(12.30 hodin)
(pokračuje Rusnok)

Vláda bude podporovat kroky ke kontinuálnímu zvyšování finanční gramotnosti obyvatel. Především se zaměří na daleko důslednější kontrolu tzv. finančních služeb nabízených veřejnosti nejrůznějšími nebankovními subjekty, půjčky po telefonu atd. Tyto subjekty bohužel často zneužívají tíživé sociální situace občanů. Vyvineme proto tlak a úsilí k potlačení jakýchkoliv forem projevů lichvy nebo podobného chování.

Přistoupíme ke komplexní regulaci provozování sázkových her, která bude odpovídat principům vnitřního trhu Evropské unie. Zasadíme se proto o vybudování centrálního technického systému určeného k výkonu státního dozoru nad provozováním sázkových her a především účinné kontrole plnění daňových povinností ze strany provozovatelů těchto her. Podpoříme proto přijetí novely loterijního zákona, která umožní obcím účinněji regulovat provoz technických herních zařízení na jejich území.

Vláda vychází z toho, že v oblasti průmyslové politiky je naším národním zájmem rozvíjet a podporovat efektivní průmysl schopný inovací a úspěchů na světovém trhu. To je také obsah naší průmyslové politiky. Je zřejmé, že v nadcházejícím období budeme právě v průmyslu čelit rozsáhlým důsledkům, především ztrátě dalších pracovních míst, důsledkům panující hospodářské krize a dramatického útlumu v některých odvětvích, zejména spojených se surovinami a těžkým průmyslem. To může výrazně ovlivnit život některých našich regionů.

Vláda je připravena takovým situacím čelit s velkým nasazením a se vší rozhodností. Zaměříme se na zvyšování konkurenceschopnosti České republiky, a to zejména vhodnou energetickou politikou, podporou aplikovaného výzkumu, vývoje a inovací, posílením technického vzdělání, zlepšováním podnikatelského prostředí a stejně tak exportních možností tuzemských firem. V neposlední řadě jsou klíčem k obnově nebo k dalšímu prohloubení konkurenceschopnosti investice do klíčové dopravní infrastruktury.

Budeme pokračovat v aktualizaci státní energetické koncepce a stejně tak státní surovinové politiky. Cílem je dlouhodobě zajistit stabilitu dodávek a cen energií. Zabráníme další neefektivní podpoře obnovitelných zdrojů a prosadíme změny, které zastaví nárůst příspěvků na tyto zdroje v platbách za elektrické energie domácností i firem. Klíčové návrhy jsme v tomto směru již schválili a poslali k projednání Poslanecké sněmovně.

Pokud jde o výzkum a inovační potenciál firem, vláda jej hodlá podpořit novými operačními programy z evropských fondů a takovou alokací zdrojů národního rozpočtu na vědu a výzkum, která bude právě motivovat proměňování těch špičkových výsledků výzkumu do obchodovatelného zboží a služeb. Budeme podporovat společné projekty akademické a podnikatelské sféry a jejich rychlé využití v praxi. Daňově zvýhodníme firmy při zadávání cíleného výzkumu v akademické sféře.

Budeme realizovat exportní strategii pro období 2012 až 2020 a všechny programy, které vedou ke zvýšení exportní výkonnosti našeho průmyslu. Soustředíme se také a zvýšíme důraz na ochranu českých spotřebitelů a výrobců před dovozem a prodejem nekvalitních výrobků, polotovarů a surovin a na ochranu spotřebitelů před nekalými praktikami prodejců a poskytovatelů služeb.

Pokud jde o oblast zemědělství, prioritou vlády je neprodlené odstraňování povodňových škod na zemědělských objektech a vodních dílech a vodohospodářském majetku. Tato rozhodnutí již padla a budou učiněna některá další. Zde půjde o kombinaci jak národních, tak unijních finančních zdrojů.

Vzhledem k tomu, že v novém období nabude účinnosti reformovaná společná zemědělská politika, budeme usilovat o zavedení opatření podporujících zemědělsko-potravinářský komplex zaměřený na tradiční zemědělskou a potravinářskou produkci. Vláda prosadí efektivní využívání všech dostupných finančních nástrojů a zdrojů ke zvýšení prosperity českého zemědělství s důrazem na rozvoj živočišné výroby. Vyvineme proto také mimo jiné maximální úsilí k úspěšnému dočerpání evropských prostředků stávajícího finančního období 2007 až 2013 a zajistíme potřebné finanční nástroje pro období následující. Budeme podporovat všechny aktivity, které směřují k zajištění výroby kvalitních potravin a zejména ke zvýšení zastoupení regionálních potravin na našem trhu, včetně čerstvých s prokazatelným původem.

Za účelem zajištění stabilního podnikatelského prostředí v zemědělství budeme usilovat o eliminaci negativních dopadů klimatických změn pomocí rámcového programu "Řešení škod v zemědělství a rybářství" a založením tzv. rizikového fondu pro zemědělce. Toto by mělo vyřešit a do značné míry zmírnit v podstatě komerční nepojistitelnost zemědělského podnikání v řadě oblastí.

Pokud jde o problematiku životního prostředí, jde nám o racionální ochranu přírody a krajiny a o její rozvoj. Soustředíme se zejména na soustavné zlepšování kvality ovzduší, především pak v nejvíce zatížených regionech České republiky. Zajistíme co nejrychlejší zahájení programu "Nová zelená úsporám" včetně jeho financování s delší perspektivou. K tomu předpokládáme zejména v počáteční fázi využít částečně prostředky kumulované na účtech podniku Lesy České republiky.

Za svoji prioritu považujeme dosáhnout co nejvyššího stupně čerpání zdrojů z operačního programu "Životní prostředí" v tomto programovacím období. Nebude to jednoduché. V dosavadním vývoji se v tomto programu stala řada chyb a budeme muset velmi intenzivně pracovat s tím, abychom se vyrovnali s touto kritickou situací. Pro období 2014 až 2020 pak je potřeba nastavit tento operační program podle již významně dohodnutých priorit s Evropskou unií, maximálně zjednodušit administraci pro žadatele.

Budeme i nadále pokračovat v odstraňování starých ekologických zátěží a plnění příslušných závazků českého státu v této oblasti. Samozřejmě že toto se odehrává a bude odehrávat v rámci ekonomických možností, kterými budou veřejné finance v tomto ohledu disponovat. Budeme také pracovat na konkrétních návrzích odpadové legislativy s cílem dodržení příslušné hierarchie nakládání s odpady.

Pokud jde o dopravní infrastrukturu a celkově o oblast dopravy, je to klíč ke konkurenceschopnosti, o tom jsem již hovořil. Investice do této oblasti pokládáme za významné protikrizové opatření. Budeme proto se vší vehemencí usilovat o zabezpečení dostatečného množství národních zdrojů jako nezbytného předpokladu spolufinancování staveb dopravní infrastruktury, které zajistí maximální využitelnost dostupných prostředků v rámci fondů Evropské unie jak v tomto, tak v příštím programovacím období.

Zajistíme zvýšený dohled nad činností investorských organizací resortu Ministerstva dopravy. Jde o to, aby prostředky na investice, opravu a údržbu byly vynakládány maximálně účelně, efektivně a transparentně. Podpoříme plné využití regulatorních a fiskálních funkcí mýtného systému, tak aby byly upřednostněny zájmy České republiky a maximalizovány prostředky, které budou generovány tímto systémem a které bude možno zpětně použít a alokovat na opravy, údržbu a případně i rozvoj dopravní infrastruktury. Budeme usilovat o vytvoření předpokladů pro dosažení splavnosti Labe, zejména v úseku od Ústí nad Labem ke státní hranici. Vláda rovněž podpoří zpracování studie, komplexní studie a studie proveditelnosti, vodního díla Dunaj-Odra. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP