(Jednání pokračovalo v 21.16 hodin.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Dámy a pánové, prosím, posaďte se na svá místa. Přivolala jsem také všechny kolegy z kuloárů, tak aby mohli být přítomni vyhlášení výsledků.

Prosím nyní o vystoupení pana poslance Marka Bendy, ověřovatele této schůze. Všechny prosím, aby zasedli na svá místa.

 

Poslanec Marek Benda: Vážená paní předsedkyně, vážený pane předsedo, dámy a pánové, konstatuji, že bylo přítomno 193 poslankyň a poslanců, pro návrh hlasovalo 93 poslankyň a poslanců, proti návrhu hlasovalo 100 poslankyň a poslanců. Konstatuji, že tento návrh nebyl přijat. (Spontánní potlesk v řadách koalice.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu poslanci Marku Bendovi. Konstatuji tedy, že Poslanecká sněmovna odepřela vyslovit vládě důvěru, což v souladu s ustanovením § 85 odst. 3 oznámím prezidentu republiky.

Nyní jsou zde dvě žádosti o vystoupení. Pan poslanec Petr Gazdík jako předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové, poté pan předseda poslaneckého klubu ČSSD. Pan poslanec Petr Gazdík má slovo. Prosím.

 

Poslanec Petr Gazdík: Vážená paní předsedkyně, milé kolegyně poslankyně, milí kolegové poslanci, vážená vládo. Dovolte mi, abych vás seznámil s usnesením poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové.

Poslanecký klub TOP 09 a Starostové se na základě svých předešlých vyjádření rozhodl, že podpoří předčasné volby.

Tady je podpisová listina 42 poslanců poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové pro svolání mimořádné schůze s tématem rozpuštění Sněmovny. (Potlesk z řad opozice.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu poslanci Gazdíkovi. Pan předseda poslaneckého klubu ČSSD. Pardon, předseda strany Bohuslav Sobotka. Prosím.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Já bych chtěl poděkovat panu předsedovi Gazdíkovi, protože si myslím, že to je logická reakce na všechna veřejná prohlášení, která se objevila v těch minulých týdnech v souvislosti s existencí stojedničky, bývalé pravicové koalice na půdě Poslanecké sněmovny.

Já bych chtěl požádat, jestli by bylo možné, aby se zítra uskutečnila schůzka předsedů poslaneckých klubů, eventuálně předsedů parlamentních stran, tak abychom se dohodli na tom, co ještě stihneme doprojednat v rámci tohoto volebního období, abychom označili absolutní priority z hlediska legislativy, která je rozpracovaná, a během zítřka abychom se na tom shodli.

Současně bych chtěl také informovat o tom, že vzhledem k tomu, že sociální demokracie disponuje dostatkem podpisů pro to, abychom sami svolali schůzi na rozpuštění Poslanecké sněmovny, jsme k tomu zítra připraveni a určitě dáme k dispozici tuto podpisovou listinu i pro zástupce ostatních poslaneckých klubů, aby se mohli připojit. S tím, že současně by bylo dobře, abychom zítra prodiskutovali vhodný termín pro takovou schůzi, aby to bylo v co možná nejbližším datu. Takže děkuji všem a doufám, že zítra se nám podaří na tom termínu jasně dohodnout. (Potlesk z řad ČSSD.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Já tedy, jestli dovolíte, pane předsedo, navrhnu - protože ta schůze - nebyl žádný návrh na její ukončení, máme za sebou první bod této schůze, takže bych navrhla, aby se zítra dopoledne v 9 hodin - zní můj návrh - sešlo nejprve vedení Poslanecké sněmovny, poté rozšířené grémium s předsedy poslaneckých klubů, pak vznikne ještě prostor na případnou další schůzku, která bude vyvolána, a v 11 hodin by pokračovala schůze Poslanecké sněmovny, nebo se tady minimálně sejdeme k tomu, abychom řekli závěry z dopoledních schůzek. Vyhovuje to takhle? (Nejsou námitky.)

Takže s tímto návrhem, tak jak jsem to řekla, platí - v 9 hodin tedy svolávám vedení Poslanecké sněmovny, v 9.30 hodin vedení Poslanecké sněmovny a zástupců poslaneckých klubů, v 11 hodin se sejde Poslanecká sněmovna. Končím dnešní jednací den.

 

(Jednání skončilo ve 21.21 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP