(16.00 hodin)
(pokračuje Stanjura)

Netleskejte. Naše chyba. Zase jsme hnutí ANO neochránili před rozhodnutím hnutí ANO! (Pobavení a potlesk vpravo.) Bylo to v pátek, bylo to včera a bylo to dneska. Vždycky za jejich rozhodnutí můžeme my. Já můžu za to, i když jsem hlasoval pro, aby schůze proběhla, že pan poslanec Vondrák nemůže hlasovat. Z logiky věci pana poslance Hájka, který hlasoval proti programu. (Poslanec Hájek z místa: Já jsem se zdržel!) To je úplně jedno. Když už se tak bavíme mimo mikrofon, abych vám vyhověl, když nemáte to přednostní právo -

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Já prosím pány poslance, aby nevedli tento typ dialogu. Každý, kdo chce mluvit, by mohl mluvit za řečnickým pultem, pokud by byla debata. Debata není. Mohou mluvit jenom ti, kteří mají přednostní právo. Prosím, pokračujte.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Omlouvám se, pane místopředsedo, už se budu držet jednacího řádu.

Ty trapné výmluvy: já jsem se zdržel. To je úplně stejné, jako byste hlasoval proti. Pro to, aby pan poslanec Vondrák mohl vystoupit, byste musel hlasovat "ano". Takže pokud si stěžujete, obvyklá rada: jděte na toaletu a podívejte se do zrcadla, tam najdete viníka. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: S přednostním právem pan předseda Kalousek, po něm s přednostním právem pan předseda Bělobrádek. Máte slovo, pane předsedo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo. Promiňte, dovolím si zareagovat na slova pana předsedy Kováčika, který se nás zeptal: tak platí tady ta demokracie pro všechny? Ano, samozřejmě platí. Platí její procesy, platí její mechanismy a platí to, že bereme jako legitimní a samozřejmé, že většina přehlasuje menšinu. Ale to samo o sobě ještě prosím pěkně není demokracie. Tu demokracii dělá především její hodnotová náplň. Když si po strašlivé druhé světové válce Evropa kladla otázku, jak se to mohlo stát, že v zemích s hlubokou kulturou a demokratickou tradicí, v Německu, v Itálii, zvítězily hrůzné režimy, tak si na to odpověděla, že tam nebyla definována ta hodnotová náplň, a země převzaly do své ústavy Listinu základních práv a svobod, na jejichž ochranu byla zřízena Rada Evropy. A bez této hodnotové náplně to není demokracie, to je jenom forma, nikoliv obsah. To, že pokládáme za samozřejmé bez ohledu na to, jaký je náš politický názor a jaká jsou naše ideová východiska, že pokládáme za samozřejmé, že lidé jsou si rovni ve svých právech a důstojnosti, nikoliv tedy v nároku konzumace samozřejmě, ale rovni ve svých právech a důstojnosti a že na nikoho nesmí být zahlíženo pro jeho náboženské přesvědčení, pro jeho etnickou příslušnost, pro jeho barvu kůže, a promiňte, nechci dále přednášet, všichni to znáte, protože je to součást naší Ústavy, ale tuhle hodnotovou náplň jste vy, poslanci KSČM, ANO a SPD, tím, že jste vůbec nepřipustili tu diskuzi, tu jste dneska ignorovali a řekli jste: ta demokracie neplatí pro všechny, protože když se nám to nehodí, tak o tom vůbec odmítáme diskutovat, i když někdo na tuhle hodnotovou náplň kašle!

A víte... (V sále je velký hluk.) Prosím vás, v té lavici přede mnou ne! Moc vás prosím, křičte si, kde chcete, ale ne v té lavici přede mnou! Já pak nejsem schopen mluvit.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Ano, je to moje povinnost. Prosím paní poslankyně, pány poslance, aby nerušili řečníka a vytvořili prostor pro všechny, aby zde mohli hovořit a ostatní je mohli poslouchat. Děkuji. Pane předsedo, prosím, pokračujte.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Tedy ta hodnotová náplň, ty ideály pro naši generaci budou vždycky spojeny se studentským prostředím, protože listopad 1989 patřil studentům, a od té doby akademická půda je významným místem ochrany a kultivace těchto hodnot. A já jsem dnes viděl dva vysokoškolské profesory, shodou okolností rektory svých bývalých vysokých škol, jak se bez jakýchkoliv rozpaků této hodnotové náplně vzdali. Já jsem obyčejný inženýr, nemám žádný jiný titul, ale páni rektoři, bývalí, emeritní, a univerzitní profesoři, styďte se! (Potlesk poslanců TOP 09 a dalších zprava.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Pan předseda Bělobrádek.

 

Poslanec Pavel Bělobrádek: Vážený pane předsedo, vážená vládo, kolegyně, kolegové, já bych chtěl upozornit na lavice, jak jsou poloprázdné. Já věřím, že vyslechnout si některá nepříjemná slova je těžké a že makat se musí, i když je něco, co není příjemné, a proto si vážím těch, kteří tady sedí. Protože tady zaznívaly nejrůznější výroky. A já bych se vrátil i k tomu, co tady říkal prostřednictvím pana předsedajícího předseda klubu SPD pan Fiala. Říkal, že vlastně chceme znemožnit vznik vlády, čímž v podstatě řekl, že SPD bude buď přímým, nebo nepřímým koaličním partnerem hnutí ANO. Já myslím, že to hlasování, které jsme tady měli před chvílí - a připojuji se ke kolegům, kteří přesně identifikovali to, že my jsme nehlasovali o odvolání pana místopředsedy Okamury. My jsme hlasovali o tom, jestli o tom vůbec budeme diskutovat, jestli vůbec bude připuštěno to, co tady kritizoval kolega Hájek, a ne poprvé! Jen si vzpomeňte, že už tady vystupoval, že jsou ti, kteří jsou s přednostními právy, a ti ostatní. Vy všichni jste mohli vystoupit, vy všichni jste mohli říct svůj názor, pokud by byla ta diskuze připuštěna.

A já myslím, že tady nepřítomný předseda hnutí ANO z nás a ze všech občanů dělá hlupáky. Vždyť on od začátku žádnou jinou koalici než s komunisty a SPD nechtěl! Vždyť on vůbec žádnou jinou variantu neměl a jenom hraje o čas, aby to tak vypadalo! Proto tady byla vláda, která neměla šanci získat důvěru, protože oni ani nechtěli žádné jednání! Teď jakoby vyjednávají se sociálními demokraty, a pak řekne v tisku, že o ně vlastně nestojí, že jediné, co chtějí, je menšinová vláda s podporou! A když to nepůjde se sociálními demokraty, tak nám to tady potvrdil nepřímo předseda poslaneckého klubu SPD, že to bude s SPD. Tak si to řekněme, jak to je! Je to pravda? Já jsem přesvědčen, že ano, že tady se o nic jiného nehraje. A sociální demokraty možná ještě čeká to, že jim bude řečeno, že s nimi do žádné koalice nepůjdou, protože chtěli moc koryt. Když si řeknou o čtyři ministry, tak to bude moc. Když si řeknou o tři, tak to bude moc. Když si řeknou o dva, tak to bude moc. Protože tady je hlasovací mašina, je tady koalice ANO, SPD a komunistů!

Já jsem přesvědčen, že to, co říkal vaším prostřednictvím Zbyněk Stanjura, je pravda. A není to jenom otázka prostřednictvím pana předsedajícího Pavla Kováčika, ale i pan kolega předseda klubu SPD tady vytvořil nepřítele, který neexistuje, aby ho slavně porazil. Vymyslím si něco, co není, a pak to zkritizuji, protože jsem proti tomu. Nevím, že by tady kdykoliv zaznělo, že by někdo řekl nebo připouštěl, že za nacistické zločiny mohou Češi.

Dovolte mi, abych okomentoval vystoupení prostřednictvím pana předsedajícího kolegy Kováčika. Československá ústava, pokud se nepletu, vznikala jako velmi inspirována ústavou Spojených států. A Otcové zakladatelé Spojených států se děsili tyranie většiny, protože demokracie není pouze vláda většiny, nebo dokonce tyranie většiny, ale také respektuje a má úctu k právům menšin, i té menšiny. A to je princip, demokratický princip. Říkáte, každý má stejný hlas. Já to naprosto respektuji, ale je potřeba si připomenout, která strana například v roce 1935 dostala nejvíce hlasů a nejvíce procent. Připomeňme si to. No byli to henleinovci. Ti dostali nejvíce hlasů a nejvíce procent v Československu v roce 1935. To také neznamená, že měly menší váhu jejich hlasy. Měli sice o jeden mandát méně než agrárníci neboli republikáni, ale to neznamená, že každý řekl, že mají mít premiéra nebo že mají být ve vládě. Tak to přece není! ***




Přihlásit/registrovat se do ISP