(11.00 hodin)
(pokračuje Bárta)

Tato samostatná, silná a nezávislá instituce nicméně je dnes posílena tím, že tento prezident je zvolen přímou volbou. Já v tomto směru, jestliže pan Miroslav Kalousek a TOP 09 tady apeluje na to, že jsou deformovány ústavní principy a že Poslanecká sněmovna je znásilňována prezidentem, tak v tomto směru bych rád připomenul, že naopak tou nejvyšší autoritou, tou nejvyšší demokratickou autoritou, dámy a pánové, je volič. A přímá demokracie a přímo zvolený prezident v tomto směru je zcela jednoznačně tou nejsilnější autoritou, která má právo, a dokonce povinnost uplatňovat svoji sílu pro naopak prohnilou a zkorumpovanou Poslaneckou sněmovnu, již je třeba jednoznačně rozpustit.

Dámy a pánové, po TOP 09 je zapotřebí nezapomenout na ODS. ODS tu dnes jakoby není. Já tomu rozumím, protože velká část té ostudy, která se dnes děje, je právě kvůli ODS. Já tomu rozumím, že za koalici s dlouhým potleskem nakonec mluví ten nejsilnější predátor, a to je nikoli expremiér, nikoli výkonný místopředseda ODS, nikoli předseda poslaneckého klubu ODS, ale Miroslav Kalousek. Nicméně i k ODS mi dovolte v tomto směru promluvit.

Za prvé mi dovolte připomenout to, že ODS a především její bývalý premiér Petr Nečas opakoval slova ministra vnitra a předsedy Věcí veřejných Radka Johna, že v jeho vládě bude platit padni komu padni. Že v jeho vládě se bude důsledně uplatňovat presumpce viny. A v roce 2011 v tomto směru autor té myšlenky Radek John bez ohledu na to, že nijak nemusel, bez ohledu na to, že vůbec nic neudělal, bez ohledu na to, že nikdy proti němu nebylo vzneseno žádné obvinění, bez ohledu na to, že vůči němu nebyly vedeny ani žádné kroky z hlediska možných trestních oznámení či jiných takovýchto pochybností, bez ohledu na to rezignoval s větou "chci hájit protikorupční koalici, chci bojovat za to, že Věci veřejné se očistí podle pravidla presumpce viny". Tehdá Petr Nečas tomu asistoval, a nebojím se říci, takřka tleskal.

Kde je dneska onen Petr Nečas a kde je dnes ODS? Kde je ono padni komu padni? Kde jsou věty o tom, že je zapotřebí očistit ODS v přímých volbách, tak jak to koneckonců onen předseda vlády Petr Nečas říkal i vůči představitelům Věcí veřejných. A to dokonce uvažoval o tom, že to očištění by mělo být i kupříkladu v rámci krajských voleb. Jinými slovy řečeno, kde je dnes ona presumpce viny uplatňovaná z hlediska právě oné jediné možnosti, kterou presumpce viny ještě dnes z opozičních lavic ODS může uplatnit, a to je právě jedině možnost rozpustit Poslaneckou sněmovnu a obhájit se jako politická strana ODS před veřejností jedině v řádných volbách? Kde je ta presumpce viny? Kde je padni komu padni? Na ni se prostě zcela jednoznačně zapomnělo v momentu, kdy se nakoupil dostatek poslanců z Věcí veřejných, a v tu chvíli se na padni komu padni zapomnělo. Naopak, v tu chvíli začalo s pseudostranou LIDEM platit, že je zapotřebí vyměnit policejního prezidenta, nezávislého policejního prezidenta, aby tady této vládě nevládli policejní plukovníci a podplukovníci.

Dámy a pánové, dovolte mi do třetice promluvit ke všem nezařazeným poslancům. Dámy a pánové, osudy nezařazených poslanců jsou těžké osudy osobní, stranické. A bohužel nutno říci, Věci veřejné svou naivní personální politikou se touto věcí silně podepsaly v Poslanecké sněmovně. A proto mimo jiné je zapotřebí za Věci veřejné trvat a dělat maximum pro předčasné volby a bez ohledu na stranicko-marketingové zájmy Věcí veřejných trvat na co nejrychlejším konání předčasných voleb.

Ale vůči nezařazeným poslancům mi dovolte jako předsedovi Věcí veřejných jim všem připomenout, že jestliže dosud jejich jména jsou spojována s politickým přeběhlictvím, jestliže dodnes jsou jejich jména spojována s velmi velkými nabídkami Miroslava Kalouska, jestli dodnes jejich jména jsou spojována s politickou korupcí u církevních restitucí i jiných konkrétních zákonů, tak dnes, v momentu, kdy by tito poslanci hlasovali pro rozpuštění Poslanecké sněmovny, mají do budoucna v občanském životě jedinou šanci, jak napravit pro svůj občanský život svá jména, zachránit svoji duši, zachránit svoje jméno vůči tomu, co jednou budou muset vysvětlovat svým sousedům, svým dětem, svým spoluobčanům.

Děkuji vám za pozornost. (Potlesk poslanců VV.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Prosím nyní dalšího s přednostním právem, pana kolegu Vojtěcha Filipa. Poté je přihlášen pan poslanec Bohuslav Sobotka též s přednostním právem. Prosím.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji. Paní předsedkyně, pane premiére, členové vlády, paní a pánové, začnu netradičně. Loni v roce 2012 na velké stotisícové demonstraci v Praze lidé z hnutí Stop vládě! chtěli nejen pád vlády, ale chtěli nové volby. Chtěli je proto, protože se jim těžko snášelo po dvou letech fungování této vládní koalice, co se proti nim děje. Co se říká a co se ve skutečnosti dělá. Jaká jsou slova a jaké jsou činy. Na jedné straně se mluvilo o protikorupčních aktech vlády a na druhé straně jsme tady měli každý týden jinou kauzu, která překrývala kauzu minulou, aby se na ni snad zapomnělo, nebo aby se mluvilo o něčem jiném. Vláda nereagovala nijak. Nezajímaly ji názory občanů, a když jsme jako petiční výbor Poslanecké sněmovny organizovali veřejné slyšení k téměř sto tisícům podpisů, které přišly od občanů, aby vláda odešla, tak přišla tenkrát vicepremiérka Karolína Peake a byla tam jediná, vládní poslanci raději odešli, než by poslouchali názory jednotlivých občanských sdružení. Pravděpodobně to byl opravdový vstup této vlády k občanské veřejnosti.

Ale to bylo jen na začátek, abychom si připomněli, že tady nejsme sami za sebe, že i ti, kteří odešli z politických stran, za které byl zvoleni, ať už z těch nebo oněch, tady přece nevykonávají svůj mandát osobně tak, že záleží jenom na jejich vůli. Stoprocentně každý z vás, který kandidoval v roce 2010 ve volbách, měl za sebou nějaký volební program té které politické strany, která ve volbách uspěla. Udělejme si inventuru v těch názorech, v těch rozhodnutích a v těch hlasováních.

Kdybychom se drželi legitimity, o které tady byla řeč, tak by nemohl vzniknout zákon o církevních restitucích, tak jak vznikl. Prostě by nemohl vzniknout! Protože politické strany, které vstoupily do Poslanecké sněmovny, něco takového prostě občanům nedeklarovaly jako svůj politický program. A už jsem tady jednou citoval, myslím, volební program Věcí veřejných a nemíním to opakovat. A ty stesky co by kdyby, jak tady vykládal pan kolega Kalousek, nenapraví to, že legitimita vlády zanikla dávno před pádem vlády Petra Nečase a u občanů měla podporu do 10 %. Žel to ohrozilo i legitimitu parlamentu a ta je také na velmi nízké úrovni. A legitimitu můžete nastolit pouze v nových volbách. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP