(16.50 hodin)
(pokračuje Benda)

Já se pak přihlásím jenom do rozpravy po obecné, abych navrhl zkrácení lhůty na projednávání ve výborech na 30 dní, protože se domnívám, že celý balík zákonů související s občanským zákoníkem má být schválen do prázdnin, tak aby se na něj dokázali občané, podnikatelé, banky a všechny další instituce připravit a abychom je netlačili k tomu, aby čas na implementaci měli příliš krátký.

Takže tento návrh budu dávat, ale jinak se domnívám, že je zbytečné návrh příliš detailně komentovat.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Otevírám k tomuto bodu obecnou rozpravu. Než dám slovo panu poslanci Chvojkovi, zeptám se: Faktická poznámka, pan kolega Kádner? Ne. Děkuji. Takže pane kolego, máte slovo.

 

Poslanec Jan Chvojka: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já bych chtěl poděkovat Ministerstvu spravedlnosti, že - tak jak řekl pan ministr a pan zpravodaj, ano, opravdu tento návrh zákona prošel podrobným legislativním zhodnocením Legislativní radou vlády a připomínkovým řízením. A jsem rád, že byla převážná většina námitek či připomínek, a zejména Asociace insolvenčních správců a soudců, vyslyšena.

Nicméně já zde mám jeden problém, který zde stále v tomto návrhu zůstává, a budu se snažit, aby byl v rámci projednávání v ústavněprávním výboru tento problém vyřešen, protože je to problém, který stále Asociace insolvenčních správců a soudců vidí jako nevyřešený. Tím je zejména ustanovení, kdy je navrhováno, aby byli insolvenční správci členěni do dvou seznamů, a to dle odbornosti, a to na takzvané malé konkurzy a na oddlužení, a dle důvodové zprávy, jestli jsem to dobře pochopil, by byl souběh vykonávat tyto dvě funkce vyloučen. Já v tom nevidím žádnou logiku. Insolvenční správci by byli nuceni zakládat kvůli nápadům oddlužení pobočky ve všech možných obvodech okresních soudů. Jsem toho názoru, že v právním státě vláda a my, zákonodárci, bychom měli respektovat elementární podmínky, za nichž insolvenční správci vstupovali a stále vstupují na trh insolvencí, kde za těchto podmínek investovali čas, úsilí a finanční prostředky do své odbornosti a chodu svých kanceláří. Prostě přijde mi nelogické, aby ten, kdo doteď dělá oddlužení a konkurzy, mohl dělat už jenom oddlužení, anebo jenom konkurzy a případně pro to, aby mohl dělat v jiném okrese, si musel zřizovat v tomto okrese nějakou další svoji pobočku.

Takže my tento návrh jako sociální demokraté v zásadě podporujeme. Jsme rádi, že dochází k úpravě či vylepšení či konkretizaci určitých institutů, nicméně tento problém považuji, a nejenom já, ale jak jsem již řekl, zejména Asociace insolvenčních správců, za natolik zásadní, že bych byl rád, abychom se o něm pobavili ještě na půdě ústavněprávního výboru.

Děkuji za slovo.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Neregistruji žádnou další přihlášku do obecné rozpravy. Ptám se, jestli se ještě někdo hlásí z místa. Pan zpravodaj. Prosím.

 

Poslanec Marek Benda: To je zřejmě jenom jedna rozprava, jestli se nepletu. Já bych jenom navrhl, abychom zkrátili lhůtu na projednávání ve výborech na 30 dnů. Budu to navrhovat u všech těch dalších tří zákonů. Samozřejmě, pokud se je nepodaří ústavněprávnímu výboru v té době projednat, tak se holt nedá nic dělat. To už jsme zažili mockrát, ale myslím si, že máme vytvořit maximální tlak na to, abychom byli se zákony hotovi tak, aby před prázdninami mohla celá veřejnost vidět, jak prováděcí legislativa vypadá.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Ano. Váš návrh jsem zaregistroval. Další přihláška do rozpravy? Nikoho nevidím, proto končím obecnou rozpravu. Ptám se pana ministra, pana navrhovatele, jestli si přejí závěrečná slova. Ne.

Nejprve se budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání ústavněprávnímu výboru. Má někdo jiný návrh nebo doplňující návrh? Nikoho nevidím.

 

Můžeme tedy přistoupit k hlasování o tom, kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání ústavněprávnímu výboru.

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 39, přihlášeno 165, pro 114, proti nikdo. Konstatuji, že tento návrh byl přijat.

 

A nyní budeme hlasovat ještě o návrhu pana zpravodaje, pana poslance Bendy, o zkrácení lhůty na projednání ve výborech na 30 dní. Ještě předtím je tady žádost o odhlášení, takže vás všechny odhlašuji. Prosím, abyste se znovu přihlásili svými hlasovacími kartami. Počkáme ještě okamžik, až se nám ustálí kvorum...***




Přihlásit/registrovat se do ISP