(17.30 hodin)
(pokračuje Adamec)

Tento případ prodeje nemovitosti, jak bylo řečeno, zanedbané, já ho konkrétně neznám, ale tady nám do toho spadá ještě další problém a to je problém tzv. ceny obvyklé. A na to já chci upozornit, že to je takový trošku zádrhelíček, který samozřejmě přišel tak nečekán, nezván vstupem České republiky do Evropské unie, kdy se k nám vloudilo evropské právo, kde oni to mají zakotveno. A samozřejmě při prodeji nemovitosti pod cenou obvyklou musíte udělat další úkony tak, abyste mohli případně, pokud není zájemce za cenu obvyklou, prodat nemovitost pod cenou. Někdy k tomu stačí celostátní inzerát, aby všichni věděli - já říkám, nejlépe celoevropský v několika jazycích, aby všichni věděli, anebo se to musí nabízet opakovaně tak, aby se skutečně prokázalo, že ta cena obvyklá je špatně.

To znamená, já jsem zaregistroval 1 100 000 - a prodali za milion. Rozumím tomu, Postoloprty, a teď je nechci urazit, zřejmě není velké město, kde samozřejmě zkušenosti s takovými prodeji asi nejsou každodenní. Nicméně já si myslím, že to je jenom technikálie. A ten státní zástupce by k tomu měl přihlížet podle mě, pokud už dostane to oznámení. Nevím, kdo podal to trestní oznámení, jestli někdo, kdo si myslel, že ten dům dostane za polovičku nakonec. Ale většinou to tak bývá. Myslím si, že spíš to byla trošku neobratnost vedení městečka, možná zastupitelů. A rozhodně si nemyslím, že toto by mělo způsobit to, že zastupitelstvo bude trestně stíháno za to, že prodalo něco za tuto cenu.

Musím říct, že to vytváří až paradoxy. Když o něčem hlasujete v radě, tak dneska se stává naprosto běžnou praxí, že se radní bojí rozhodnout, tak jeden z radních nehlasuje. A protože je to hlasování neveřejné, tzn. tajné, tak ten státní zástupce je v koncích, protože neví, koho má obvinit a koho nemá, když se mu to nezdá. U zastupitelstva je to horší. Zastupitelstvo je veřejné, a dokonce řada zastupitelstev, aby byla transparentnější, si pořídila elektronické hlasování. Tam je přece už vidět, kdo tu ruku zvedl a kdo ji nezvedl, tak je jasné, že pak je to velmi jednoduché. Přijde státní zástupce, vytáhne si sjetiny a už jede. Myslím si, že skutečně i procenta úspěšnosti státních zástupců říkají to, že vlastně něco není v pořádku. A mně jako člověka, který se angažuje léta v komunální politice, a mohu kolegům z Pirátů klidně sdělit, že řada lidí, které bych rád viděl v zastupitelstvu, odmítá z těchto důvodů kandidovat, a řada lidí, o kterých si myslím, že by v tom zastupitelstvu být neměli, pak kandiduje, ale je to samozřejmě právo každého občana, to nemohu tady zpochybňovat, tak si myslím, že úroveň zastupitelstev zrovna neroste.

A já osobně si myslím, že hlavním účelem těchto jednání tady ve Sněmovně není konkrétní vydání toho kterého poslance, ale je to signál do veřejnosti a státním zástupcům, ať už toho nechají. Proto já vždycky v těchto případech, kdy se jedná o samosprávu, pokud nejsem přesvědčen o tom, že tam došlo k obohacení, lidově řečeno, že kradli, ty dámy a pánové v zastupitelstvu, tak nikdy pro vydání hlasovat nebudu. Ať je to člověk z jakékoliv politické strany. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Také děkuji. Dobrý večer, podruhé dneska. A nyní mám s faktickou poznámkou paní poslankyni Válkovou. (Ze sálu se hlásí poslankyně Černochová s normálním vystoupením.) Tak jestli s normálním, tak já vás zařadím. (Smích z levé části sálu.) Faktická má přednost! Už ano.

 

Poslankyně Helena Válková: Já musím být stručná, pane předsedající. Chtěla jsem dvě poznámky. Jednak že od svých kolegů vrstevníků soudců vím, že nejsou vůbec nadšeni ani zněním té skutkové podstaty, ze které je podezřelý a již i obviněný pan poslanec Růžička. Opravdu to porušení povinnosti při správě cizího majetku z nedbalosti, paragraf 221 je velmi, velmi takový gumový a myslím si, že bychom se měli, pane poslanče Bendo, vaším prostřednictvím, pane předsedající, i v ústavněprávním výboru případně zamyslet nad jeho novelizací.

A druhá poznámka se týká toho, snad nic neprozradím jako členka mandátového a imunitního výboru, velmi nepřesvědčivého výkonu - dovolte mi, abych to takhle trošku ironicky řekla - státní zástupkyně v tomto případě, která nás přesvědčila o pravém opaku toho, o čem se nás přesvědčit snažila. A to si troufnu říci, protože po jejím vystoupení a vysvětlení jsme dospěli k téměř jednomyslnému závěru, že takhle to opravdu nejde. Další důvod pro to trošku se tomuto problému věnovat v širších souvislostech. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Také děkuji. A než se posuneme dál, mám tu nějaké omluvy. Omlouvá se nám pan předseda vlády Andrej Babiš od 14 hodin do konce jednání Sněmovny z pracovních důvodů. Pan místopředseda Hamáček z dnešní schůze Sněmovny od 16 hodin do konce jednání z pracovních důvodů. A pan poslanec Farský 24. ledna mezi 18. a 19. hodinou z důvodu jednání ve volebním kraji.

A nyní tedy nám dříve dorazila písemná přihláška do rozpravy, která má přednost. (Poslankyně Černochová namítá, že se hlásila stejně s poslancem Adamcem.) Já vím, ale písemné přihlášky mají přednost. Příště písemně, doporučuji. Pan Feranec dává přednost? Pan Feranec vám dává přednost, tak prosím.

 

Poslankyně Jana Černochová: Děkuji. Džentlmeni nevymřeli.

Dámy a pánové, já myslím, že dneska si tady zase zažíváme něco, co jsem nepamatovala, že bychom tady v minulosti měli. Máme se bavit o vydávání jednoho z kolegů, proti jehož vydání já budu hlasovat. A bavíme se o něm bez něj. Skutečně si myslím, že jsou nějaké věci v naší politické kultuře, které bychom měli respektovat, které bychom měli ctít. Protože, víte, já nejsem členka mandátového a imunitního výboru. A členové mandátového a imunitního výboru mně tady veřejně nemohou sdělovat nějaké informace. Na rozdíl od pana poslance, od kterého bych očekávala, že vystoupí se svou obhajobou a některé věci, které nám nemohou sdělovat členové mandátového a imunitního výboru, tak nám sdělí on.

Rovněž se mi nelíbí, že tady projednáváme už druhý bod, který se týká věcí spojených nejenom s policií, ale zejména s naší justicí, a v těchto lavicích nesedí ministr spravedlnosti.

Pane místopředsedo Poslanecké sněmovny, prosím o informaci, jestli byl ministr spravedlnosti z dnešního jednání omluven, co je důvodem i jeho nepřítomnosti. Takže není tady ministr spravedlnosti, není tady ten, o kom se bavíme. Pan Faltýnek tady řekne prostřednictvím pana místopředsedy: Hlavně ať už to máme za sebou!

Připadá vám to důstojné? Mně to nepřijde důstojné ani vůči panu Růžičkovi. Protože jak říkám, shoduji se s názorem svých předřečníků, že skutečně různá obvinění na komunální politiky běží jako na běžícím pásu a může se to stát komukoli z nás. Teď tady vůbec nehovořím proto, že bych chtěla hlasovat pro vydání pana Růžičky. Ne. Ale chci, abychom tady dodržovali nějakou úroveň jednání Poslanecké sněmovny, protože skutečně tohle jsou zásadní věci. Zásadní věci, které se dotýkají životů nejenom kolegů v Poslanecké sněmovně. Ale bylo tam více obviněných? Už nějakým způsobem ti obvinění vystupují před policií? Máme o tom nějaké informace? Těch dotazů je celá řada. A já nejsem členka mandátového a imunitního výboru a mám tady o něčem hlasovat. O něčem, kde ani není člověk, kterého bych se na to mohla zeptat. Ano, můžu k tomu přistoupit tak, že důvěřuji svým kolegům z ODS, kteří tam jsou, budu respektovat to doporučení. Přesto si myslím, že zachovat nějakou úroveň toho jednání musíme. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP