(12.20 hodin)
(pokračuje Drábek)

A pokud do roku 2011 tady byly nastaveny podmínky takové, že testovací období bylo tři roky a stačilo 12 měsíců na získání podpory v nezaměstnanosti, tak to neodpovídá tomu, čemu je určena podpora v nezaměstnanosti, protože pokud odpracovaná doba z toho časového testu je třetinová, pak není čemu se přizpůsobovat a podpora v nezaměstnanosti nenaplňuje svůj smysl. Proto i na základě zkušeností ze zahraničí, kde je obvyklý ten test v poloze, že je třeba odpracovat alespoň 50 % rozhodného období, byla tomu přizpůsobena a současná podmínka je taková, že v posledních dvou letech je potřeba odpracovat alespoň 12 měsíců.

To, o čem tady mluvil kolega Opálka, návrh na úpravu časového testu tak, že dokonce by to znamenalo nejenom návrat k předchozímu způsobu výpočtu, ale dokonce tady navrhuje, aby z toho testovacího období stačilo odpracovat pouze šestinu testovacího období, je úplným popřením smyslu podpory v nezaměstnanosti, tak jak je v tom systému sociální ochrany zaveden. To je absolutně mimo rámec toho, k čemu podpora v nezaměstnanosti má sloužit. Na to jsem měl jenom potřebu upozornit.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já bych teď požádal pana poslance Opálku, který se hlásí do rozpravy v této chvíli.

 

Poslanec Miroslav Opálka: Vážený pane místopředsedo, já bych chtěl vaším prostřednictvím oslovit pana kolegu Drábka. Já jsem zde hovořil o tom, že si dovedu představit, že pro určitou skupinu, a teď jsem mluvil o studentech, kteří třeba mají problém doma a pracují každé prázdniny dva měsíce, nejsou schopni za dva roky samozřejmě odpracovat 12 měsíců, pak se stanou nezaměstnanými, už nestudují. My tady vymýšlíme, jestli jim ještě rok přidáme možnost studia někde v kurzech jazykových a podobně, aby byli zajištěni aspoň zdravotním pojištěním a podobně, aby i tito lidé mohli, a teď hovořím o této konkrétní skupině, dosáhnout na podporu, protože oni neměli šanci těch 12 měsíců odpracovat. A jestli to tak bude, nebo ne... Já jsem říkal, že předložím tento svůj návrh na výboru a on posoudí a pak to Sněmovna dostane, nebo nedostane. Chtěl bych relativizovat toto tvrzení, které pan kolega Drábek tady učinil.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Snad jsme vyčerpali všechny přihlášené řečníky. V obecné rozpravě pan poslanec zopakoval návrh na zamítnutí. To jsem zaregistroval. Jsem tady upozorněn, jestli jste to učinil, ale vy jste to učinil, jak si pamatuji. Pokud se už nikdo nehlásí do rozpravy? Pan poslanec Sklenák ještě v rámci rozpravy.

 

Poslanec Roman Sklenák: Počet vystupujících i to, o čem hovořili, jednoznačně podle mě ukázal, že toto je téma, o kterém by bylo dobré se bavit, a proto jsem chtěl ještě jednou vás všechny požádat, abyste nepodpořili návrh zpravodaje na zamítnutí a abyste umožnili to, aby bylo možné o tomto návrhu a o celé této problematice diskutovat především ve výboru a samozřejmě v dalších čteních. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Teď můžeme obecnou rozpravu ukončit. Já se ještě zeptám, jestli navrhovatel nebo zpravodaj nevystoupí s nějakým závěrečným slovem. Ale není tomu tak. V tom případě gonguji. Prosím, aby se dostavili do sálu všichni, kteří chtějí hlasovat. Ještě je tu návrh vás odhlásit, takže vás zároveň odhlašuji. Žádám vás všechny, kdo chcete hlasovat, abyste se znovu přihlásili.

Připomenu, že v obecné rozpravě zazněl návrh pana poslance Jeníka na zamítnutí tohoto předloženého návrhu. To je to, s čím bychom se teď měli vypořádat. Věřím, že jsou už všichni na svých místech.

 

Můžeme tedy nejdřív hlasovat návrh pana poslance Jeníka na zamítnutí.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 54, přihlášeno je 153, pro hlasovalo 75, proti 74.

 

Pan poslanec jde zkontrolovat hlasování. Pan poslanec Gazdík jako vítr běží Sněmovnou.

 

Poslankyně Jana Kaslová: Pane předsedající, já se omlouvám. Na sjetině mám křížek, chtěla jsem hlasovat ano. Zpochybňuji hlasování.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Slyšeli jsme zpochybnění hlasování od paní poslankyně Kaslové. Takže budeme hlasovat o námitce.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přijmout námitku paní poslankyně Kaslové, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 55, přihlášeno je 155, pro hlasovalo 125, proti 15. Námitka byla přijata.

 

Je tady znovu návrh vás odhlásit, takže vás zase odhlašuji. Žádám, abychom se znovu přihlásili.

 

Připomínám, že budeme znovu hlasovat o návrhu pana poslance Jeníka na zamítnutí předloženého návrhu. Hlasujeme návrh na zamítnutí.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro zamítnutí, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 56, přihlášeno je 157, pro hlasovalo 79, proti 78. Výsledek je to, že zamítnutí bylo Sněmovnou přijato. Sice těsně, ale přijato.

 

Myslím, že v tomto případě mohu ukončit projednávání bodu číslo 30.

 

Zahájím projednávání bodu číslo 31, který byl přerušen. Připomenu, že se jedná o

 

31.
Návrh poslanců Lubomíra Zaorálka, Bohuslava Sobotky, Jeronýma Tejce,
Jaroslava Krákory a dalších na vydání ústavního zákona, kterým se mění
ústavní zákon České národní rady č. 1/1993 Sb., Ústava České republiky,
ve znění pozdějších ústavních zákonů
/sněmovní tisk 630/ - prvé čtení

My jsme tuto věc přerušili v pátek 15. 2. To bylo ještě na 51. schůzi Sněmovny. Pokud se nemýlím, tak to bylo učiněno ještě uprostřed rozpravy, ve které pan poslanec Benda nějak avizoval, že podá návrh na zamítnutí, ale mám dojem, že to ještě v obecné rozpravě neučinil. Sice o tom mluvil, ale ještě to neudělal. Myslím, že jsme to přerušili uprostřed obecné rozpravy, která probíhala.

Já bych se měl zároveň ujmout role zpravodaje, což jsem zvědavý, jak to udělám. Paní poslankyně mi dává najevo, že mě chce v té lavici. Já bych poprosil, jestli by mě paní předsedkyně nebo pan místopředseda mě na chvilku vystřídali, abych mohl sejít dolů. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP