(17.30 hodin)
(pokračuje Stropnický)

Tady padly otázky, jako co je tou hnací silou. Já nevím o žádné jiné hnací síle než to, že se snažím, aby armáda neutrácela, abychom jí nenechávali to, co nechce, a abychom to umožnili užívat občanům. X-krát bylo vysvětleno, kde budou cvičit dělostřelci, že přesuny jsou součástí cvičení, že armáda na to má prostředky. X-krát bylo vysvětleno, jak se bude fázovat ta dekontaminace prostředí. X-krát bylo vysvětleno, že ti a ti občané nebudou mít problém, resp. jejich děti, s tím, že se nedostanou do škol v újezdu Brdy, kde snad žádné dítě školou povinné ani není. Těch věcí byla celá řada. Ale víte, mě na tom trošku mrzí jedna věc, že řada z vás tady řekla, že ta příprava a debata byla seriózní, že trvala dlouho a že vlastně obsáhla všechny ty problémy. A někteří zase říkali, že se to dělo o nich bez nich. Tak já nevím, co z toho je pravda. Já jsem to předložil s vědomím, že jsem tomu dal maximum, co jsem mohl za ty minulé dva měsíce, s vědomím práce, kterou na tom vykonali moji předchůdci a která má taky nějakou cenu a s vědomím té investice celého toho nejen našeho, ale i dalších aparátů. A ta práce prostě byla evidentní a poctivá. Žádná předloha nebude úplně dokonalá a žádná nebude zohledňovat, zpracovávat a řešit každý jednotlivý malý aspekt. Ale myslím, že v tom celku jednoznačně převládá obecný zájem - je to takhle jednoduché - obecný zájem na tom, aby armáda neměla újezd, který nepotřebuje, abychom nehledali zástupné argumenty, proč to je, či není pravda.

Malá odbočka. Já se vám přiznám, že se mě trochu dotýká, když je třeba zpochybňována kompetence náčelníka Generálního štábu. A to není tím, že si mě za dva měsíce ochočil, ale to je člověk, který má něco za sebou, a je tam x lidí, kteří si opravdu nepotřebují vymýšlet nějaké tajné nebo kdovíjaké motivace pro své konání.

Myslím si, že se tady zapomněla jedna věc. Vstup do těch újezdů je na výjimky. Výjimka pro ty, co tam bydlí, výjimka pro ty, co tam třeba dočasně pracují, no a pak výjimka. A to je taková ta výjimka houbařská. A můžu vám říct, že těch výjimek je několik tisíc, že to je v pravomoci lokálních starostů a také samozřejmě té správy, kterou tam vykonávají Vojenské lesy, a že určitě není nezajímavé ty výjimky udělovat.

Víte, narážky na pyrotechniky - nezlobte se, ale to jsou lidi, kteří mají za sebou Afghánistán a kteří tam prostě detekují ty věci. Je to náročná práce, je to nebezpečná práce. Zachovávají přesně ty normy, které platí. Čili mluvit o tom tak, jako že ta práce je odflinknutá nebo kolik bude stát... My víme, kolik bude stát, ale to přece není důvod ji nedělat. Navíc je dělaná a maximálně by byla dělaná v rámci výcviku i do budoucna. Čili víte, mám pocit, že kdo chce psa bíti... že je to ale škoda. Že to je škoda, protože nad tím vším pro mě výrazně převládá to ratio a to nejsem ani z jednoho, ani z druhého kraje. Takže já věřím, že to posoudíte objektivně. Děkuji vám. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministrovi za závěrečné slovo. Nyní závěrečné slovo pana zpravodaje. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Ivan Gabal: Děkuji. Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, já jsem chtěl dva body. Za prvé jsme nepřikázali, a prosím tedy přikázání výboru pro obranu. A za druhé podpořím již formulovaný návrh na prodloužení lhůty mezi prvním a druhým čtením na 120 dnů z toho důvodu, že skutečně zájem 2 000 občanů vyžaduje, abychom měli prostor k nalezení kompromisu a neshodili zákon a celé to startovali znovu.

Vnímal jsem všechny výrazné námitky, slyšel jsem je ve výboru. Je potřeba hledat kompromisní řešení. Vezměme si na to těch 120 dnů, případně poodložení platnosti, a zejména z toho důvodu bych žádal, abychom podpořili zákon do druhého čtení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, pane zpravodaji, za závěrečné slovo, ale vaše vyjádření k prodloužení lhůty je v tuto chvíli irelevantní, protože je to prodloužení o více než dvacet dnů a k tomu musíme mít souhlas navrhovatele, takže spíše očekávám od předkladatele pana ministra, jestli souhlasí s tím prodloužením za vládu, nebo ne, protože jinak by to nebylo hlasovatelné, ale to kolega Kalousek velmi dobře ví. Než to budeme hlasovat - já to teď nepotřebuji, protože se to musí samozřejmě projednávat, a pokud jde o ten výbor pro obranu, ten už navržen je. Takže na to se ještě zeptám.

Ale pane ministře, jestli jste připraven k tomu prodloužení vystoupit teď hned... Já bych raději až později, abychom neotevírali rozpravu. Ale jak chcete, můžete. Prosím, pane ministře.

 

Ministr obrany ČR Martin Stropnický Ano. Je to takhle jednoduché, ano 120 dnů.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře, beru to jako souhlas navrhovatele, a můžeme tedy přistoupit k jednotlivým věcem, které jsou k hlasování. Požádám pana zpravodaje, protože jsem neřídil celý bod, aby mě kontroloval, jestli předkládám všechny návrhy k hlasování. V rozpravě nepadl návrh na zamítnutí, ale padl návrh na vrácení předloženého návrhu navrhovateli k dopracování a potom padl návrh na projednání v delší lhůtě se souhlasem navrhovatele podle § 91 odst. 3 zákona o jednacím řádu.

Nejdříve se tedy vypořádáme s návrhem na vrácení předloženého návrhu navrhovateli k dopracování. Já vás ale nejdřív všechny odhlásím a požádám vás o novou registraci. Prosím, přihlaste se svými identifikačními kartami.

 

Jakmile se stav ustálí, zahájím hlasování o návrhu na vrácení předloženého návrhu k přepracování. Bude to hlasování číslo 18.

Zahájil jsem hlasování a ptám se, kdo je pro vrácení návrhu zákona navrhovateli k přepracování. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 18 z přítomných 178 pro 72, proti 94. Návrh nebyl přijat.

 

Budeme se tedy zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Padl návrh v rozpravě na výbor pro obranu. Tento návrh předložil Poslanecké sněmovně také organizační výbor. Čili budeme se zabývat návrhem na projednání výboru pro obranu. Má někdo jiný návrh? Ano, vidím. Prosím, pane poslanče, váš návrh k přikázání.

 

Poslanec Michal Kučera: Navrhoval bych přikázat výboru pro životní prostředí.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, děkuji, návrh na životní prostředí. Kdo další má návrh k přikázání? Není tomu tak. Budeme hlasovat o těchto dvou návrzích.

 

Nejdříve přikázání výboru pro obranu v hlasování číslo 19, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 19 z přítomných 178 pro 176, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Nyní budeme hlasovat o návrhu přikázání výboru pro životní prostředí.

Zahájil jsem hlasování číslo 20 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování číslo 20 z přítomných 179 pro 166, proti 2. I tento návrh byl přijat.

 

Nyní budeme hlasovat o lhůtě pro projednání ve výborech a ta byla se souhlasem navrhovatele prodloužena na 120 dnů.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 21 a ptám se, kdo je pro prodloužení lhůty k projednání. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 21 z přítomných 180 pro 174, proti 3. I tento návrh byl schválen.

 

Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání výboru pro obranu a výboru pro životní prostředí, lhůta k projednání byla prodloužena na 120 dnů. Děkuji zástupci navrhovatelů panu ministru obrany Martinu Stropnickému, děkuji panu zpravodaji poslanci Gabalovi a končím tento bod.

Na další bod požádám kolegu místopředsedu, aby mě vystřídal, protože budu předkladatelem návrhu zákona. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP