(9.50 hodin)
(pokračuje Profant)

Povoláním jsem informatik a rád bych se zaměřoval na přístupnost a otevřenost Poslanecké sněmovny, jako jsou např. webové stránky, otevřená data apod. Na webu Pirátů je k dohledání můj velmi podrobný profil, kde se můžete dočíst všechno, co byste potřebovali vědět, popř. jsem tady k dispozici, kdybyste se na něco chtěli zeptat. Děkuji. (Potlesk z řad Pirátů.)

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Děkuji panu poslanci. Pan předseda Schwarzenberg.

 

Poslanec Karel Schwarzenberg: Vážený pane předsedající, vážené poslankyně a poslanci, musím vás poprosit o pochopení, že přítomní členové KSČM brání svého člena, ačkoliv byl aktivní jako mlátička v pohotovostním pluku. Oni totiž tolerantnější byli. A já si pamatuji, že po roce 1945 přebírali agenta do služeb StB a vůbec jim to nevadilo. Tudíž se diví, že nám to teď vadí. Prosím proto o pochopení. (Potlesk z řad TOP 09.)

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Pan místopředseda Filip, ale ještě si ujasníme formát vystoupení, jestli je to faktická, nebo s přednostním právem. Fakticky? (Poslanec Filip souhlasí.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, pane předsedající. No, já rozumím tomu, co říká pan kolega Schwarzenberg. Ale prosil bych, aby tedy upřesnil, kdo z nás, ze současných poslanců KSČM, měl vliv na to, kdo mohl vstoupit do služeb policie, tehdy Sboru národní bezpečnosti nebo do Sboru státní bezpečnosti v roce 1945 nebo 1948. Co to je za nesmysl? Z čeho nás to obviňujete? Možná že vy si to pamatujete a že někdo z těch, kteří tady v roce 1945 rozhodovali, něco takového udělal. Ale prosím, neobviňujte z toho nikoho z KSČM, protože jestli něco nesnáším, tak jsou to účelové lži a manipulace.

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Pokud se nikdo nehlásí, dovolím si ukončit rozpravu. Povolám zpět pana předsedu volební komise, který se mezitím stihl občerstvit, a budeme tedy postupovat podle jeho pokynů. Máte samozřejmě prostor pro závěrečné slovo. Pokud si ho nepřejete, můžeme rovnou přejít k volbám. Prosím.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji, nevyužiji závěrečné slovo. Jak jsem řekl, volby jsou připraveny u tohoto bodu. A protože to bude volba tajným způsobem, tak vás, pane předsedající, v tuto chvíli pouze prosím, abyste tento bod přerušil k provedení volby za malou chvíli a zahájil další bod číslo 23, tj. Návrh na volbu vedoucích stálých delegací Parlamentu do meziparlamentních organizací. Je to z toho důvodu, že obě tyto volby budeme provádět ve Státních aktech najednou.

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Ano. Já tedy přeruším tento bod a otevřu bod

 

23.
Návrh na volbu vedoucích stálých delegací
Parlamentu do meziparlamentních organizací

Usnesení volební komise č. 28 vám bylo rozdáno a prosím tedy pana předsedu volební komise.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Já tady pouze krátce konstatuji, že v usnesení vidíte všechny navržené nominace. My jsme na volební komisi opět provedli kontrolu a můžeme oznámit, že jsou v souladu s politickou dohodou tak, jak bylo domluveno, kterému politickému subjektu tady ve Sněmovně náleží možnost vedení té dané delegace. Proto je možno v souladu s volebním řádem přistoupit k tajné volbě.

A nyní prosím, pane předsedající, abyste otevřel rozpravu k navrženým kandidátům.

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Ano. Já ji otevírám a mám tady přihlášku pana předsedy Michálka. Prosím.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Já bych navázal na úvodní slovo, že ty nominace jsou v souladu s politickou dohodou. Já bych jenom chtěl říct, že jsem u stolu, kde se ta dohoda dělala, seděl a že jsme se určitě nedohodli, že na vedoucího stálé delegace Parlamentu do Meziparlamentní unie budeme nominovat jednak zástupce KSČM a jednak zástupce Pirátů. Dohodli jsme se, že do stálé delegace, která má postavení komise podle jednacího řádu, půjde jeden člověk, a v případě Meziparlamentní unie tam měl být zástupce Pirátů. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Ano. O tom asi rozhodneme v tajné volbě, předpokládám. Dále do rozpravy? Prosím pan poslanec Polanský.

 

Poslanec Ondřej Polanský: Vážený pane předsedající, poslankyně, poslanci, já jsem ve Sněmovně nováčkem, a tak mi dovolte, abych využil své kandidatury na post předsedy stálé delegace do Meziparlamentní unie a krátce se představil.

Jmenuji se Ondřej Polanský, je mi 33 let, jsem svobodný, bezdětný. Pocházím z Ostravy, ale během studií jsem žil pět let v Praze. Členem pirátské strany jsem od jejího založení, tj. od roku 2009. Vystudoval jsem aplikovanou informatiku a novodobé dějiny. Přes deset let pracuji ve velkých mezinárodních IT společnostech jako analytik, vývojář nebo specialista na velké datové sklady. Mám zkušenosti s prací v zahraničí včetně vedení mezinárodních týmů, což je myslím také dobrá kvalifikace na funkci předsedy stálé delegace.

Meziparlamentní unie je organizace, která umožňuje dialog na parlamentní úrovni, a to již skoro 130 let. Je to vlastně starší, i když méně slavná sestra OSN, přičemž v minulosti sehrála Meziparlamentní unie nezastupitelnou roli např. při vzniku Mezinárodního soudního dvora v Haagu. Dnes je hlavním poselstvím této organizace podpora demokracie a právě zprostředkovávání dialogu mezi parlamenty svých 170 členských zemí. Obojí jsou to činnosti, u kterých by se chtělo říct, že jsou potřeba více než kdy předtím. Pravdou ale je, že nikdy třeba být nepřestaly.

O Pirátech se říká, že rádi kopírují. Budiž, mým cílem ve vedení delegace do Meziparlamentní unie bude využít tuto naši vlastnost ke kopírování know-how, které povede ke zvyšování míry demokracie v České republice, a průběžné zlepšování způsobu práce českého parlamentu.

Děkuji vám za pozornost. (Potlesk z řad Pirátů.)

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Děkuji. A pokud se už... Pan předseda.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji. Já jenom krátce zareaguji. Je to pravda, to bych měl upřesnit v reakci teď na pana kolegu Michálka. Já jsem tam řekl takovou zkratku a měl bych to upřesnit. Potvrzuji a konstatuji, že u návrhu do stálé delegace do Meziparlamentní unie jsou skutečně v tuto chvíli podány dva návrhy - Stanislav Grospič za KSČM a Ondřej Polanský za Piráty, který se teď představoval. Ale bohužel za komisi v tuto chvíli už můžu konstatovat skutečně pouze to, že v této fázi jediný krok, který je teď před námi, bude právě to tajné hlasování, kde rozhodneme. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Pokud se nikdo nehlásí, končím rozpravu. Prosím pana předsedu volební komise.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Nyní tedy přistoupíme k provedení tajné volby ve Státních aktech. Ale prosím, kolegyně a kolegové, bude to logisticky trochu náročnější. Každý teď obdržíte 15 hlasovacích lístků. Pro každého máme připraveno 15 hlasovacích lístků. Bohužel jsme to nemohli vyřešit jinak. Je to z toho důvodu, že každá komise, každá delegace má svoji samostatnou nominaci a musí být na tom jednom lístku. Já vyhlásím na vydávání lístků hodinu, 60 minut, tzn. do 11 hodin. A pokud souhlasíte, tak bych navrhoval, pane předsedající, aby poté Sněmovna mohla pokračovat, abychom se věnovali druhému čtení státního rozpočtu a volební komise by průběžně během toho jednání dále sčítala lístky, ať vás nezdržujeme. A předpokládám zhruba kolem 11.30, kolem 12. hodiny, až bude vhodný okamžik, bych pak byl připraven seznámit vás s výsledky. Takže v tuto chvíli prosím o přerušení i tohoto bodu a jednání Sněmovny na vydávání lístků. Budeme na to mít čas - já to zaokrouhlím - na 62 minut, tzn. do 11.00.

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Ano. Takže já přeruším jednání Sněmovny. Budeme pokračovat v 11 hodin, a to bodem č. 1. Do té doby budou probíhat volby. Tedy body 23 přerušujeme. Sejdeme se v 11 hodin.

 

(Jednání přerušeno v 9.59 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP