(9.40 hodin)
(pokračuje Filip)

Je evidentní, že většinu této Poslanecké sněmovny toto nezajímá, protože většina poslanců a poslankyň je rozhodnuta. Proto je nadbytečné, abychom tuto diskuzi protahovali a říkali si tady nové argumenty. Já bych chtěl jen říct, že to bude vaše svobodná vůle, jak se rozhodnete. A pravděpodobně v té svobodné vůli rozhodnete i o tom, jestli je pro nás důležitá kvalifikace, odborná zdatnost, schopnost respektovat současné orgány tohoto státu. Protože pochybuji o tom, že každý z vás by byl ochoten podstoupit prověrku Národního bezpečnostního úřadu a nechat zkoumat svou historii do hluboké minulosti. A ta prověrka u Zdeňka Ondráčka je. Jestli někdo z vás chce zpochybňovat práci tohoto úřadu, je to už ten krok, který je za hranou respektu k právnímu státu. Takže prosím, i to zvažte při své volbě. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Teď fakticky pan předseda Stanjura. Pan poslanec Veselý stále vyčkává.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo. Já jsem se přihlásil vzhledem k tomu, že pan místopředseda Filip lže, lže opakovaně a já ho vyzývám, aby tak už nedělal nebo aby to doložil. On tady před chvílí říkal, že jsme církevní restituce schválili hlasem pravomocně odsouzeného poslance. Ano. Byl takový poslanec tady, nebyl v našem klubu, nebyli jsme schopni ho donutit k rezignaci. Sám dobře víte, že když se poslanec rozhodne, že nerezignuje z Poslanecké sněmovny, nebyl naším členem, ale co je důležité - nebyl v tom počtu 101 poslanců, kteří byli potřeba pro schválení toho zákona. Pokud mi nevěříte, podívejte se na listinu. Až zjistíte, že to byl hlas nad potřebné kvorum, tak věřím, že se nám omluvíte. Kdybyste řekl, že hlasoval také pro, to je správná interpretace. Ale jeho hlas nebyl potřeba.

A pak k tomu - já souhlasím s tím, že každý má právo být volen, opravdu, na rozdíl od minulé éry, kdy měli to právo jen někteří. Ale současně ať mi nikdo neubírá právo nevolit někoho, kdo mlátil naše lidi. To stejné právo, jako být navržen a být volen, tak my máme právo takového člověka nevolit. My se takhle jako zachováme v tajné volbě a já si myslím, že to je v pořádku. Vy máte právo navrhnout, mnozí s tím mají problém, mají právo k tomu vystoupit a my máme právo nevolit. To je všechno.

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Ještě pan místopředseda Filip. Fakticky, předpokládám.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, pane předsedající. Jenom faktická poznámka. Ano, je to pravda, ten hlas tam byl pro, nebyl potřebný, protože nebylo 101, ale 102 hlasů.

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Žádná přednostní práva ani faktické nevidím, takže to vypadá, že se ke slovu opravdu dostane pan poslanec Veselý, který je zatím posledním přihlášeným do rozpravy.

 

Poslanec Ondřej Veselý: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážená vládo, vážené kolegyně a kolegové, já se už nebudu zmiňovat o panu Ondráčkovi, já se chci podívat nebo dát nějaký podnět nebo apel k volbě předsedy kontrolního výboru pro kontrolu činnosti Národního bezpečnostního úřadu, kde je nominován pan kolega Miloslav Rozner. Já tady nebudu na rozdíl od těch předchozích diskutujících zpochybňovat jeho morální kredit, protože o něm nic moc nevím a neslyšel jsem nic špatného, nicméně se pokusím prostřednictvím pana předsedajícího pana kolegu Roznera vyzvat, aby zvážil tuto svou nominaci.

Nevím nic o tom, že by byl nějakým odborníkem v oblasti Národního bezpečnostního úřadu nebo národní bezpečnosti. Vím, že je to odborník pro kulturu, takto i vystupoval v televizi, opakovaně se ke kultuře za SPD vyjadřoval. A chtěl bych mu navrhnout, nebo připomenout mu, že vznikl podvýbor pro kulturu v rámci výboru pro vzdělání, a věřím, že tam by bylo jeho místo lepší.

Takže se pokusím ještě jednou prostřednictvím pana předsedajícího vyzvat pana kolegu Miloslava Roznera z SPD, zda by tuto svoji nominaci nezvážil, protože ten výbor je velmi důležitý a určitě bychom z toho nechtěli dělat něco, co by bylo dehonestováno. Děkuji. (Potlesk několika poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Teď tady mám fakticky pana předsedu Kalouska. Faktické mají přednost. Pokud to jsou přednostní práva, tak budete muset vyčkat.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Já se nechci přetahovat, nicméně znovu. Nebylo mi porozuměno v tom, že situace, kdy jednotlivé režimy přebírají bezpečnostní složky pro službu v bezpečnostních složkách, není totožná situace, jako když se z nich pak stanou vysocí ústavní činitelé, kteří mají ty bezpečnostní složky kontrolovat. To myslím, že se nikdy před tím nestalo.

Takže abychom to uzavřeli. Já si dovolím říct dvakrát za sebou stejnou větu: Někteří naši ústavní činitelé před rokem 1989 byli účastníky demonstrací. Někteří naši ústavní činitelé před rokem 1989 bili účastníky demonstrací.

Stenozáznam prosím, aby při té první větě napsali tvrdé y po b a v té druhé větě, aby napsali měkké i po b. (Smích a potlesk některých poslanců.)

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: S přednostním právem pan předseda Fiala. A potom máme dvě řádné, pan poslanec Vymazal a pan poslanec Profant. Prosím.

 

Poslanec Radim Fiala: Dobrý den, dámy a pánové, vážený pane předsedající, vážený pane předsedo, vážená vládo. Jenom abych opravil tady kolegu ze sociální demokracie. Nejde o výbor NBÚ, ale jde o komisi pro Národní bezpečnostní úřad. My jsme to samozřejmě zvažovali. Pan Rozner je slušný člověk, všichni jsme přesvědčeni, nemá žádná negativa ve své minulosti, a jsme přesvědčeni, že pokud byl zvolen v demokratických volbách, povede tuto instituci řádně a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Děkuji. (Potlesk několika poslanců SPD.)

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: S faktickou? Tak fakticky pan předseda Bartošek.

 

Poslanec Jan Bartošek: Dovolte mi lehkou nadsázku. Jestliže získal vaši nominaci, předpokládám, že víte, co děláte, protože on se do té problematiky velice dobře zabrousí. Děkuji. (Reakce některých poslanců, hvízdnutí.)

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Teď bude mít slovo pan poslanec Vymazal a připraví se pan poslanec Profant. (Poslankyně Černochová se hlásí o slovo.)

Omlouvám se, v tom případě faktická poznámka má přednost a paní poslankyně Černochová. Omlouvám se panu kolegovi, nevšiml jsem si přihlášky paní poslankyně Černochové. Prosím.

 

Poslankyně Jana Černochová: Dobré odpoledne, kolegyně a kolegové. Možná to někoho překvapí, ale já se tady musím zastat pana kolegy Roznera, protože skutečně to, jakým způsobem fungují komise - možná na rozdíl od předřečníka ze sociální demokracie - vím, působila jsem v nich v minulém volebním období. A opravdu tedy, i za sociální demokracii, ty komise i výbory byly plné odborníků! (Potlesk několika poslanců.)

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Tak teď pan poslanec Vymazal.

 

Poslanec Tomáš Vymazal: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, milá veřejnosti, já kandiduji na pozici předsedy komise pro kontrolu použití odposlechů a rád bych se vám krátce představil. Moje jméno je Tomáš Vymazal, je mi 27 let, pocházím z Brna. Tam jsem taky studoval informatiku a čtyři roky pracoval v softwarové společnosti, která se zabývá telekomunikacemi. Dělal jsem tam technickou podporu a z toho důvodu mám určitou představu o tom, jak probíhají různé metody sběru informací. A díky tomu taky vím, jaký to má dopad na vlastníky infrastruktury. Zároveň mě jako piráta trápí omezování soukromí, a tím pádem můžu říct, že v komisi budu vždycky hledět na to, aby případné provádění odposlechů probíhalo podle předpisů, které takovou činnost regulují.

S předsedáním takové komisi nemám sám zkušenosti, ale i přesto bych rád, abyste mě v hlasování podpořili. Děkuju. (Potlesk několika poslanců pirátské strany.)

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Pan poslanec Profant.

 

Poslanec Ondřej Profant: Vážení poslanci, vážení členové vlády, vážená veřejnosti, já se jmenuji Ondřej Profant a chci se vám představit, jelikož kandiduji na post předsedy v komisi pro práci Poslanecké sněmovny. Narodil jsem se roku 1988 v Praze a jsem jedním ze zakladatelů pirátské strany. Poslední tři roky jsem pražským zastupitelem. I když jsem včera na funkci rezignoval, protože nechci kumulovat funkce, ale tam jsem nabral mnoho zkušeností s prací jak v politice, tak v té víc byrokratické části veřejné správy, ať je to předsedání komisím, výborům a podobně. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP