(16.50 hodin)

 

Poslanec Michal Kučera: Dobrý den. Děkuji za slovo. Já bych se tady trochu přiklonil k své kolegyni poslankyni paní Adamové. Skutečně bych poukázal na způsob, jakým je tady poměrně závažná změna projednávána, kdy pan poslanec Sklenák dokonce nevystoupil ani v obecné rozpravě a v podrobné rozpravě suše oznámil, jaké jsou změny číslovek, které mají dopad mnoha miliard do státního rozpočtu. S podivem je, že v obecné rozpravě na toto téma nevystoupila ani paní ministryně, která využívá pouze svého přednostního práva právě v podrobné rozpravě. V podrobné rozpravě samozřejmě je ta debata omezená.

Jsou to naprosto zásadní pozměňovací návrhy a skutečně - teď nechci řešit, jestli to je správně tak, nebo onak. Ta diskuze ve druhém čtení měla být skutečně umožněna v obecné rozpravě. Já to kladu za vinu jak panu poslanci Sklenákovi, panu předsedovi klubu, tak paní ministryni. Myslím si, že poměrně ne úplně správně byla tato změna pouze předložena. Technicky byla samozřejmě správně předložena v podrobné rozpravě, nicméně k té diskuzi měla být předložena minimálně alespoň v obecné rozpravě.

To, že se jedná ne o číslovku šest nebo sedm, to už tady zaznělo. Jedná se o mnoho miliard. To, že ten zákon je šitý na míru jedné těžební firmě, to víme. O jinou těžební firmu se nejedná. Samozřejmě nevíme, jaké jsou vazby ČSSD a oné těžební firmy a proč to tam je takhle navrhováno. Nicméně si myslím, že diskuze k tomu by měla být vedena řádně právě v těch rozsazích, o kterých jsem tady hovořil. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Eviduji další dvě faktické poznámky. První pan předseda Sklenák, po něm pan poslanec Fiedler. Prosím.

 

Poslanec Roman Sklenák: Děkuji. To je neuvěřitelné, že pan poslanec Kučera mi klade za vinu, že jsem se svým pozměňovacím návrhem vystoupil v podrobné rozpravě. (Potlesk části poslanců ČSSD.) Přátelé, já mám pocit, že takovým způsobem, jakým se tady projednávají zákony, jste docílili toho, že už vůbec nevíte, co říká jednací řád. Protože přesně o tom mluví jednací řád, že pozměňovací návrhy se předkládají a odůvodňují v podrobné rozpravě. A já jsem přesně podle toho vystoupil.

Vy nám tady vyčítáte, že máme 200 neprojednaných bodů na pořadu schůze, a já se snažím vystupovat přesně tak, jak mi ukládá jednací řád. A já jsem přece sice řekl, v čem spočívá ten pozměňovací návrh, že se mění číslice, ale také jsem řekl, co ta změna znamená. Myslím, že všichni pochopili, co navrhuji. Navrhuji prostě, aby horníci nechodili do důchodu o pět let dříve, ale o šest nebo o sedm. Co je na tom nejasného?

Já jsem toto navrhl. Až skončí tento bod, bude svolán sociální garanční výbor, kde se jistě sejdeme třeba i s paní kolegyní Adamovou, a já tam rád budu znovu argumentovat, proč si myslím, že tento návrh je správný. Pak uplyne nějaký čas a sejde se Poslanecká sněmovna ke třetímu čtení a budeme o tom rozhodovat. Nevím, co mi na tomto postupu vyčítáte.

Jenom ještě jeden údaj, abych k tomu, co bylo řečeno, řekl. Dopad do rozpočtu - pokud bychom přistoupili na tu variantu zvýšení o jeden rok, tak ten rozpočtový dopad by na rok 2017 byl 54 milionů. Děkuji. (Potlesk z řad poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní pan poslanec Fiedler. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Karel Fiedler: Dobré odpoledne. Děkuji za slovo, pane předsedající. Já celkem se zděšením sleduji, jak se tady z tohoto bodu stává politikum. Myslím si, že si to ti horníci nezaslouží. Tady se jedná o jejich problém poškozeného zdraví, poškozené motoriky lidského těla tou prací, kterou vykonávají, a to, abychom tady řešili nějakou politickou přestřelku, si myslím, že není tak úplně správně.

Chápu vyjádření kolegů, kteří řekli přímo, že to je šito na míru jedné firmě. Ta situace časově k tomu svádí. Ale tady opravdu nejsem přesvědčen o tom, že se to tak dá jednoznačně říct. Ten problém tady byl dlouhou dobu, nebo nějakou dobu neřešen. A to, že tato skupina pracovníků, kteří měli práci velmi těžkou - já jsem z Moravskoslezského kraje, dělal jsem důlní stroje, když jsem dostudoval vysokou školu, fáral jsem na šachty, vím, co to obnáší - tak si myslím, že to není v té rovině, která se tady momentálně odehrává. Ať se na mě kolegové nezlobí.

Pojďme se vrátit k věcné diskuzi o tom, co odpovídá realitě. Zúčastnil jsem akce, která byla na Stonavě, nebo kde to bylo. Byla tam i paní ministryně. Byly prezentovány výsledky o tom, jakého věku se dožívají horníci, jaké mají problémy. Mě nemusí nikdo přesvědčovat o tom, že jejich situace je jiná.

Že se budou ozývat asi i jiné kategorie? No uvědomme si, jestli všichni jsou ochotni nebo schopni ve věku 63, 65 let lézt po střechách, pracovat v lesích. To už je jiná kategorie. Že tahle hornická kategorie je první na řadě, je nevíce postižená, je fakt. Pojďme se vrátit k věcnému meritu věci a nechme politických přestřelek.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Přečtu dvě omluvy. Dnes se z celého jednacího dne omlouvá pan poslanec Mihola. Od 19 hodin se do konce zasedání z pracovních důvodů omlouvá paní poslankyně Radka Maxová.

Vzhledem k tomu, že se nikdo další s faktickou poznámkou nehlásí, budeme pokračovat řádně přihlášenými do podrobné rozpravy. První přihlášenou je paní poslankyně Maxová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Radka Maxová: Děkuji. Ještě než se přihlásím k pozměňovacímu návrhu a řeknu jeho číslo, chtěla bych krátce komentovat to, co tady proběhlo. Trošku mě mrzí, že Ministerstvo práce a sociálních věcí - v podstatě by mělo prioritně řešit zaměstnávání těchto horníků a ne to, že je bude hnát na předčasné důchody a na úřady práce. Tady mi to trošku chybí. Protože pokud se touto problematikou zabýváte, víte, že většina těch horníků je vyučena v nějakých oborech, a nám chybí technické obory. Tak proč nějakým způsobem nezapracovat intenzivně na tom, abychom je v klidu převedli?

Všichni chápeme kritickou situaci ohledně OKD. Vidíme, jak Ministerstvo průmyslu i Ministerstvo financí řeší tu situaci poměrně intenzivně. Myslím si bohužel, že to, co dneska udělal pan Sklenák s posvěcením některých svých kolegů, je trošku hozením vidlí do této problematiky. Všichni jsme byli připraveni na to, že odsouhlasíme předčasné důchody pro horníky v tom návrhu, který navrhuje Ministerstvo práce a sociálních věcí. A toto mi přijde opravdu jako nestandardní postup, který z horníků dělá opravdu zboží a předvolební téma.

Ptám se, proč jste nenavrhli osm nebo devět let? Nerozumím tomu, proč to tak hrotíte. Nicméně si myslím, že kvůli 250, 350 lidem v celé České republice je tento pozměňovací návrh opravdu zbytečný. Pojďme to řešit tak, jak to bylo navrženo. Nikdo proti tomu nevystupuje, nikdo neřekl, že to nepodpoří. Zbytečně to hrotíme. Tak.

Já bych se teď ráda přihlásila k pozměňovacímu návrhu pod číslem 4119.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji a táži se, zda se někdo další hlásí do podrobné rozpravy. Nikoho nevidím. V tom případě končím podrobnou rozpravu a táži se, zde si chce vzít pan zpravodaj nebo paní ministryně závěrečná slova. Pan zpravodaj. Koukám, že si chce vzít závěrečné slovo. Prosím.

 

Poslanec Miroslav Opálka: Děkuji, pane předsedající. Stojíme před politickým rozhodnutím. Není to problematika exaktní, nevážíme chemické látky, ale vážíme každý podle svých zkušeností. A já chci upozornit členy garančního výboru, tedy výboru pro sociální politiku, že by se měl sejít zítra od 13.30 do 14.30. Ale jak sleduji diskuzi v Poslanecké sněmovně nevím, jestli ty dva zákony, které nás v tendru ještě čekají, za tu hodinu zvládneme.

Každopádně jde tady o určité precedentní rozhodnutí, protože dosavadní zákony pracovaly s jinou číslovkou a půjde o to, který ten návrh získá jak ve výboru, tak potom hlavně v Poslanecké sněmovně, ale pravděpodobně i v Senátu většinu. Kdybychom srovnali situaci se zahraničím, tak zjistíme, že tam jsou časy daleko delší, deset let, ale i kratší. Takže bude záležet na nás, jak se většina rozhodne. Každopádně si myslím, že legislativní proces probíhá podle zákona o jednacím řádu, a tak budeme postupovat i v časech budoucích. Děkuji.***




Přihlásit/registrovat se do ISP