(10.20 hodin)
(pokračuje Vácha)

V naší skupině máme děti od sedmi měsíců až do tří let. Nejpočetnější skupinou jsou děti ve věku jedenapůl až dvaapůl roku, nejmladšímu bylo v době nástupu sedm měsíců - to byl ten případ, o kterém jsem mluvil. Stravování je samozřejmě u dětí do jednoho roku vlastní, děti nad jeden rok mohou dostávat stravu přímo z menzy Jihočeského univerzity. Máme tam tři děti od rodičů, kde oba jsou cizinci, další tři děti mají jednoho rodiče cizince. Naše vychovatelky mají praxi a vzdělání v požadovaném oboru a máme u nich povinnou znalost anglického jazyka.

Podmínky a parametry jsme nastavili už předem podle tohoto zákona. To znamená, pokud máte zájem a pochybnosti, můžete zajet k nám, přijít se podívat, jak to funguje právě už podle tohoto navrhovaného zákona.

Mezi našimi zaměstnanci je zařízení dětské skupiny vnímáno nesmírně pozitivně a jako významný benefit. Proto je o služby obrovský zájem. Kapacita zařízení je plně obsazena. Máme dokonce pořadníky, do kterých se hlásí už těhotné maminky. Mezi maminkami jsou i vědeckou komunitou oceněné vědecké pracovnice, které se právě díky našemu zařízení mohou věnovat jak své rodině a dětem, tak právě své náročné práci a rozvoji české vědy.

Největší odměnou pro nás, pro zaměstnavatele, ale možná hlavně argumentem pro vás poslance při hlasování by měly být ty šťastné děti a spokojené maminky, které se mohou věnovat práci v doslova blízkosti svých dětí. Proto bych vás chtěl poprosit o podporu tohoto zákona. Děkuji. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Františku Váchovi. Mám tady ještě dvě faktické poznámky, takže požádám kolegu Soukupa ještě o strpení. Nejdřív paní poslankyně Zuzana Kailová, poté pan poslanec Miroslav Opálka. Prosím, paní poslankyně, máte faktickou poznámku.

 

Poslankyně Zuzana Kailová: Děkuji, pane předsedo. Já bych vaším prostřednictvím chtěla reagovat na paní poslankyni Kovářovou, která zde hovořila o tom, že tento návrh připravil již ministr Nečas. Ano, připravil, v trošku jiné podobě. Tam bylo zakomponováno i tzv. sousedské hlídání, se kterým byl veliký problém. Nakonec byl z tohoto zákona vypuštěn.

Ale já bych chtěla říct ke straně TOP 09, že až paní ministryně Müllerová dostala odvahu tento návrh zákona předložit vládě. Do té doby pravicové vlády neudělaly vůbec nic pro rozvoj předškolní výchovy.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času. Nyní pan poslanec Miroslav Opálka. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Opálka: Děkuji, pane místopředsedo. Já jenom aby poslancům za KSČM nebyla nasazována psí hlava, že je proti špatnému návrhu. Víte, my jsme nebyli ti, kteří rušili podnikové jesle a podnikové školky, a dneska kdo ví, co z nich všechno je. Tím vznikl nedostatek mateřských škol a jesle skoro vůbec nemáme.

Já bych byl dokonce i ochoten diskutovat o těchto skupinách na přechodnou dobu, než nám přejde ten baby boom, který naštěstí aspoň na chvíli Českou republiku zasáhl, žel už je zase pryč. Problém je v tom, co tady bylo a možná i bude nastíněno mými kolegyněmi, ale především v tom, že se mají nahrazovat v budoucnu mateřské školy těmito dětskými skupinami, že se oslabí školská soustava. Jestliže bude návrh, aby tyto dětské skupiny zřizovaly i obce, řekněte mi, jaký budou mít důvod držet mateřské školy, když tato dětská skupina pro ně bude daleko levnější a z pohledu hygienických a kvalifikačních parametrů podstatně jednodušší. Takže jenom tolik. (Potlesk zleva.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, pane poslanče, za dodržení času. Ještě jedna faktická poznámka, a to paní poslankyně Věry Kovářové... Mám už dvě, paní kolegyně Putnová také. Prosím, paní poslankyně, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslankyně Věra Kovářová: Děkuji. Já bych zareagovala na výrok předřečníka v tom smyslu, že pro obce nebude výhodné stavět mateřské školy. Obce dostávají z rozpočtového určení daní na žáky v mateřských školách příspěvky. To se dětských skupin netýká. Takže obec má možnost se rozhodnout, zda postaví školku, bude tam mít děti, na které dostane příspěvek, či zřídí dětskou skupinu, na který příspěvek dostávat nebude. Je to možnost volby stejná, jako mají rodiče v tomto případě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, paní poslankyně. Nyní paní poslankyně Anna Putnová, také s faktickou poznámkou. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Anna Putnová: Ještě jednou dobré dopoledne. Já bych jenom chtěla připomenout, že tento návrh zákona skutečně vznikl v dílně poslanců a především pravicové vlády a 27. května loňského roku jsme to dostali elektronicky k projednávání. Byl to tisk myslím 1084. Takže to jen poznámka k historii.

A potom bych chtěla okomentovat poznámky, které se neustále opakují, totiž že chceme dětskou skupinou nahrazovat mateřské školy. Tak to není. Je to další alternativa, možnost formy péče o děti v předškolním věku. My bychom přece neměli zavírat oči před tím, jak se proměňuje společnost. S pozdějším odchodem lidí do důchodu ubývá babiček, seniorů, kteří se mohou postarat o děti. Ubývá všech těch forem, na které jsme ještě my jako naše generace byli zvyklí. Ta proměna společnosti je výrazná. My chceme, aby se ženy, především ženy v tvůrčích rolích, více zapojovaly do pracovního života. Chceme, aby se nám rodilo více dětí. A co pro ty ženy děláme? Co děláme pro rodiny, které by chtěly mít více dětí a potřebují také nějaké nástroje, které by umožnily péči o předškolní děti? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, paní poslankyně, i za dodržení času. Nyní ještě další dvě faktické poznámky, ještě pan kolega Soukup počká. Nyní paní kolegyně Černochová, připraví se k faktické poznámce pan kolega Kořenek. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Černochová: Dobré dopoledne. Víte, dámy a pánové, kdybych nebyla ročník 1973, tak bych možná kolegům na levici věřila to, že to s naším školstvím a naší předškolní výchovou myslí vážně. Ale protože jsem ročník tzv. Husákových dětí, tak vím, kolik zla napáchali na našem školství. Na tom, že nás v jedné třídě bylo 40. V jedné třídě nás bylo 40! A to se táhlo od jeslí přes mateřské školky po střední školy až po vysoké školy!

Tady skutečně, jak říkaly mé předřečnice, byl návrh, který pocházel ještě od pana Nečase, když byl ministrem práce a sociálních věcí. ODS za tímto návrhem stojí, protože tento návrh umožňuje i daňové zvýhodnění rodičů, kteří se rozhodnou do těchto alternativních předškolních výchovných zařízení své děti dát. A jako starostka na Praze 2 - a Michaela Marksová je moje kolegyně ze zastupitelstva - vám opravdu mohu potvrdit, že pravicová radnice na Praze 2, která má svého starostu dvacet let, zřídila jesle, několik mateřských školek, a dokonce teď máme největší poptávku po "mateřských školkách" pro důchodce. Protože prosím nezapomínejme na to, že nám generace lidí, kteří se dnes dostávají do důchodového věku, skutečně stárne a i pro tyto seniory je zapotřebí najít nějaké zařízení, kde budou moci smysluplně trávit svůj volný čas. (Hluk v sále.)

Takže prosím přestaňte urážet pravicovou vládu, která tento návrh zákona podpořila. My za tím návrhem stojíme. Návrh je dobrý a vyřeší problém, který neuměla vyřešit bohužel levice v minulých letech a - (Předsedající vstupuje do řeči.) Děkuji. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času. Kolegu Soukupa opravdu žádám ještě o posečkání, protože faktické poznámky se rozmnožily. Nyní pan poslanec Kořenek, poté paní poslankyně Marta Semelová, pak pan poslanec Seďa. Prosím, pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP