(16.10 hodin)
(pokračuje Bělobrádek)

Stejně tak pan předseda Kováčik hovořil o tom, že výsledek voleb je následkem chyb demokratických stran. Já jsem přesvědčen, že má naprostou pravdu. Samozřejmě ten, kdo má historii, a KDU-ČSL je tady 99 let, tak máme za sebou podstatné chyby. Vyhodnotili jsme některé věci špatně, chybně, třeba Košický vládní program, Národní frontu.

A zopakuji. Když se bavil bývalý vysoký komunista s Pavlem Tigridem, bývalý soudruh Mlynář, a říkal mu: To jste nás špatně četli. Komunisté se dělí o moc, jen když musejí. Pokud se dělí o moc a chtějí, tak jsou to sociální demokraté. To jste nás špatně četli. A já jsem přesvědčen, že i z vystoupení pana kolegy Ondráčka prostřednictvím pana předsedajícího jsme jasně slyšeli, že demokratická žumpa nebyla jen výrazem toho, že označuje a nálepkuje, proti čemu často prostřednictvím pana předsedajícího vystupuje Pavel Kováčik, abychom se nenálepkovali. Tak on nás nejenom nálepkoval, ale i urazil. Ale ono záleží, kdo vás uráží. Protože někteří lidé mě osobně urazit mohou pouze velmi těžko. Pravdou je, že to podle mého soudu nebylo jen označení konkrétních politických stran, ale demokracie jako systému.

Jsem přesvědčen, že KDU-ČSL ve své historii udělalo chyby, máme svoje viny a neseme i spoluzodpovědnost za to, co se tady dálo posledních 99 let. Je to pravda, mohou za to naši předchůdci, za něco můžeme i my. A já se nestydím to tady říct. To ovšem neznamená, že nemám právo kritizovat to, co se děje, a pojmenovávat věci pravým jménem.

Vážení kolegové, vážené kolegyně, tím že jste nepřipustili diskusi, jste popřeli jeden z výroků Masaryka. My jsme tady při výročí narození Tomáše Garrigua Masaryka slyšeli jeho jméno z úst předsedy poslaneckého klubu SPD. Tak abychom si některé výroky Tomáše Garrigua Masaryka zopakovali při této příležitosti. Tedy: "Demokracie je diskuse." Takže vy jste ji zařízli. Ale dál už to nebudu komentovat. Dovolte mi jen několik výroků, protože jich je celá řada.

"Opravdová láska k národu je věc velmi krásná. U slušného a čestného člověka se rozumí sama sebou. Proto se o ní mnoho nemluví. To jako slušný muž nevytrubuje do světa svou lásku k ženě a rodině."

"Fašismus je anonymní společnost nespokojených a odmítnutých s omezeným ručením k výrobě politických báchorek a lupičských historek." Musím se přiznat, že mi to v mnoha argumentech SPD něco připomíná.

A abych to něčím zakončil, tak mi dovolte, abych zakončil výrokem Tomáše Garrigua Masaryka: "Vůdcem dobrým bude ten, kdo dovede sloužit a kdo cítí, že sám je veden a veden být chce." Myslím, že by jich bylo tady ještě daleko více, ale to nechám na jiné příležitosti k edukaci některých kolegů.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: S přednostním právem v zastoupení klubu ANO. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Roman Kubíček: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené poslankyně, vážení poslanci, já jsem byl požádán našimi hejtmany, kteří jsou tady zastoupeni v Poslanecké sněmovně, abych odpověděl prostřednictvím pana předsedajícího Zbyňkovi Stanjurovi. Dne 4. ledna dohodla Asociace krajů České republiky společně s vládou výjezdy a bylo to na přání Asociace krajů České republiky. Tyto výjezdy byly nasmlouvány do poloviny tohoto roku a nebyly to výjezdy především do krajů ANO, ale začínaly Zlínským krajem, další kraj bude Liberecký, další bude Ústecký, pak bude kraj Vysočina, pak kraj Jihočeský. Tudíž oni požadovali, aby vláda jezdila do krajů, řešila konkrétní problémy, zajímala se o konkrétní problémy lidí, konkrétní zájmy krajů, a vyhrazuji se proti tomu, že by to byla nějaká píárová akce vlády. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. S přednostním právem pan předseda Stanjura.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Já bych poprosil pana poslance Kubíčka, se kterým mám dobré vztahy, aby mě poslouchal. Řekl jsem, že je to píárová akce vlády? Neřekl! Tak neprotestujte proti tomu, co jsem neřekl. Je to opravdu oblíbená disciplína a je nefér. Já jsem řekl, zda znáte v Evropě bizarní situaci, kdy vláda bez důvěry vyráží do regionů či krajů. Já ne. Všude v Evropě totiž chápou, že základním úkolem je získat důvěru. Pak jsem také řekl, že kdyby vláda měla důvěru, že bych ocenil výjezdy vlády do regionů. Tak vůbec nechápu, k čemu jste vystoupil. Zkuste mi tedy dát - předsedkyně Asociace krajů se na mě tak hezky usmívá - tak zkuste mi, paní poslankyně, prostřednictvím pana předsedajícího dát seznam evropských zemí, kdy vláda v demisi, respektive vláda, která neměla ani vteřinu důvěru, vyjíždí do krajů a řeší s hejtmany, čirou náhodou s Jiřím Čunkem, ať to není nikdo z ANO. Nic proti tomu, kdyby ta vláda měla důvěru. To je základní demokratické pravidlo. A já vím, říká to váš předseda, slyšel jsem to opakovaně: Co furt máte s tou důvěrou? Nechte toho, co furt máte s tou důvěrou? Vždyť pracujeme, pro lidi. No ale to je fakt nepochopení demokracie. Takže až budete mít vládu s důvěrou, tak já budu první, který ocení, že ta vláda vyjíždí do regionů. Ale to už jsem řekl ve svém prvním vystoupení. K tomu vy mě nemusíte popichovat. Takže já o koze, vy o voze. A zkuste, máte určitě hodně analytiků, zkuste najít jinou evropskou zemi. A nemusí to být po roce 2000, může to být před rokem 2000. Bizarní situace, že vláda bez důvěry jezdí do regionů a dává sliby na čtyři roky. Až bude mít důvěru, tak je to dobře. Doposud je to slovy pana poslance Kubíčka PR akce vlády v demisi, bez důvěry, jak chcete. Opravdu se chováte, jako byste získali 51 % mandátu. Naštěstí je nemáte. A to je celé.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Dámy a pánové, od 15.45 do konce jednání dnešního jednacího dne se omlouvá paní ministryně Němcová, dále ze zdravotních důvodů pan poslanec Gazdík se omlouvá od 16 hodin do konce jednacího dne, z důvodu zahraniční cesty pan poslanec František Kopřiva mezi 16.30 a 22. hodinou a pan poslanec Jiří Mihola se omlouvá od 15 do 16 hodin z důvodu účasti na inauguraci rektora Univerzity Karlovy.

Paní poslankyně, páni poslanci, projednali jsme stanovený pořad 9. schůze Poslanecké sněmovny, kterou tímto končím. Konstatuji, že je nezbytná technická přestávka minimálně v délce deseti minut na to, abychom mohli pokračovat v projednávání bodů 7. schůze Poslanecké sněmovny, proto konstatuji, že 7. schůze Poslanecké sněmovny bude zahájena v 16.30 hodin.

S přednostním právem pan předseda Kalousek.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Kolegové, promiňte, ale my velmi nutně potřebujeme alespoň 30 minut na poradu poslaneckého klubu. Prosím tedy, zda si mohu vzít 15 minut přestávku na začátku té další schůze, ať vás nemusím obtěžovat hned při jejím začátku, a že bychom tedy zahájili v 16.45 hodin. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Ano, pokračování 7. schůze bude zahájeno v 16.45 hodin.

 

(Schůze skončila v 16.19 hodin.)***




Přihlásit/registrovat se do ISP