(15.10 hodin)
(pokračuje Sobotka)

Tito dva lidé nesou hlavní odpovědnost za realizaci projektu sKaret, ale odpovědnost nese také předseda vlády a nesou ji obě hlavní vládní strany - jak ODS, tak TOP 09.

Ale každý se může poučit, každý může pochopit, že udělal chybu, a já doufám, že hlasování v Poslanecké sněmovně o tomto návrhu povede ke zrušení sKaret. A rád bych požádal všechny poslance z koalice, kteří se možná cítí podobně podvedeni jako premiér Nečas tím, jak se choval ministr Drábek a jeho náměstek Šiška na Ministerstvu práce a sociálních věcí, aby podpořili tento návrhu Senátu na zrušení sKarty.

Pokládám za téměř provokaci, ale v každém případě je to ostudné, že tím, kdo tady mluví o nějakých náhradách, o nějakých škodách, o nějaké kompenzaci škod, která by údajně měla vzniknout v souvislosti se zrušením sKaret, je bývalý ministr práce a sociálních věcí Drábek. Byl to pan poslanec Drábek, který se v minulých dnech vyjádřil v tom smyslu, že údajné náklady na zrušení sKarty by měli nést ti, kdo ji chtějí zrušit, nebo ti, kdo ji zruší. To pokládám za velmi nestydaté prohlášení. Jsem přesvědčen o tom, že vláda by měla jednat tak, aby zrušení projektu sKaret neznamenalo žádné náklady pro státní rozpočet. Už tak ty náklady byly vysoké a zaplatili jsme je, zejména pokud jde o ztrátu důvěry občanů ve fungování státu a ve funkčnost Ministerstva práce a sociálních věcí. Vláda zaplatila velkou ztrátou důvěry. A je nepřijatelné, aby ještě daňoví poplatníci cokoliv platili, pokud jde o zrušení tohoto projektu. Je tedy povinností vlády jednat tak, abychom už nemuseli nic platit.

A dovolte mi, abych na závěr svého vystoupení jednoznačně vyzval vládu Petra Nečase a koaliční strany, aby při ukončení projektu sKaret postupovali tak, aby to neznamenalo žádné dodatečné náklady pro státní rozpočet. Je potřeba vyjednávat tak, aby stát nic nemusel platit, a doufám, že ona škodolibá poznámka bývalého ministra Drábka zůstane pouze viset ve vzduchu a že to bude jenom další doklad toho, jaký byl jeho vztah k fungování resortu práce a sociálních věcí v uplynulých letech.

Vážené poslankyně, vážení poslanci, ještě jednou mi jménem těch, kdo proti sKartám vždycky protestovali, jménem zdravotně postižených, jménem seniorů, jménem lidí, kteří byli nezaměstnaní nebo jsou nezaměstnaní a nikdo se jich neptal, jestli chtějí, nebo nechtějí sKartu, tak jménem těchto lidí mi dovolte, abych vás požádal: hlasujte pro zrušení tohoto ostudného projektu bývalého neúspěšného ministra práce a sociálních věcí Drábka. Děkuji. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu předsedovi Sobotkovi. Nyní je zde další přednostní právo - pan místopředseda Sněmovny Jan Hamáček se hlásí s přednostním právem, poté byl přihlášen pan místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek s přednostním právem a též s přednostním právem pan poslanec Vít Bárta, tedy po těchto dvou. Prosím, pan místopředseda Hamáček.

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Děkuji. Vážená paní předsedkyně, vážená vládo, dámy a pánové, mě trochu mrzí, že tady není paní ministryně, protože jsem se jí chtěl na něco zeptat, tak budu doufat, že do konce mého krátkého vystoupení se vrátí do sněmovny.

Já bych chtěl navázat na pana poslance Sobotku a možná na začátek říci, že mě trošku překvapuje, že se Senát musel zhostit role toho, kdo navrhuje zrušení sKaret. Když jsem poslouchal v posledních měsících vystoupení některých vládních politiků zejména z ODS, tak mně v jejich vystupování chyběla jenom ta tečka na konec, a to je to, že neřekli: a já proto podám v Poslanecké sněmovně návrh na zrušení sKaret. To se bohužel nestalo a tuto roli za ně musel sehrát Senát a já bych chtěl horní komoře Parlamentu poděkovat.

Možná na začátek bychom si měli říci, o čem tady vlastně mluvíme, resp. nějakou charakteristiku tohoto zákona. Já si myslím, že nejlépe to vystihl pan generální ředitel České spořitelny, který řekl: "Ukazuje se, že je to totální legislativní zmetek, a člověk se nestačí divit, co legislativní odbory ministerstev, Legislativní rada vlády, vláda, Sněmovna, Senát i prezident jsou schopni schválit a podepsat, aby se pak záhy zjistilo, jak je to celé nekvalitně připravené." Možná je zde namístě jenom zkorigovat pana generálního ředitele, že ne celá Sněmovna a ne celý Senát, pouze vládní koalice. Sociální demokracie společně s dalšími opozičními stranami dělala všechno pro to, aby tento legislativní zmetek nevešel v platnost. Bohužel jsme byli vždy přehlasováni.

Já si myslím, že čas také ukáže, jak to celé bylo, a doufejme, že policejní vyšetřování trošku rozkryje některé vazby a některé okolnosti. Já tady mám vypsány celé body argumentů proti sKartám, ale nebudu zdržovat a nebudu je tady uvádět, pouze se pozastavím nad tím, že je zcela evidentní, že Ministerstvo práce překročilo své pravomoci, když uzavřelo smlouvu na sKarty a využilo k tomu onu rámcovou smlouvu, a jsem přesvědčen, že tam došlo k celé řadě pochybení ve vztahu k ochraně osobních údajů atp. Ale jak říkám, to celé vyšetří policie. A koneckonců to, že ministerstvo dostalo pokutu 500 tisíc korun - myslím od Úřadu pro ochranu osobních údajů -, ukazuje, že to celé v pořádku není.

Ale protože se paní ministryně vrátila, tak bych se na tu věc chtěl podívat ještě z jiného úhlu. Já vím, že ministerstvo nějak fungovalo pod vedením pana ministra Drábka a pana náměstka Šišky, pod vedením tohoto dua, o kterém mluvil pan poslanec Sobotka, ale chtěl bych se zeptat, kde byla kontrola v rámci vládní koalice. Jak je možné, že jsme došli takto daleko? Kde byly nějaké útvary vnitřní kontroly? Kde byla ta upozornění na možné škody? A to zásadní, nebo ta hlavní otázka, na kterou se chci zeptat paní ministryně, a doufám, že mi na ni odpoví, je to, zda Ministerstvo práce a sociálních věcí v době úřadování pana ministra Drábka obdrželo zprávy od zpravodajských služeb ČR, které upozorňovaly na to, že se tam dějí nekalosti a že jsou tam možné problémy. A pokud ministerstvo takovéto zprávy dostalo, tak by mě zajímalo, jak s nimi bylo naloženo, protože pokud se ukáže, že ministerstvo bylo varováno a nekonalo, tak je to jenom další střípek do mozaiky působení pánů Drábka a Šišky na Ministerstvu práce! Děkuji. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Nyní prosím, aby s přednostním právem vystoupil místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek, poté dostane slovo pan poslanec Vít Bárta.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Dobrý den, dámy a pánové. Já bych chtěl vlastně jenom poměrně stručně zpochybnit jedinou věc, a to je dojem, který vytváří premiér Petr Nečas tím, když opakuje, že sKarta vznikla za jeho zády, a má to asi vytvořit dojem, že je to jakési nedopatření, něco, co se stalo nahodile a proto, že se něco neuhlídalo. Já se domnívám, že i když se dnes podaří sKartu zrušit, nebo odhlasovat její zrušení tady ve Sněmovně, tak ve skutečnosti nebude odstraněn ten systém, který sKartu vyprodukoval. A to je podle mě daleko zásadnější věc. A mně připadá, že sKarta ve skutečnosti se dotýká nefunkčnosti státu v ČR obecně, a podle mě to, co sKarta ukazuje, souvisí se základním problémem, který má tato země.

Tato země dnes má takový základní problém, že v ní nefunguje ekonomika a ekonomický růst. Už několikáté čtvrtletí po sobě pokračuje recese a ekonomové píší o tom, co je v ČR příčinou toho, že nefunguje ekonomika. My jsme země, která by podle všech předpokladů měla růst minimálně podobně jako naši sousedé, jako je Slovensko, Polsko apod. A já si dovolím tady takovou hypotézu. Důvod, proč Česko ekonomicky neroste, je prostě to, že máme, slušně řečeno, neefektivní stát, méně diplomaticky řečeno se tady se hospodaří s veřejnými prostředky tak, že mizí v bezedných hlubinách. A úplně lidově řečeno - ten stát se rozkrádá. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP