(16.00 hodin)
(pokračuje Kalousek)

Co se však týče jeho poznámky o devizových rezervách České národní banky, které by kromě toho, že jsou uloženy na finančním trhu nebo na účtu Mezinárodního měnového fondu - že je to pořád o tom, že Česká národní banka své devizové rezervy obhospodařuje tak, že někomu půjčuje, buď trhu, nebo Mezinárodnímu měnovému fondu -, že by mohly být zapojeny do řešení krize, tedy do vládních výdajů... Tak prosím pěkně, já chápu kontroverzní diskusi o půjčce Mezinárodnímu měnovému fondu. Nicméně diskusi o tom, že by devizové rezervy České národní banky měly být zapojeny do vládních výdajů, si dovolím označit za zločin! Za zločin, kterého se nikdy tato Sněmovna nesmí dopustit! Bylo by to čisté měnové financování, kterému se žádná slušná ekonomika nikdy nesmí propůjčit. To prosím vás nikdy nikdo nesmí udělat! Doufám, že komunisté nebudou mít nikdy většinu v této Sněmovně, aby něco takového mohli odhlasovat. Pak bychom přestali být demokratickým státem a přestali být slušnou tržní ekonomikou!

K té kritice České národní banky, kterou pronesl pan poslanec Votava, že ho mrzí, že Česká národní banka není dostatečně solidární s našimi prioritami. Promiňte, jakkoliv vás prosím o schválení tohoto návrhu, tady se musím České národní banky zastat. Oni se neřídí nějakým zákonem o solidaritě s vládní zahraniční politikou. Takový zákon totiž neexistuje. Oni se řídí zákonem o České národní bance a řídí se zákonem o bankách. A ten mluví úplně jasně. A tváří v tvář podplukovníkům Mazánkům, plukovníkům Holubům a pologramotným státním zástupcům nemůžou dělat nic jiného, než hlídat péči řádného hospodáře, a nemohou se zpovídat z toho, že chtěli být solidární. Oni vždy musí umět dokázat to, že se chovali s péčí řádného hospodáře, a v případě poskytnutí takovéto půjčky péče hospodáře vyžaduje stoprocentní garanci. Jinak porušili péči řádného hospodáře se svou trestní odpovědností. Oni nemohou dělat nic jiného. Já bych na místě Miroslava Singra a po zkušenosti zhruba posledních dvaceti výslechů na Policii České republiky samozřejmě trval na tom samém. On se nemůže chovat jinak! On se chová naprosto logicky a tady já ho chápu. A protože ho absolutně chápu, o to víc vás prosím o schválení této garance, protože politická priorita, mezinárodněpolitická priorita, prostě nepatří do kompetence České národní banky. On to nesmí zvažovat. On má úplně jiná kritéria svého rozhodování. To smíme zvažovat my, ale ne on. A je to dobře! Česká národní banky má prostě jiné cíle a jiné priority, než má vláda. Mezi námi a Českou národní bankou vždy musí být snaha o společnou hospodářskou politiku, ale čínská zeď, co se týče priorit našich cílů. Oni sledují cenové cíle, oni sledují měnovou politiku, my děláme fiskální politiku a naše cíle jsou něco jiného.

Proto chápu Českou národní banku a současně jsem přesvědčen, že musíme naplnit svoji mezinárodněpolitickou prioritu. Proto vás prosím o schválení této garance. V případě, že by se tak nestalo, obávám se, že by se naplnila věta mého vzácného předsedy, ministra zahraničních věcí, že se může stát, že díky naší mezinárodní politice bude prosperovat jediný průmysl, a to ten textilní, který nám šije z ostudy kabát. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážení kolegové, když se mi přihlásil s faktickou Vít Bárta, tak jsem mu dal najevo, že rozpravu neotevřu, nicméně když se mi přihlásil Vojtěch Filip, tak na toho jsem krátký. Takže pokud si chce vzít slovo i v této fázi, tak mu ho musím udělit. Prosím pana poslance Vojtěcha Filipa s přednostním právem. Prosím.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji. Já přednostní právo nezneužiji. Prosil bych pana ministra financí, aby nenazýval státní zástupce pologramotnými. Myslím si, že na to nemá žádný nárok, aby něco takového prohlašoval před plénem Sněmovny.

A za druhé. Každá slušná vláda a každá slušná národní banka spolupracují na tom, aby ten stát fungoval. Tady nejde o to, jestli se mají, nebo nemají zapojovat devizové rezervy do financování státu, do státního rozpočtu. O ničem takovém jsem nemluvil, pane ministře. Nedělejte tady ze mě hlupáka, který neví, o čem mluví.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Tohle bylo závěrečné slovo ministra. Pokud jsem zaregistroval, žádný návrh předložený nebyl v průběhu rozpravy. Máme tady pouze úkol hlasovat to, co navrhl organizační výbor, a to je přikázat k projednání rozpočtovému výboru tento návrh zákona. Budeme hlasovat pouze tohle.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přikázat rozpočtovému výboru tento návrh zákona, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 222, přihlášeno je 150 poslanců, pro hlasovalo 133, proti 1. Výsledek je, že to bylo přijato. Takže jsme přikázali.

 

Nic dalšího podle mě hlasovat nemůžeme. Děkuji tedy zpravodaji a můžeme ukončit projednávání i tohoto bodu.

Jak bylo avizováno, v této chvíli bychom přerušili jednání Sněmovny. Ta bude pokračovat zítra v 9 hodin ráno písemnými interpelacemi, tak jak to má být. V 11 hodin potom body, které máme pevně zařazené. Zítra v 9 hodin ráno pokračujeme písemnými interpelacemi.

Přeji vám příjemné odpoledne.

 

(Jednání skončilo v 16.07 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP