(10.40 hodin)
(pokračuje Votava)

Bylo řečeno již dříve, že budou rodná čísla nahrazena určitým identifikátorem, určitým identifikačním číslem, které je nahradí, tak aby se rodné číslo nemuselo používat. Ptám se tedy i pana ministra, zdali je nutné, aby rodné číslo v rejstřících u fyzických osob bylo nadále používáno, nebo jak to bude řešeno. Ale samozřejmě také neustále se ptám, a já tady k tomu nevystupuji poprvé, k této problematice, ptám se i Úřadu pro ochranu osobních údajů, zda opravdu to myslíme vážně s ochranou osobních údajů, když takto rodná čísla veřejně zpřístupňujeme. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám, pane poslanče. Zeptám se, zda se ještě někdo chce přihlásit v rámci obecné rozpravy. Pan ministr, pan kolega Marek Benda. Takže nejprve pan poslanec Marek Benda, poté pan ministr Blažek.

 

Poslanec Marek Benda: Děkuji, já jsem chtěl jenom navrhnout, myslím, že není obecná, podrobná rozprava v prvním čtení, já jsem chtěl navrhnout zkrácení lhůty na 30 dnů. Protože zákon souvisí s rekodifikací, abychom všechny předpisy související s rekodifikací byli schopni projednat na červnovém plénu.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano, děkuji. Prosím nyní pana ministra Pavla Blažka.

 

Ministr spravedlnosti ČR Pavel Blažek: Děkuji. Já jen stručná reakce. Už jsem to říkal i u jiných zákonů. První čtení zákona je o tom, jestli si Sněmovna myslí, že je potřeba upravit něco, co se předkládá v nějakém zákoně obecně. To znamená, rozprava o podrobnostech typu, jestli budou někde rodná čísla, nebo ne, patří do dalších čtení. A zákon jako takový si myslím, že je potřebný. Pokud jde o rekodifikaci soukromého práva, tak bych poprosil podrobnou rozpravu vést později. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám, pane ministře. Zeptám se, zda - už vidím. Pan poslanec Stanislav Polčák se hlásí do obecné rozpravy. Prosím.

 

Poslanec Stanislav Polčák: Děkuji, paní předsedkyně. Já bych i v těch intencích, jak zde řekl pan ministr, chtěl vystoupit pouze s jednou dílčí záležitostí, která se týká návrhu na zápis do rejstříku u spolků. Je to věc, která je podle mého názoru velmi k debatě. Myslím si, že bychom se s ní měli vypořádat především v dalším legislativním procesu, protože faktem je, že některá samozřejmě občanská sdružení mají pocit, že tím, že se dostanou pod kuratelu soudní moci, že to bude pro ně významně lepší řešení, než je to stávající, ta zápisná povaha u Ministerstva vnitra.

Popravdě řečeno, já si tím úplně jistý nejsem. Myslím si, že ta velká materie, která souvisí s občanskoprávní agendou ve věcech rejstříku, je natolik mohutná, a nemám ani pocit, že by agenda, která je dnes vykonávána Ministerstvem vnitra, byla považována za vykonávánu řekněme neefektivně nebo že by zde docházelo k jakýmkoli zlovolným zásahům do působnosti těch, kteří žádají o zápis do takovéhoto rejstříku nebo žádají o změnu, zdali by se nad tím ještě neměli poslanci, kterým bude tato norma přikázána, ještě více zamyslet. Doufám, že se tou normou bude zabývat nejen ústavněprávní výbor, ale i výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj, neboť tam tato administrativní agenda v tuto chvíli spadala. Proto bych dával pouze ke zvážení, zdali je nezbytně nutné, aby i občanská sdružení vždy podléhala zápisnému procesu tak, jak je nastaven v této materii, anebo zda stávající podoba zápisné povahy u Ministerstva vnitra nebyla dostačující, a zdali je skutečně i v rámci rekodifikačních prací nezbytné, aby docházelo k přesunu této agendy pod justiční soustavu.

Takže to je pouze systémová, opravdu koncepční otázka. Nejde tedy dovnitř materie, tak jak i zde bylo avizováno panem ministrem, samozřejmě to je věcí potom dalších čtení. A já jsem přesvědčen, že norma je způsobilá pro to, aby postoupila do dalšího legislativního procesu. Toto je pouze tedy koncepční úvaha. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji, pane poslanče. Prosím o další přihlášku do obecné rozpravy. Žádná přihláška není, obecnou rozpravu končím. Nebyl podán návrh ani na vrácení ani na zamítnutí, budeme se tedy zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat tento návrh k projednání výboru ústavněprávnímu. Má prosím někdo jiný návrh na přikázání? Pan poslanec Stanislav Polčák, prosím.

 

Poslanec Stanislav Polčák: Z povahy věci svého vystoupení si dovoluji navrhnout, aby tento tisk byl přikázán rovněž výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Týká se to materie občanskosprávní agendy dnes vykonávané Ministerstvem vnitra. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Ještě jiný návrh na přikázání? Není.

 

Budeme tedy nejprve hlasovat o návrhu na projednávání ve výboru ústavněprávním, na přikázání tomuto výboru.

Zahajuji hlasování číslo 56. Kdo je pro tento návrh, tedy pro přikázání výboru ústavněprávnímu? Proti návrhu?

Hlasování číslo 56. Přítomno 149, pro 121, proti nikdo. Tento návrh byl přijat.

 

Druhým návrhem je přikázání výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj.

Zahajuji hlasování číslo 57. Kdo je pro tento návrh na přikázání? Proti návrhu?

Hlasování pořadové číslo 57. Přítomno 150, pro 88, proti 22. Návrh byl přijat.

 

Dalším návrhem je návrh pana poslance Marka Bendy na zkrácení lhůty k projednávání ve výborech na 30 dnů.

Zahajuji hlasování číslo 58. Kdo je pro tento návrh? Proti návrhu?

Hlasování číslo 58. Přítomno 150, pro 71, proti 41. Návrh přijat nebyl.

 

Bude kontrola hlasování. Je nějaká námitka? Paní poslankyně Jaroslava Wenigerová. Prosím.

 

Poslankyně Jaroslava Wenigerová: Vážená paní předsedkyně, velice se omlouvám. Chtěla jsem hlasovat ano, a skutečně tam mám ne. Děkuji a zpochybňuji hlasování.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji, paní poslankyně. O námitce rozhodneme v hlasování číslo 59. Zahajuji toto hlasování. Kdo souhlasí s námitkou paní poslankyně Jaroslavy Wenigerové? Kdo je proti této námitce?

Hlasování číslo 59. Přítomno 150, pro 114, proti 4. Námitka byla přijata.

 

Je zde ještě žádost na odhlášení, takže jsem vás všechny odhlásila. Prosím, přihlaste se znovu a budeme opakovat předchozí hlasování.

 

Zopakuji, že se týkalo zkrácení lhůty k projednání ve výborech na 30 dnů.

Zahajuji hlasování číslo 60. Kdo souhlasí s návrhem na zkrácení lhůty? Proti tomuto návrhu?

Hlasování číslo 60. Přítomno 127, pro 70, proti 47. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji tedy, že návrh zákona byl přikázán k projednání výboru ústavněprávnímu, výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Lhůta k jeho projednání byla zkrácena na 30 dnů. Tím končím projednávání bodu 45, sněmovního tisku 986 v prvém čtení. Děkuji panu zpravodaji a děkuji též panu ministrovi. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP