(10.30 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Sdělím vám, že do zahájení schůze jsme obdrželi omluvy neúčasti. Omluveni jsou pan poslanec Miroslav Petráň ze zdravotních důvodů a poslanec Roman Pekárek. To je tedy to, co tady mám uvedeno.

Nyní přistoupíme ke stanovení pořadu 57. schůze. Návrh jste měli uveden na pozvánce. Já teď prosím paní poslankyně a pány poslance, abyste se vyjádřili k návrhu pořadu. Mám tady písemné přihlášky: pana poslance Zbyňka Stanjuru - to není, to je k bodu. Takže se ptám, kdo se hlásí k pořadu schůze. Pan poslanec Benda.

 

Poslanec Marek Benda: Dobrý den. Vážený pane místopředsedo, vážené dámy, vážení pánové, já navrhuji, aby byl dnes zařazen bod 2, po důvěře vlády, Informace předsedkyně Poslanecké sněmovny o podpoře vlády parlamentní většiny. Takto by měl znít tento bod. Navrhuji, aby byl zařazen jako bod 2.

Současně pak navrhuji, abychom si odhlasovali po zahájení schůze, že budeme zákony ve třetím čtení projednávat i dnes po 14. hodině, i zítra, pokud na to bude čas, abychom se zbytečně tady nemuseli zdržet do pátku.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ale zítra jste nemyslel asi po 14. hodině, ale...

 

Poslanec Marek Benda: Zítra celý den. Kdy to bude možné, abychom projednávali zákony ve třetím čtení.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Pan poslanec Gazdík. Vidím dalšího přihlášeného k pořadu schůze.

 

Poslanec Petr Gazdík: Vážený pane předsedající, milé kolegyně, milí kolegové, vážená vládo, dovolte mi, abych požádal o zařazení tří bodů na program této schůze, a to jako poslední body této schůze. Je to jednak novela zákona o veřejném zdravotním pojištění, sněmovní tisk číslo 1057, je to transpozice evropské směrnice o přeshraniční péči.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: To číslo bylo?

 

Poslanec Petr Gazdík: 1057. (Ano.) Dále zákon o zdravotních prostředcích, sněmovní tisk 1106, a jako poslední bod zítřejší schůze nebo této schůze první čtení sněmovního tisku 1077, návrh poslanců Heleny Langšádlové, Jana Chvojky, Marka Bendy a dalších, kterým se mění zákon číslo 99/1963 Sb., občanský soudní řád. Je to snížení nákladů v souvislosti s vymáháním dluhů.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Kdybyste mi to mohl dodat, bylo by to úplně nádherné.

 

Poslanec Petr Gazdík: Hned tak učiním.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Teď se ptám. Vidím pana poslance Ohlídala.

 

Poslanec Ivan Ohlídal: Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo. Vážené dámy, vážení pánové, dovolte mi, abych vás požádal o zařazení nového bodu na pořad dnešní schůze. Jedná se o bod, který je pod tiskem 702. Jedná se o novelu trestního zákoníku, která by zavedla zvláštní trestněprávní ochranu učitelů. Navrhuji, aby tento bod byl zařazen jako poslední bod bloku prvních čtení, to znamená jako šestý bod tohoto bloku. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Prosím, můžete.

 

Poslanec Petr Skokan: Vážený pane předsedající, milé kolegyně, vážení kolegové, já vás musím požádat, abychom odročili dnešní schůzi, a to ze dvou důvodů, které následně uvedu. (Předsedající Zaorálek nabádá poslance ke klidu.) Pokud snad by došlo k hlasování o odročení, což předpokládám podle jednacího řádu, tak budu žádat, aby se o každém z těchto důvodů a o tom odročení hlasovalo odděleně.

Jako první důvod si dovoluji uvést, že tato schůze Poslanecké sněmovny nebyla svolána (v souladu) s jednacím řádem. Jednací řád je zákonem, a pokud se tady bavíme o tom, že by měly být dodržovány zvyklosti, tak já bych nejprve lpěl na tom, aby byly dodržovány zákony. Ten zákon se jmenuje zákon číslo 90/1995 ze dne 19. dubna a na základě § 51 je stanoveno, že schůze se svolává tak, aby poslanci byli informováni o svolání schůze pět dnů předem. Pozvánky na 57. schůzi nebyly doručeny některým poslancům pět dnů předem.

Přerušují se mikrofony.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já se omlouvám, pane poslanče, to nebyl úmysl. Můžete pokračovat už se to nestane. To je poslední, co tu funguje.

 

Poslanec Petr Skokan: Já myslel, že to byl šotek, a on to byl pan předsedající.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Tak jsem si ověřoval, že to je poslední nástroj technický, který mi zůstal. Ale prosím, můžete. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP