(15.00 hodin)

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Ale procedurálně jsme v situaci, ze které se nedostaneme jinak než tak, že někdo navrhne revokaci předchozího usnesení. To musí být ten, který hlasoval pro.

 

Poslanec Marek Černoch: Vážení kolegové, určitě by někdo rád revokoval.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Nebo byste mohl uplatnit námitku proti mému postupu, že jsem to neprohlásil za protinávrh, což samozřejmě možné je.

 

Poslanec Marek Černoch: Tak dobře, uplatňuji tedy námitku. Prosím o hlasování.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: To bude asi nejrychlejší. Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s námitkou pana poslance Černocha, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování má pořadové číslo 183, přihlášeno je 172, pro 36, proti 74. Tento návrh nebyl přijat.

 

Pan poslanec Fiala - nový bod, a to na dnešek po pevně zařazených bodech s názvem Zavedení povinného vojenského výcviku pro občany České republiky.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování má pořadové číslo 184. Přihlášeno je 172, pro 9, proti 103. Tento návrh nebyl přijat.

 

Paní poslankyně Langšádlová - bod 94, tisk 433, dnes na 16. hodinu.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování má pořadové číslo 185. Přihlášeno je 172, pro 37, proti 73. Tento návrh nebyl přijat.

 

Teď pan poslanec Fiedler - tam padlo veto.

 

Takže pan poslanec Laudát navrhuje v modifikaci pana poslance Bendla, aby bod zněl Informace ministra životního prostředí Richarda Brabce, ministra dopravy Dana Ťoka a ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové ke kauze EIA. Takto to může být? A mělo by to být 23. 3. 2016 jako první bod.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování má pořadové číslo 186. Přihlášeno je 172, pro 78, proti 68. Tento návrh nebyl přijat.

 

Myslím si, že jsme se vypořádali se všemi návrhy, které byly vzneseny. Nikdo nic nenamítá. Je tomu tak. Tím pádem máme provedeny změny v pořadu schůze. Ale ještě předtím, než otevřu bod 9, se o slovo přihlásil pan předseda vlády.

 

Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážený pane předsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, přeji hezké odpoledne.

Já jsem velmi pozorně poslouchal předcházející hodinovou diskusi o změnách programu stávající schůze Poslanecké sněmovny. Musím říci, že v některých bodech byla hodně procedurálně nesrozumitelná, na druhou stranu v jiné části silně připomínala bod Interpelace na členy vlády. Já se cítím těmito interpelacemi osloven. Dovolte mi, abych velmi stručně, rozhodně nevyužiji hodinu, kterou využila Poslanecká sněmovna na debatu o změnách programu, reagoval na dvě věci.

První je včerejší jednání lídrů Evropské unie a Turecka k řešení migrační krize a příprava Evropské rady, která se uskuteční příští týden. To je první velké téma, ke kterému se chci jednoznačně, ale stručně vyjádřit. Druhé téma je otázka posuzování vlivu na životní prostředí, to je ona zkratka EIA, jak zde byla zmíněna.

Za prvé. Pokud jde o postup vlády i mne osobně při řešení migrační krize, bude velmi jednoduchý. Já jsem přesvědčen o tom, že nelegální migrace do Evropy musí být zastavena. Nemáme mnoho času. Ta čísla za první dva měsíce z hlediska příchodu nelegálních uprchlíků do Itálie a Řecka jsou sedminásobná ve srovnání s loňským rokem. Není možné si představovat, že samovolně, bez toho, aniž bychom dohodli jasné řešení, se migrační tlak na Evropu sníží. Jenom připomínám, že cílem této migrace je střed Evropy, že jsou to země, jako Německo, Rakousko, které se nachází v bezprostřední blízkosti České republiky. Jenom připomínám, že Česká republika je okrajovou zemí migrace, nicméně problém je problémem celé Evropy.

Vláda bude postupovat tak, abychom podpořili všechny efektivní kroky k zastavení nelegální migrace. Já jsem velmi rád, že včera jednání lídrů Evropské unie potvrdilo, že západobalkánská trasa je uzavřena pro nelegální migraci. Vyslali jsme jasný signál, že nemá žádný smysl, aby se lidé snažili dostat z Turecka nebo dalších zemí do Řecka, protože z Řecka už dále prakticky pokračovat nemohou. Země, které leží na balkánské trase, ať už je to Makedonie, Srbsko, Chorvatsko, Slovinsko a Rakousko, přijaly postupně opatření, kterými výrazným způsobem zpřísnily pohyb a kontrolu běženců na svých hranicích. To je myslím jedna důležitá věc, která včera byla konstatována.

Současně vás chci informovat, že se podařilo v uplynulých dnech a hodinách překonat poslední výhrady ze strany Turecka a byla spuštěna speciální operace Severoatlantické aliance, která je ve vodách Egejského moře zaměřena na zásah proti pašerákům lidí. To znamená, že to, co se nedařilo dlouho dohodnout, je v tuto chvíli realitou a NATO se přímo angažuje v rámci boje proti pašeráckým sítím a přímo monitoruje situaci v oblasti mezi Řeckem a Tureckem. Takže balkánská migrační trasa je v zásadě uzavřena. Běží vojenská monitorovací operace NATO v Egejském moři a teď potřebujeme vyřešit problém Řecka, protože v Řecku uvízla část uprchlíků a ještě stále z Turecka někteří další uprchlíci do Řecka přicházejí. Počet uprchlíků se pohybuje denně mezi tisícovkou až dvěma tisícovkami. To je velké množství.

Včera bylo zasedání lídrů Evropské unie informováno o novém návrhu ze strany Turecka. Tento nový návrh ze strany Turecka znamená, že by Turecko v příštích dnech od okamžiku, kdy se na tom dohodne s celou Evropskou unií, začalo brát z Řecka všechny nelegální uprchlíky. To je klíčové řešení. To znamená absolutní navracení nelegálních uprchlíků, kteří nelegálně překročí řecko-turecké hranice. Pokud by došlo k této dohodě a k této realizaci, tak to znamená, že se migrační problém přesouvá na vnější hranici Evropské unie a za vnější hranici Evropské unie. Já myslím, že tohle je správný směr. Když jsme tady opakovaně v Poslanecké sněmovně vedli debatu o tom, jak řešit migrační krizi, tak řada z vás říkala, že je potřeba ochránit vnější hranice, je potřeba tam zajistit zákonný režim, je potřeba navracet uprchlíky a je důležité, aby problém byl řešen před vnějšími hranicemi Evropské unie. K tomuto řešení po včerejšku směřujeme.

Dohoda ale hotová není. Já jsem patřil mezi ty představitele členských zemí, kteří vyjádřili velké překvapení nad tím, že bychom měli okamžitě ten samý večer, v řádu několika desítek minut, nebo v řádu několika hodin souhlasit s návrhem dodatku dohody s Tureckem, aniž by tato věc byla důsledně analyzována a aniž by se jednotlivé vlády k této záležitosti mohly v příštích dnech vyjádřit. Navrhl jsem postup, ke kterému se nakonec přidala velká část a nakonec i tedy celé setkání hlav států Evropské unie, že jsme včera pouze přivítali tento návrh turecké vlády v obecné rovině a současně jsme pověřili stálého předsedu Evropské rady Donalda Tuska, aby pokračoval v jednání s Tureckem a na příští jednání Evropské rady, které už bude za týden, to znamená příští čtvrtek a příští pátek, aby Donald Tusk předložil finální připravený a projednaný návrh s Tureckem, který by zahrnoval otázku navracení uprchlíků z Řecka do Turecka, protože bez navracení uprchlíků z Řecka do Turecka bude mít Řecko vážný humanitární problém. Jestliže byla zastavena balkánská trasa, a je to dobře a je potřeba, aby balkánské státy vytrvaly, tak se budou uprchlíci hromadit v Řecku, aniž by tam měli jakoukoliv perspektivu, a je potřeba Řecku pomoci. A jediné reálné řešení je navracení z Řecka do Turecka. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP