v koalici i polovinu bývalého klubu z Trojkoalice, takže tam ta kontinuita je. Ne že není! To jenom pro ty, kteří neznají situaci v Praze.

A jinak vy jste měli tři možnosti. On to říkal Ivan Pilný, bývalý ministr financí, celkem jasně. Měli jste tři možnosti, které jsou legitimní, a myslím si, že ministryně financí to potvrdí. Vy můžete buď přijmout původní rozpočet a říct, že jste to nestihli, nebo udělat nějaké nové věci - to jsou nějaké nové priority, někde škrtnout, někde přidat apod., anebo jít podle rozpočtového provizoria. Takhle jsme to udělali my v roce 2014. To jsou čisté varianty. To, co se udělalo, právě byla taková ta mezivarianta, která je prostě hloupá v tom, že tam, kde se to bude hodit, tak se řekne: je to rozpočet předchozí. Kde se to hodit nebude, tak se řekne: to jsme už vylepšili my. O tom se tady bavíme. Děkuji. (Potlesk poslanců ANO 2011.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní už jenom dvě faktické. Takže pan předseda Filip a připraví se pan poslanec Dolínek. Pane předsedo, máte vaše dvě minuty.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Pane předsedající, členové vlády, paní a pánové, já vám odcituji, co jsem dostal před chviličkou na e-mail od jednoho z předních analytiků České republiky. Píše mi: "Nedá se na to dívat."

A ke státnímu rozpočtu věcnou poznámku. A budu citovat, teď to nejsou moje věty: "Na žofínském fóru na začátku října, přesně 5. 10. 2011, prohlásil tehdejší ministr financí Miroslav Kalousek, a cituji: České republice finanční krize nehrozí. Centrum nákazy je v eurozóně. Zdroj: tyden.cz 6. 10. 2011. Také v roce 2018 (?) byl Miroslav Kalousek ministrem financí a tehdy na začátku turbulencí světové ekonomiky uvedl, zase cituji, Česká republika je ostrůvkem stability, a navrhl rozpočet postavený na více než 4% ekonomickém růstu. Česko se přesto krizi nevyhnulo a ekonomika se naopak propadla o téměř 5 %. Za dobu jeho působení ve funkci ministra financí, a jde o veřejně sdělenou informaci, že růst státního dluhu za přesně 1943 dnů po dobu jeho funkčního období dosáhl 274 mld. korun a 190 mil. k tomu. Cifry růstu státního dluhu, i když ne tak vysoké, by bylo možné uvádět i u dalších ministrů financí. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP