(18.50 hodin)

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Prosím, odpusťte, pane poslanče prostřednictvím pana předsedajícího, ale my jsme se posunuli v čase dál. V tom boji proti korupci některé pojmy používáme vzhledem k tomu, co bylo, a nevnímáme to, co přineslo vaše hnutí do veřejného prostoru. Vaše hnutí tu korupci posvětilo na zákon. Vy už nemusíte dělat korupci jako trestný čin. Vy jste stvořili systém, kdy ta korupce je legální, kdy ten, kdo ovládá státní majetek, obchoduje sám se sebou na základě platných zákonů, na základě platných zákonů drancuje veřejné rozpočty a zneužívá politickou sílu, kterou získal v rámci boje proti korupci proto, aby kradl zcela legálně. To jsou nové pojmy v rámci zcela nové situace, která vznikla vaším vstupem do veřejného prostoru. A já myslím, že nemáme vést staré války, ale že máme čelit novým hrozbám. A vláda Agrofertu nad Českou republikou je nová hrozba, které my chceme čelit. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji. S přednostním právem pan předseda Faltýnek. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Jaroslav Faltýnek: Já jenom kratičkou reakci na kolegu Kalouska. Je dobře, že česká veřejnost už vůbec tady ty jeho výkřiky nebere vážně, protože tu paměť má. A to nejsou staré války, pane kolego prostřednictvím pana předsedajícího. To nejsou staré války. To jsou konkrétní věci a já vám je za chvilku zase znovu připomenu. A je dobře, že naše veřejnost ví, kdo jste a co jste pro naši zemi udělal. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuju. S faktickou poznámkou pan poslanec Ivan Pilný. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Ivan Pilný: Děkuji za slovo, pane předsedající. Jsem konečně rád, že přes to, o co tady usilovala spousta řečníků, že to není lex Babiš, že to není personifikováno. Konečně to bylo pojmenováno. Jen jméno Babiš bylo nahrazeno jménem Agrofert.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji. S faktickou poznámkou pan předseda Kalousek. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Je jedno, jestli tomu budeme říkat lex Babiš, nebo nebudeme. Je to systémový problém, protože vaše hnutí do veřejného prostoru přineslo úplně nové systémové riziko, které tady předtím nebylo. Člověka, který má mimořádnou politickou moc, současně ekonomickou moc, který si - vy jste, pane poslanče Pilný, tady vysvětloval, že nemůže -

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Mým prostřednictvím. (Právě se vyměnili předsedající.)

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Prostřednictvím Gazdíka jste mi to vysvětloval. (Smích v sále.)

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Já jsem Hamáček. My jsme se tady prohodili.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Jste vysvětloval, že nemůže mít Ministerstvo průmyslu regulační podmínky státních podniků, protože ono má zájem na jejich rozvoji, tak také nemůže regulovat podmínky své. Ale tohle je problém vašeho hnutí. Tady je druhé nejsilnější průmyslové impérium, které prostřednictvím prvního místopředsedy vlády pro hospodářskou politiku s vaší politickou silou reguluje ty podmínky tak, aby to bylo výhodné pro něj, ale ne pro české daňové poplatníky. To je skutečně věc, která tady nikdy nebyla. A to nesouvisí jenom s Babišem. Někdo takový se tady může objevit zítra znova, až třeba Babiš nebude. A takové riziko prostě si tahle společnost podle mého názoru nemůže dovolit.

A bez ohledu na to, co chcete plkat o mně, pane kolego Faltýnku prostřednictvím pana předsedy, co to mění na tom, že Babiš vytuneloval Lovochemii? Co to mění na tom, že vytuneloval Unipetrol? Co to mění na tom, že léta tuneloval Čepro a že teď opět tuneluje veškerý státní majetek s takovým úspěchem, že Agrofert získal zisk za loňský rok o 40 % větší? Ten získal proč? Že všichni tam líp pracovali? (Upozornění na čas.) Ne. Protože mu na to všichni daňoví poplatníci přispěli. A my ty daňové poplatníky bráníme.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Děkuji. Prosím pana poslance Chalupu. Rovněž faktická poznámka.

 

Poslanec Bohuslav Chalupa: Děkuju za slovo. Jsem rád, že tady předřečník řekl, že chrání daňové poplatníky. Ale ten daňový poplatník ve volbách o něčem rozhodl a znova rozhodne. A vy se tady dostáváte do situace, kdy se stavíte do pozice toho, který ví, co volič očekává, co potřebuje. Jako kde berete tu nechci říct drzost, ale odvahu mluvit za občany této země? Děkuju.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Pan poslanec Janulík, potom pan předseda Kalousek.

 

Poslanec Miloslav Janulík: Děkuji za slovo, pane předsedo. Dva a půl roku tady posloucháme tu sdělenou pravdu, to slovo boží, prostřednictvím pana předsedajícího od pana poslance pana kolegy Kalouska, který vždycky všecko ví líp než ti druzí, vždycky to ví dřív a vždycky nám to pak musí dovysvětlit. Ale jako čeho jsme se dopustili? Dopustili jsme se toho, že jsme šli sem, protože už jsme nechtěli, aby to tady bylo, tak jak to bylo. Vy říkáte ano, to tady nikdy nebylo, to se tady nikdy neodehrálo. Ale to byla právě ta chyba! Vy jste se tady zabydleli a 25 roků jste si tady dělali ten systém, který jsme my už nemohli snášet, a proto jsme prostě šli do politiky, nikdy jsme to třeba nechtěli udělat, ale prostě jsme to už museli udělat, už jsme se na to nechtěli dívat. A to je to jediné, čeho jsme se dopustili. A vám to tak strašně vadí, tak zuřivě to personifikujete a použijete. Já bych řekl, žádné lejno není dost hnědé a žádné dost nesmrdí. Děkuji. (Nesouhlasné výkřiky z lavic ČSSD.),

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Prosím pana poslance Kalouska. Kolegové vlevo, prosím o klid. Rozumím, debata je vyhrocená.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Prostřednictvím pana předsedajícího oběma předřečníkům. Já vám to přece neberu. Já chápu, že jste tady legitimně. Vy říkáte: my jsme s tím museli skončit, my jsme s tím museli přijít a my jsme museli něco udělat. A vaše výsledky jsou skutečně viditelné. Agrofert zvýšil své zisky za minulý rok o 40 % a to by bez vás, pane doktore Janulíku, a bez desítek vašich dalších kolegů, prostřednictvím pana předsedy, prostě nezvýšil. Chápu, že se prostě cítíte hrdi na tyhle výsledky. Ale protože jsou na úkor jiných daňových poplatníků, z nichž část zastupujeme my, tak proto o tom mluvím. Já si neosobuji právo mluvit za celou veřejnost. To říkal váš pan předseda klubu, pan předseda Faltýnek, že česká veřejnost. Já nezastupuji ani českou veřejnost, ani všeholid. Já zastupuji voliče TOP 09, kteří jsou reprezentováni 25 poslanci Poslanecké sněmovny České republiky. Tato část veřejnosti nepochybuje o tom, že hnutí ANO tuneluje veřejné rozpočty ve prospěch bilance Agrofertu, a my se tomu bráníme. Toť vše. A protože to není otázka jenom Agrofertu, ale jakéhokoli jiného oligarchy podobného typu, který by mohl přijít po vás, tak to není jenom lex Babiš. To je prostě systémový problém.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Pan předseda Faltýnek si přeje vystoupit s přednostním právem? Je tomu tak. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jaroslav Faltýnek: A jéje. (Pobavení v sále. Řečník ukazuje modrou knihu s názvem "Miroslav Kalousek".) Já tu knihu nosím stále s sebou. Mám ji v tašce a sem tam si ji znovu přečtu. Zalistuji. Pan předseda Kalousek tady hovoří o vytunelované Lovochemii. Ano, v naší zemi zůstalo spousta vytunelovaných firem, pane kolego prostřednictvím pana předsedy Sněmovny. V naší zemi zůstalo spousta vytunelovaných firem, nezaměstnaných a tak dále. Ale určitě to nebyla Lovochemie, pane kolego prostřednictvím pana předsedajícího. Ta firma funguje, zaměstnává lidi, platí daně. A za tím Babišem, jak říkáte tunelářem, tady zůstalo 30 tisíc zaměstnanců, miliarda daní ročně. Ale to nemá smysl připomínat. Za vámi zůstalo to, co je v této knize. A to si může každý přečíst. Já bych to jenom pro oživení zopakoval, co za vámi zůstalo, pane kolego. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP