(11.50 hodin)
(pokračuje Bartoš)

Polská historiografie velice opatrně váží slova. Velice opatrně váží slova a nikde v polské historiografii nenarazíte na pojem polské národní povstání. Proto používají také Poláci povstání varšavské. A to chci říct, že to povstání skutečně bylo velmi provázáno, že dokonce když 3. října to povstání bylo potlačeno, tak Zemská armáda, Armia Krajowa, zajatci z této armády měli statut válečných zajatců a bylo s nimi zacházeno podle Ženevské konvence. Čili toto povstání stejně jako Slovenské národní povstání mělo jiný rámec, bylo jinak organizováno a bylo na jiné úrovni.

Musím říct, že nechci tak ostře vstupovat proti tomuto zákonu, ale tento zákon určitě ve třetím čtení nebudu podporovat. Děkuji. (Potlesk některých poslanců.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji a ptám se na případnou další přihlášku do obecné rozpravy. Není žádná. Končím obecnou rozpravu. Zahajuji rozpravu podrobnou. Slovo má paní poslankyně Kateřina Konečná.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji, paní předsedající. Vážené kolegyně a kolegové, ještě jednou. Dovolte mi, abych se přihlásila ke svému pozměňovacímu návrhu, který je označen číslem 4789 a je vložen do našeho informačního systému. Jedná se o to, že přidáme ke státnímu svátku 17. listopad - Den boje za svobodu a demokracii čárku a dále to bude pokračovat Mezinárodní den studentstva, tento název. Pevně věřím, že jsem ho odůvodnila dostatečně, a moc děkuji za vaši podporu.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Prosím o další přihlášku do podrobné rozpravy. Pan kolega Petráň - podrobná rozprava.

 

Poslanec Miroslav Petráň: Děkuji. Já se jenom přihlásím k našemu pozměňovacímu návrhu, který je veden jako sněmovní dokument 5962, a dovolte mi jenom, abych přečetl poslední záležitosti - bod 7 a 8, které se týkají legislativní úpravy o účinnosti.

Část druhá nově zní: Účinnost - § 4. Tento zákon nabývá účinnosti prvním dnem kalendářního měsíce následujícího po dni jeho vyhlášení. A bod číslo 8: Část třetí se zrušuje.

Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Ještě někdo se hlásí do podrobné rozpravy? Nehlásí se nikdo, podrobnou rozpravu končím a končím také druhé čtení tohoto senátního návrhu zákona. Končím projednávání bodu 18, sněmovního tisku 719 ve druhém čtení. Děkuji panu senátorovi Nenutilovi, děkuji též panu zpravodaji panu poslanci Petráňovi.

 

Zahajuji projednávání bodu číslo

 

24.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 274/2001 Sb., o vodovodech
a kanalizacích pro veřejnou potřebu a o změně některých zákonů
(zákon o vodovodech a kanalizacích), ve znění pozdějších předpisů,
a zákon č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů
(vodní zákon), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 933/ - prvé čtení

Z pověření vlády tento návrh uvede pan ministr dopravy Zbyněk Stanjura. Prosím.

 

Ministr dopravy ČR Zbyněk Stanjura Hezké dopoledne, vážená paní předsedkyně, kolegyně a kolegové. Dovolte, abych vás seznámil se základními cíli předkládaného návrhu novely. Jsou to zpřesnění a doplnění některých definic základních pojmů, úprava systému plánování rozvoje vodovodů a kanalizací pro veřejnou potřebu - místo pořizování nových plánů aktualizace stávajících, zavedení jednotného systému elektronické komunikace za účelem snížení administrativní zátěže, úprava procesů spojených se stávající evidencí nákladů a cen služby dodávky pitné vody a odvádění odpadních vod pro účely stanovení věcně usměrňované ceny za vodné a stočné, posílení ochrany odběratelů včetně transparentního vyúčtování vodného a stočného a jeho kontrola veřejností, změna týkající se opravy a údržby vodovodních nebo kanalizačních přípojek, zrušení pravomoci Ministerstva zemědělství rozhodovat o vzájemných právech a povinnostech vlastníků vodovodů nebo kanalizací, úprava uložení povinností veřejné služby provozovateli vodovodu nebo kanalizace, upřesnění působení orgánů státní správy.

Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu ministrovi. Prosím nyní zpravodaje pro prvé čtení pana poslance Ladislava Skopala.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Děkuji, paní předsedající, paní předsedkyně. Vážené kolegyně, vážení kolegové, pan ministr, i když dopravy, ne zemědělství, to řekl zcela brilantně. Uvedl, o co se jedná v tomto zákoně. Pokud chcete upřesňující údaje, jsou v důvodové zprávě tisku 933 a já jenom doporučuji, aby tento tisk byl přikázán zemědělskému výboru s tím, že výbor se jím dostatečně bude zabývat na svém výborovém zasedání. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu. Ptám se, zda se do ní někdo hlásí. Nehlásí se nikdo, obecnou rozpravu končím a budeme se zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání.

 

Organizační výbor navrhl přikázat tento návrh k projednání výboru zemědělskému. Má někdo jiný návrh na přikázání? Není tomu tak.

Zahajuji hlasování číslo 52. Ptám se, kdo souhlasí s tím, aby návrh zákona byl přikázán výboru zemědělskému. Proti tomuto návrhu?

V hlasování číslo 52 přítomno 175, pro 110, proti nikdo. Návrh byl přijat a já konstatuji, že návrh zákona byl přikázán k projednání zemědělskému výboru.

 

Tím končím projednávání bodu 24, projednávání sněmovního tisku 933 v prvém čtení. Děkuji panu ministrovi, děkuji též panu zpravodaji.

 

Zahajuji projednávání bodu číslo

 

25.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 147/2002 Sb., o Ústředním
kontrolním a zkušebním ústavu zemědělském a o změně některých souvisejících
zákonů (zákon o Ústředním kontrolním a zkušebním ústavu zemědělském),
ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 944/ - prvé čtení

I v tomto případě místo omluveného ministra zemědělství Petra Bendla uvede tento návrh pan ministr dopravy Zbyněk Stanjura. Prosím, pane ministře.

 

Ministr dopravy ČR Zbyněk Stanjura Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Přes název toho zákona se jedná o v zásadě jednoduchou věc, která samozřejmě vždy naráží na problematické uvedení do života, a to se jedná o sloučení dvou institucí. V našem případě jde o Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský a Státní rostlinolékařskou správu. Výsledkem sloučení bude jedna instituce, která bude vykonávat agendy obou dosavadních institucí.

Cílem navrženého opatření je zlepšit úroveň řízení ze strany zakladatele či zřizovatele, snížit byrokratickou zátěž, odstranit duplicity činností apod. Transformací dojde k úsporám, a to ve dvou rovinách. Za prvé klasické provozní výdaje jednotlivých organizací, to znamená náklady na IT služby, personální, účetní, majetkové náklady, a současně dojde k odstranění duplicit a k tomu, aby se zbytečné agendy zrušily. Postupným opatřením a postupným sloučením dojde v roce 2015 k úspoře proti úrovni roku 2010 zhruba o jednu třetinu nákladů, což v absolutním vyjádření představuje částku zhruba čtvrt miliardy korun ročně. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám, pane ministře. Zpravodajem pro prvé čtení je pan poslanec Jiří Papež. Prosím pana zpravodaje o slovo.

 

Poslanec Jiří Papež: Děkuji za slovo, vážená paní předsedkyně. Kolegyně a kolegové, protože pan ministr ve svém úvodním slově popsal stručně, ale jasně smysl a obsah předkládaného vládního návrhu zákona, který je obsažen ve sněmovním tisku 944, mé úvodní slovo může být tím pádem stručné. Já bych pouze možná připomněl, že spojením těchto dvou kontrolních úřadů do jedné instituce se vrátíme do stavu, který tady v ČR již před nějakou dobou byl, a jsem přesvědčen o tom, že tento návrh je návrhem správným a smysluplným a má také mou podporu. Dovolte mi tedy, abych jenom připomněl a požádal o to, aby návrh zákona byl přikázán zemědělskému výboru.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu. Prosím o vaše přihlášky. Pan poslanec Zgarba. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP