(17.20 hodin)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní faktická poznámka pana poslance Ivana Gabala. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ivan Gabal: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové. Já bych vaším prostřednictvím pana kolegu Pilného - ale on teď neposlouchá - poprosil, aby zvážil několik docela důležitých argumentů, pro které bych tento návrh podpořil, protože zavedení čipu do občanky, a já mám tu občanku s čipem už několik let úplně zbytečně, by nám umožnilo např. vyřešení přímých voleb elektronickou cestou pro ty, kteří cestují mimo své bydliště, do zahraničí apod. Ale domnívám se také, že elektronická cesta možností účasti na volbách by výrazným způsobem zvýšila šanci na participaci nejmladší generace voličů. A to mně připadá jako dosti podstatný systémový prvek. Estonsko zmiňované myslím kolegou Bendlem má tyto zkušenosti poměrně hodně propracované a také tam ta volební účast vypadá výrazně jinak. Takže i to přechodné uplatnění občanského průkazu s čipem by nám pomohlo vyřešit řadu problémů, které, jak jsme viděli v minulých volbách, skutečně u nás nabývají vážných rozměrů.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Ivanu Gabalovi. Ještě faktická poznámka pana poslance Jana Klána. Prosím, pane poslanče, máte slovo také k faktické poznámce.

 

Poslanec Jan Klán: Děkuji za slovo. Když jsem tady vyslechl předřečníka, že by nám to vyřešilo nízkou volební účast, tak jsem si vzpomněl na to, že se zavedením elektronických občanských průkazů počítá sice asi nevědomky zákon o ochraně zdraví před vlivy návykových látek, který budeme projednávat příští týden v úterý. Tam je jedno ustanovení, které říká, že vás nějakým způsobem budou moci kontrolovat při nákupu přes internet, prostě že kupujete alkohol nebo tabákové výrobky. Ale to nejde zkontrolovat jinak než zavedením právě elektronických občanských průkazů. Já o tom budu mluvit právě příští týden v úterý. Takže my nevědomky do některých zákonů dáváme ustanovení, která počítají už se zavedením elektronických občanských průkazů. To je docela takové zajímavé, možná trochu i úsměvné, když se to tam takhle někde vyskytne, a pak nastávají takové kontroverze a rozepře.

Ale já mám ještě jednu otázku k té čtečce elektronických čipů, kterou bude muset mít ten člověk, když bude chtít komunikovat s úřady. Jaká bude životnost té čtečky, kromě čipu samozřejmě na té občance? To je další otázka. Jaká bude životnost, tedy jmenovitě kolik let nám ta čtečka vydrží doma.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. A nyní tedy řádná přihláška pana poslance Petra Bendla. (Nejde.) Dobrá, v pořádku. Takže tím pádem máme vyčerpané přihlášky. Hlásí se někdo z místa? Není tomu tak. Můžeme tedy rozpravu ukončit. Ptám se na závěrečná slova. Pane ministře? Ano. Paní zpravodajka je také připravena. Prosím, pane ministře, máte slovo... Závěrečné.

 

Ministr vnitra ČR Milan Chovanec Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, marně přemýšlím, jak dlouhou může mít životnost čtečka. Napadá mě, že asi tolikrát, kolikrát tam tu kartu strčíte, a podle toho se to asi bude odvíjet. Ale úplně přesně na to odpovědět neumím. Stejně tak se chová ten čip. To znamená, budete-li ho používat častěji, tak pravděpodobně dojde k nějakému mechanickému poškození. Budete-li ho používat sporadicky, tak může vydržet podle našich odborníků možná i 15 až 20 let.

Co se týká možnosti výměny občanského průkazu dobrovolně, a to bych odpověděl prostřednictvím pana předsedajícího panu kolegovi Pilnému. My jsme chtěli, aby si lidé mohli občanku vyměnit i dobrovolně, pokud by chtěli používat občanský průkaz s čipem. Chtěli jsme, aby to bylo bezplatně. Bohužel se nám to nepovedlo prosadit oproti Ministerstvu financí, tzn. počítá se tam s platbou 200 korun. A já nechci napovídat poslancům a poslankyním, ale to samozřejmě můžeme upravit v rámci druhého čtení a v rámci finálního rozhodnutí, protože já si také myslím, že občané staršího věku, kteří ten občanský průkaz už mají dejme tomu tak, že by ho nemuseli do konce života měnit, a chtěli by s čipem, že by měli mít právo ho vyměnit bezplatně.

Co se týká těch ostatních otázek, samozřejmě ta věc byla konzultována s IT specialisty, s ICT unií. Já bych chtěl tady na místě poděkovat i za dohodu, která se povedla s ICT unií připravit, a byli tam přítomni zástupci nejenom vládní koalice, ale byli tam i zástupci opozice a je to velmi dobrá dohoda a velmi dobrý start.

Co se týká toho občanského průkazu s čipem. Hlavní, co chceme, je, aby to byla nezpochybnitelná elektronická identifikace při komunikaci s úřady. To, co tam bude nahráno, bude upravovat zvláštní zákon. To znamená, ten zvláštní zákon bude stanovovat, jaké údaje tam budou být moci být nahrány. Nebude možné tam libovolně nahrávat to, co nebude umožněno tímto zákonem.

O té osvětě si pan kolega Klán prostřednictvím pana předsedajícího odpověděl sám. Ano, musí být. Teď jsme svědky dejme tomu určité propagace v rámci systému EET, tak já předpokládám, že podobná prezentace bude připravena tedy i směrem k používání občanských průkazů, až nazraje čas.

Já bych také moc poprosil Sněmovnu, abychom to propustili do druhého čtení. Protože to je základ pro nějakou další debatu. A myslím si, že to je minimum toho, co můžeme udělat k tomu, aby opravdu občané mohli v dohledné době komunikovat s úřady z pohodlí svého domova z laptopu nebo z počítače podle toho, jak jim bude libo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministrovi vnitra Milanu Chovancovi za závěrečné slovo. Ještě než dám slovo paní zpravodajce, konstatuji, že došla omluva od pana Zbyňka Stanjury do konce jednacího dne. Prosím, paní zpravodajko, máte slovo.

 

Poslankyně Věra Kovářová: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte, abych stručně shrnula průběh rozpravy.

Pan poslanec Klán tady hovořil o kontrolované společnosti, kybernetické bezpečnosti, o tom, že občan pravděpodobně nebude vědět, že bude existovat elektronická občanka, a položil panu ministrovi řadu otázek. Pan ministr se pokusil na tyto otázky odpovědět.

Pan poslanec Pilný označil návrh tohoto zákona za zcela zbytečný a navrhl vrátit předkladateli k přepracování.

Pan poslanec Běhounek doporučil, aby návrh prošel do výborů.

Pan poslanec Bendl vyjádřil podiv nad tím, že koalice není schopná se domluvit nad jedním zákonem, a uváděl zajímavé příklady z Estonska. Závěrem konstatoval, že doporučuje propustit návrh do výborů.

A na závěr vystoupil pan poslanec Gabal s tím, že je to cesta k elektronickým volbám a umožní tak účast mladým lidem účastnit se ve volbách. Toť asi vše.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní zpravodajce. Čili k hlasování ještě před příštím rozhodnutím je návrh na vrácení předloženého návrhu k dopracování, který předložil pan kolega Pilný. Rozumím tomu tak správně? (Souhlas.)

 

O tom rozhodneme v hlasování číslo 91. Já vás předtím všechny odhlásím. Požádám vás o novou registraci. Prosím přihlaste se svými identifikačními kartami. Budeme hlasovat o návrhu na vrácení předloženého návrhu navrhovateli k dopracování. Počet přihlášených se v podstatě ustálil.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 91. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 91, z přítomných 125 poslanců pro 3, proti 95. Návrh nebyl přijat.

 

Budeme se tedy zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Nejprve rozhodneme o přikázání garančnímu výboru. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj jako výboru garančnímu. Má někdo návrh na přikázání jinému výboru jako garančnímu výboru? Není tomu tak. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP