(16.10 hodin)

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Jan Fischer: Pane předsedající, dámy a pánové, je to zákon, který je ve třetím čtení, prošel prvním a druhým čtením. Jenom připomínám pro osvěžení paměti, že v prvním a druhém čtení materii toho návrhu jste si osvojili. Já ho nebudu představovat nějak důkladně.

Žádám vás o schválení předloženého návrhu zákona, a to ve znění těch pozměňovacích návrhů, se kterými Ministerstvo financí vyslovuje souhlas. Naléhavě bych si vás však dovolil požádat o neschválení těch pozměňovacích návrhů, u nichž je jako stanovisko Ministerstva financí uveden nesouhlas, zejména pak těch, s kterými Ministerstvo financí vyjádřilo nesouhlas zásadní. Není jich mnoho, dostaneme se k tomu potom v rozpravě.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Děkuji, pane ministře. Vidím přihlášku pana poslance Cogana. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Josef Cogan: Vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych k dané věci vzal zpět svůj pozměňovací návrh pod písmenem E. Je to z toho důvodu, že dle informace zpravodaje by se měly body v bodě A hlasovat odděleně, což samozřejmě pro ten můj návrh postačuje, pokud bude samostatně hlasováno o A1.

Já bych jenom řekl k tomu to odůvodnění. V tom A1 je bod C, kdy se vyjímají vlastně z toho poplatku i osoby, kterým je poskytována komplexní lázeňská léčebná a rehabilitační péče. Já už jsem o tom říkal u toho pozměňovacího návrhu, tam se jedná o to, že vyjímáme další skupinu osob, která momentálně vyjmutá není, což samozřejmě je poměrně velký zásah do poplatku ve vztahu k obcím, byť v rozpočtovém výboru bylo mimo jiné řečeno, že vlastně rozpočet obcí tak osvobození této skupiny pacientů nijak výrazně nepocítí. Tak já jenom abych upozornil kolegy, že pocítí, protože u těch měst to bude řádově 40 až 50 milionů, takže tento argument, který padl v rozpočtovém výboru, nebyl, já bych řekl, úplně přesně relevantní. Proto na něj upozorňuji a proto navrhuji v podstatě to hlasování v tomto případě jako negativní. Je to samozřejmě na každém, aby se rozhodl sám. Pro mne je postačující, že se bude rozhodovat samostatně o tom A1. Potom ať se rozhodne každý sám. Kdo je pro, tak vlastně vyjímá tuto skupinu, kdo je proti, nechává vlastně stávající stav, to znamená tak, jak to je v současnosti. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Děkuji. Pan poslanec Babák. Prosím.

 

Poslanec Michal Babák: Děkuji za slovo, pane předsedající. Dámy a pánové, jen bych poprosil o podporu pozměňovacího návrhu pod písmenem D, které připodepsala spousta poslanců napříč politickým spektrem. Jedná se o tzv. zrušení dětských exekucí. Jedná se o to, že v podstatě momentálně bohužel je možné exekuovat děti za nevýběr odpadů, když za ně neplatí rodiče. My tady tu věc napravujeme v tomto zákoně a v podstatě vracíme ten stav před rok 2010. Takže pouze poprosím o podporu a uvědomění si toho, že jsme to připodepsali napříč politickým spektrem.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Děkuji. Dále? Do rozpravy již nikoho nevidím, tak rozpravu končím. Zeptám se, zda pan ministr, popřípadě pan zpravodaj Vilímec či paní zpravodajka Andrýsová mají zájem o závěrečné slovo. Ne. Pan zpravodaj také ne. Paní zpravodajka také ne. Výborně.

Takže přikročíme k hlasování o pozměňovacích návrzích. Poprosím pana zpravodaje Vilímce, aby nám přednesl postup hlasování, který se zdá docela komplikovaný, takže poprosím o bedlivou pozornost a pan zpravodaj nám přečte svůj návrh procedury. Prosím.

 

Poslanec Vladislav Vilímec: Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně a kolegové, jak se stává tradicí u tohoto zákona o místních poplatcích, bylo předloženo skutečně více pozměňovacích návrhů. Tyto návrhy v některých případech rozšiřují původní záměr předkladatele o provedení spíše, řekněme, technických změn.

Kromě pozměňovacích návrhů rozpočtového výboru pod čísly A1 až A4 byly podány ve druhém čtení ještě návrhy od poslanců Jana Bureše, Jany Černochové, Michala Babáka a Jozefa Cogana. Pan poslanec Cogan navrhl zpětvzetí svého návrhu, takže o tom potom budeme muset hlasovat.

Vzhledem k tomu, že znění pozměňovacích návrhů rozpočtového výboru bylo konzultováno s předkladatelem, byť s nimi věcně někdy nesouhlasí, ale konzultováno tak, aby ty navrhované úpravy, pokud projdou, byly aspoň legislativně bezvadné, je namístě hlasovat tedy nejprve o pozměňovacích návrzích rozpočtového výboru poté, co bude v prvním hlasování rozhodnuto o zpětvzetí návrhu pana poslance Cogana. To znamená, návrh hlasovací procedury by bylo následovný.

Nejprve bychom hlasovali o souhlasu Sněmovny se zpětvzetím návrhu pana poslance Cogana, návrhu pod číslem E1. Poté bychom hlasovali o návrzích rozpočtového výboru, a to odděleně o návrzích A1, A2, A3 a A4. Podotýkám, že pokud bude schválen návrh pod písmenem A1, je nehlasovatelné B1. Pokud bude schválen návrh pod písmenem A3, je nehlasovatelný návrh pana poslance Babáka D2.

Poté bychom hlasovali tak, jak byly pozměňovací návrhy předloženy. To znamená v případě, že nebude prohlasován pozměňovací návrh A1, budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu B1 předloženém panem poslancem Burešem. Poté o pozměňovacím návrhu B2 - jedná se o snížení navrhovaného limitu poplatku za lázeňský a rekreační pobyt. Poté bychom hlasovali o návrhu paní poslankyně Černochové pod písmenem C1 a pak bychom se vyrovnali s návrhy pana poslance Babáka pod písmenem D1, D2, D3 a D4. Tady podotýkám, že podle toho, jak budou ty předchozí návrhy schváleny, tak některé návrhy se pak stanou nehlasovatelné. Týká se to také přechodných ustanovení retroaktivního typu, to jsou návrhy pana poslance Babáka pod písmenem D4. Poté bychom mohli hlasovat o přijatých pozměňovacích návrzích jako o celku, tedy zákonu jako o celku.

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Pan poslanec Babák. K proceduře, předpokládám. Ano. Prosím.

 

Poslanec Michal Babák: Omlouvám se. Děkuji za slovo k proceduře.

Dle našich názorů je déčko kvalitnější než A3. Tak poprosím, jestli by se mohlo hlasovat nejdřív o pozměňovacím návrhu D a potom až o pozměňovacím návrhu A per partes - předpokládám per partes. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Děkuji. Zeptám se pana zpravodaje, zda je ochoten akceptovat tento požadavek.

 

Poslanec Vladislav Vilímec: Já se s tímto návrhem neztotožňuji. Podle mého názoru je kvalitnější A3, takže pokud na tom pan poslanec Babák bude trvat, tak musí o tom rozhodnout Sněmovna hlasováním.

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Ano. Chápu to, že pan poslanec Babák trvá, tudíž je to protinávrh proti navržené proceduře panem zpravodajem. Takže rozhodneme hlasováním o protinávrhu pana poslance Babáka, aby pozměňovací návrhy D byly hlasovány dříve než pozměňovací návrhy A.

Pan poslanec Paroubek - faktická poznámka? Ne. Tak ruším.

 

Zahájím tedy hlasování o protinávrhu pana poslance Babáka. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování má číslo 4. Přihlášeno je 163 kolegyň a kolegů - pardon 162. Pro 72, proti 81. Tento návrh nebyl přijat.

 

Tudíž nyní budeme hlasovat o tom, že budeme postupovat podle procedury, kterou navrhl pan zpravodaj Vilímec. Je to tak, pane zpravodaji? (Ano.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP