(15.20 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Doklady toho jsou v takové situaci, jako vznikají, když NKÚ zkontroluje hospodaření mýtného systému firmy Kapsch, kde se dozvíme, že se na režii této společnosti utrácí třikrát více než v zemích kolem nás. Ten stát prostě funguje tak, že jsou tady obrovské ztráty. To, co stát konstruuje, to, co vymýšlí, jsou věci neefektivní pro stát, neefektivní pro občany. A sKarta je vlastně ukázkou toho, jak to v této zemi funguje. Takže žádná náhoda. Nic, co vzniklo náhodou za zády premiéra, za zády vlády. Podle mě sKarta je v něčem typický produkt systému, který produkuje taková opatření, která jsou neefektivní pro všechny kromě malé skupiny těch, kteří na nich vydělávají.

Já bych si samozřejmě přál, aby dnes se podařilo přijmout návrh, který přichází ze Senátu, ale jsem přesvědčen, že tato vláda není schopná změnit systém, který zplodil sKartu. To bude muset až nějaká vláda jiná, která bude schopná zabránit tomu, aby podobné věci, jako je Kapsch systém, mýtný systém firmy Kapsch, jako je amnestie, jako je sKarta, aby podobné věci vznikaly. To je to, co vytváří hlubokou neefektivitu státu. To je to, co vytváří systém, na kterém vydělává jenom skupina vyvolených. A my se tady můžeme teď bavit, kdo měl vydělat na sKartě. Doufejme, že ti, kteří porušili zákon, budou trestně stíháni.

Ale opakuji, tohle neřeší ten základní problém, který sKarta ukazuje. Hluboká neefektivita českého státu, která podle mne jako příčina je v ekonomické nevýkonnosti této země. Chtěl jsem poukázat pouze na tuto obecnou souvislost, protože si myslím, že o sKartě tady budou mluvit jiní. Ale myslím si, to je to, co by tady dnes mělo také zaznít. Myslím, že jde o víc než o jednu sKartu. A sKarta opravdu nebyl náhoda. (Tleskají poslanci sociální demokracie.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Nyní dostává slovo pan poslanec Vít Bárta. Po něm jsou přihlášeni další. Jako první by poté hovořil pan poslanec Jiří Paroubek. Nyní pan poslanec Vít Bárta.

 

Poslanec Vít Bárta: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, já jsem neúspěšně žádal o zařazení bodu, který by měl býti předřazen debatě o tomto senátním návrhu, za který paní senátorce a senátorům je zapotřebí jednoznačně poděkovat.

Na začátku mého vystoupení se sluší říci, že Věci veřejné samozřejmě podpoří tento senátní návrh na zrušení sKarty. Přesto mě mrzí, že sociální demokracie se zdržela při hlasování o předřazení bodu, který jsem navrhoval, kdy by pan premiér vysvětlil svoji pozici vůči tomu, jak je naplňováno usnesení Poslanecké sněmovny ke zrušení sKaret. Jinými slovy řečeno, je nedůstojné a je velmi špatně pro autoritu Poslanecké sněmovny, že zde před paní senátorkou při projednávání tohoto senátního návrhu si Poslanecká sněmovna v uvozovkách musí vyprat své špinavé prádlo v tom, že jestliže vláda České republiky je odpovědná z Ústavy Poslanecké sněmovně a jestliže Poslanecká sněmovna již v březnu tohoto roku na návrh předsedkyně klubu Věcí veřejných přijala usnesení, kterým jednoznačně nařizuje v zásadě vládě to, co dnes je v onom senátním návrhu obsaženo, že od března tohoto roku vláda České republiky v tomto duchu ignoruje ono usnesení Poslanecké sněmovny.

Jinými slovy řečeno, Poslanecká sněmovna dnes projednává návrh Senátu, který v tomto směru z hlediska Ústavy má především korigovat to, co se nepovede Poslanecké sněmovně. A nutno říci, že kupříkladu v otázkách hazardu a jiných norem bylo velmi dobře, že zde máme Senát, který nám nedodělky a nekvalitnosti Poslanecké sněmovny vrací, tak aby je Poslanecká sněmovna mohla opravit. Nicméně nyní je situace absurdnější. Senát nám vlastně vrací to, co Poslanecká sněmovna nezvorala. Naopak. Poslanecká sněmovna zcela jednoznačně přijala usnesení, že vláda má napravit svůj nedodělek, svoje nekvalitní dílo jménem sKarta. A proto by bylo mnohem nabíledni a správně, aby nejprve pan premiér vůči Poslanecké sněmovně naplnil svou odpovědnost vůči tomuto konkrétnímu usnesení, a teprve následně jsme projednávali tento senátní návrh.

Podívejme se nicméně i na vlastní kroky vlády, které se dotýkají sKarty. Vláda přijala usnesení, vláda doporučuje ministryni práce a sociálních věcí zahájit intenzivní jednání a legislativní kroky vedoucí k ukončení projektu sKaret. Dovolte mi tedy nikoliv hnidopišsky, ale z podstaty věci se ptát, proč vláda doporučuje, proč vláda ministryni sociálních věcí a práce nenařizuje, bez ohledu na to, že vláda v tomto směru, zvláště v momentu, kdy za sebou má usnesení Poslanecké sněmovny, by měla v tomto směru zcela jednoznačně zaúkolovat ministryni sociálních věcí a práce. Ptám se, proč doporučuje a proč jednoznačně neuložila úkol ministryni. Ptám se, proč vláda, která v tomto směru ví, že na veřejnost se vyjadřuje, že chce sKarty zrušit, ale reálně nic není schopna v této věci prosadit, proč se v tomto směru schovává za slovíčka , jako je "doporučuji", místo toho, aby bylo jasné slovíčko "ukládá".

A já si dovolím rovnou odpovědět. Mrzí mě, jak jsem říkal, že sociální demokracie se zdržela a nepodpořila návrh, kterým by premiér této země vysvětlil, proč nerespektuje usnesení Poslanecké sněmovny. Protože jednoznačně by se muselo ukázat, že pan premiér v tomto směru nerespektuje ono usnesení prostě proto, že na to nemá sílu, že je v koalici, kde reálným premiérem je pan ministr financí, který dle mého ne náhodou je dnes zaneprázdněn něčím podstatnějším, než aby tady s námi o sKartách debatoval. Protože bohužel TOP 09 v tomto směru v této vládě má pozici natolik zásadní, že bez ohledu na ony zásadní, mediálně mnohokráte proprané důkazy o nesmyslnosti sKarty, která jde na úkor těch nejslabších občanů České republiky, jest účelovým projektem pro vyvádění peněz ze státního rozpočtu.

Koneckonců je i nabíledni vidět tento projekt v kontextu toho, že IT zakázky kolem Ministerstva práce a sociálních věcí jsou přímo spojeny s financováním politické strany TOP 09. Ne náhodou nicméně můžeme připomenout i jiné kauzy, a to je to, že jestliže v současné době nám rostou náklady na sociální dávky v oblasti bydlení, tak nám vedle toho rostou jednoznačně i náklady na administraci sociálních dávek, bez toho, že na druhé straně nám objektivně roste počet těch, kteří jsou omezováni ve výplatách sociálních různých stimulů, jednoznačně na tom čím dál tím hůře.

Dovolte mi v tomto kontextu připomenout téma ZTP, kde na jedné straně nejenom TOP 09, ale i ODS vloni před krajskými volbami na billboardech připomínala, že omezí příživníky z hlediska vyplácení sociálních dávek. A místo toho zde máme příklady, které jsme přivedli jako Věci veřejné i na půdu Poslanecké sněmovny, kde malá holčička, která má amputovanou ruku, nemá nárok z hlediska vyplácení sociálních dávek na náhradu. Jak je to možné? Ptám se, jak je možné respektovat v tomto duchu to, že místo hesla, že sociální dávky přestanou býti zneužívány, tak nejenom v oblasti sKarty, ale i v oblasti ZTP se zcela jednoznačně tyto dávky omezují pro ty potřebné, a naopak rostou náklady na administraci dávek a la sKarty s tím, že v tomto duchu se jen vytváří další prostor a la zakázky IT na Ministerstvu práce a sociálních věcí, ze kterých se tedy potom financují politické strany, respektive konkrétní subjekty, které historicky politické strany, konkrétně TOP 09, sponzorovaly. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP