(12.30 hodin)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministru vnitra Lubomíru Metnarovi a omluvím se panu poslanci Radku Rozvoralovi, že už mu neudělím slovo, protože by to do 12.30 nemělo smysl. Zatím přerušuji tento bod naší schůze s tím, že budeme pokračovat ve 14.30 řádnými přihláškami. Jako první to bude pan poslanec Radek Rozvoral, druhý pan poslanec Radek Koten a dalších, myslím, jedenáct přihlášených. Uvidíme, jaké to bude.

Nyní tedy podle rozhodnutí Poslanecké sněmovny vezmeme pevně zařazené body, a to body 25, 26, 31, 32 a 33.

 

Otevírám bod

 

25.
Návrh na volbu předsedy vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny k OKD

Tímto bodem jsme se zabývali 19. prosince loňského roku na 4. schůzi Poslanecké sněmovny, kdy proběhlo první kolo volby. Šlo o volbu tajnou, čili forma volby je rozhodnuta usnesením Poslanecké sněmovny č. 73. Potom jsme bod přerušili. Žádám předsedu volební komise Martina Kolovratníka, aby zopakoval kandidáty, kteří postupují do druhého kola. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji za slovo. Provedu vás, kolegyně a kolegové, co nejstručněji sérií mých vystoupení k jednotlivým volebním bodům, které jinak, jak už jste zvyklí, jsou v tuto chvíli připraveny ve Státních aktech k provedení tajné volby.

V tuto chvíli tedy první bod, návrh na volbu předsedy vyšetřovací komise k OKD. Jak už řekl pan předsedající, první kolo proběhlo 19. prosince. Z nominovaných poslanců postoupili do druhého kola Lukáš Černohorský za Piráty s 93 hlasy a paní poslankyně Pavla Golasowaká za KDU-ČSL s 50 hlasy z prvního kola.

Za malou chvíli nás tedy čeká provedení druhého kola té první volby u tohoto bodu. Protože jsme v této fázi, není otevřena a neprobíhá rozprava.

V této souvislosti vás, kolegyně a kolegové, znovu slušně poprosím o pečlivost a opatrnost při vyplňování volebních lístků. Připomenu moji informaci z 19. prosince. Právě u této volby předseda nebyl zvolen velmi těsně o tři hlasy a bylo tam, pokud si správně pamatuji, devět špatně vyplněných hlasovacích lístků. Takže opět prosím, a platí to samozřejmě pro všechny volby a všechny volební body, u jednotlivých kandidátů označit kroužkem číslo před jménem toho nebo té, kterého nebo kterou volíte, a poté označit křížkem číslo zbývajících kandidátů, pro které jste se nerozhodli.

Nyní u tohoto bodu prosím, pane předsedající, o přerušení projednávání bodu a zahájení dalšího volebního bodu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Přerušuji bod číslo 25. Rozprava se nevede, protože byla k tomuto bodu ukončena.

 

Zahajuji bod

 

26.
Návrh na volbu předsedy stálé komise Poslanecké sněmovny
pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů

Na 4. schůzi Poslanecké sněmovny 19. prosince loňského roku jsme při projednávání bodů návrh na volbu předsedů stálých komisí rozhodli o přerušení a odročení tohoto bodu do zahájení 6. schůze Poslanecké sněmovny. V rámci tohoto bodu byli zvolení všichni předsedové stálých komisí kromě předsedy stálé komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů, a proto se touto volbou budeme zabývat nyní. Jde tedy o usnesení. Rozprava se nevede, byla ukončena.

Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Jak bylo zmíněno, uvedená volba předsedy stálé komise, dovolím si zkratku, GIBS ve druhém kole, mohu říci v opakovaném druhém kole první volby, byl nominován jediný kandidát, pan poslanec Zdeněk Ondráček za KSČM, a bylo to onoho 19. prosince. Vzhledem k tomu, že došlo k rozporu o platnosti té první volby, prvního kola, a předseda Poslanecké sněmovny prohlásil toto kolo zmatečné, plénum poté procedurálním návrhem rozhodlo o přerušení bodu až do dneška, do 6. schůze Poslanecké sněmovny.

Já bych ještě, kolegyně a kolegové, rád velmi věcně a velmi stručně pro stenozáznam upřesnil, že toho 19. prosince - teď tedy mluvím za volební komisi - nebyl rozpor v tom, kolik poslanců si lístky k této volbě nevyzvedlo, jaký byl počet těch lístků, ale kteří přesně nebo kteří jmenovitě to byli. Ty lístky vydané a nevydané, jak jsem informoval, a já jsem nemohl, protože jsme byli uprostřed jiného bodu, státního rozpočtu, už to vysvětlovat více na mikrofon, takže využívám tuto chvíli. My jsme ten počet lístků vydaných a nevydaných, proti sobě sečtených na volební komisi měli, ale nebylo označeno u těch seznamů, kde se poslanci účastní voleb, kdo přesně se té které volby zúčastnil a nezúčastnil, takže pouze rozpor, kteří to byli.

A tady bych ještě do budoucna, a už vlastně za malou chvíli to sami uvidíte, za volební komisi vás rád informoval, jaká jsme provedli nápravná opatření, jak jsme se pro tyto případy, pokud se do budoucna budou stávat, jak jsme se připravili. Za prvé, u těch seznamů, kde si vyzvedáváte lístky, bude exaktně označena účast, resp. vyzvednutí každého jednotlivého lístku, takže pracovnice označí nejen to, že jste přišli k té volbě, ale označí, ať už to bude blok dvou, tří, pěti nebo více volebních bodů, každý jeden lístek, jestli vámi byl vyzvednut nebo nebyl vyzvednut. Pro jistotu, aby byla ta volba nebo ten výdej lístků nezpochybnitelný, tak nebudou ty lístky vydávat pouze pracovnice Sněmovny, sekretariátu, ale budou u toho střídavě přítomni i členové volební komise, aby byla dodržena i ta objektivní kontrola ze strany členů volební komise.

Tolik k tomuto botu. Jenom zopakuji, je to tedy opakované druhé kolo první volby. Bylo řečeno, rozprava v tuto chvíli není otevřena, takže já za sebe mohu teď pouze požádat o přerušení projednávání bodu a otevření dalšího volebního bodu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, pane předsedo. Přerušuji bod číslo 26.

 

Zahajuji bod

 

31.
Návrh na volbu členů Národní rozpočtové rady

Požádám pana předsedu volební komise, aby tento bod uvedl.

 

Poslanec Martin Kolovratník: U tohoto bodu konstatuji, že na základě zákona č. 23/2017 Sb., o pravidlech rozpočtové zodpovědnosti, volí Sněmovna dva členy této rady. Jednoho člena volíme na návrh Senátu a druhého na návrh České národní banky. Dále volíme předsedu navrženého předsedou vlády, tedy premiérem.

Nominace Senátu na člena Národní rozpočtové rady - ze Senátu jsme obdrželi nominaci prof. Ing. Richarda Hindlse. Teď musím vysvětlit časové souslednosti.

Nominaci jsme obdrželi poměrně brzy, resp. od tohoto momentu před dlouhou dobou. Bylo to 30. října 2017. Ten zákon zároveň říká, že uplynutím lhůty 60 dnů od doručení nominace podle § 25 odst. 4 se nominovaný stává automaticky členem, pokud tedy ta nominace nebyla do 60 dnů Poslaneckou sněmovnou potvrzena. A protože sami si jistě pamatujete, jak zhruba probíhaly listopadové a prosincové týdny, my jsme se na přelomu listopadu a prosince věnovali nejdříve ustavení orgánů Poslanecké sněmovny, na volební komisi jsme tuto nominaci prof. Hindlse projednávali až 14. prosince, museli jsme dodržet tu desetidenní zákonnou lhůtu mezi volební komisí a samotnou volbou, což teoreticky matematicky vycházelo na Štědrý den, takže vlastně první příležitost k samotné volbě by byla opravdu až dnes. Z tohoto důvodu u nominace prof. Hindlse konstatuji, že už se stal automaticky v souladu se zákonem členem této Národní rozpočtové rady a v tuto chvíli ho Poslanecká sněmovna volit nebude.

Věnovat se ale budeme druhému návrhu. Je to nominace člena, kterého navrhla Česká národní banka, pan profesor Ing. Jan Pavel. Jeho nominace byla Sněmovně doručena až 28. listopadu 2017. Jsme tedy uvnitř této šedesátidenní lhůty a dnes projednáme tuto zmíněnou nominaci.

Jinak funkční období člena navrženého národní bankou je podle zákona v první volbě dva roky a počíná dnem volby. Při další volbě, tedy po uplynutí prvního funkčního období, už bude období všech členů šest let.

Oba členové i předseda Národní rozpočtové rady se ujmou funkce složením slibu do rukou předsedy Poslanecké sněmovny. Jejich nominační dopisy i životopisy jsme vám včas po obdržení toho návrhu jak ze Senátu, tak z České národní banky na jednotlivé poslanecké kluby zaslali.

Zvláštní zákon způsob volby nestanoví. Volební komise dlouhodobě a konzistentně - v tomto případě je to vlastně potvrzení nominace od jiného subjektu - navrhuje provedení volby tajné jednokolové.

Já nyní prosím, pane předsedající, abyste otevřel rozpravu k navrženému kandidátovi i ke způsobu volby, a poté poprosím, abychom hlasováním rozhodli o navrženém způsobu volby. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP