(Jednání pokračovalo ve 14.30 hodin.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dámy a pánové, vážení kolegové, máme 14.30 hodin a měli bychom začít odpolední program Sněmovny. Všechny vás zvu do Sněmovny, abychom mohli začít jednat a také abychom byli usnášeníschopní.

 

Dovolte mi, abych zahájil odpolední program Sněmovny, kde máme na programu prvé čtení bodu 75, kterým je

 

75.
Návrh poslanců Heleny Langšádlové, Václava Kubaty, Lenky Andrýsové,
Ivana Fuksy, Jana Bureše a Jiřího Rusnoka na vydání zákona, kterým se mění
zákon č. 58/1995 Sb., o pojišťování a financování vývozu se státní podporou
a o doplnění zákona č. 166/1993 Sb., o Nejvyšším kontrolním úřadu,
ve znění pozdějších předpisů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 743/ - prvé čtení

Dostali jsme stanovisko vlády, protože toto je poslanecký návrh. Máme stanovisko vlády jako tisk 743/1. Za navrhovatele požádám paní poslankyni Langšádlovou, aby návrh uvedla. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

Poprosím o trochu větší klid ve Sněmovně!

 

Poslankyně Helena Langšádlová: Krásné odpoledne, vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové. Společně s kolegy si vám dovoluji předložit návrh, který lze považovat za významné prorůstové opatření. Po jeho schválení budou moci naši vývozci využívat systém zvýhodněných úvěrů s pevnou úrokovou sazbou, který funguje v mnoha státech světa.

Vývozci zde přímo či nepřímo vytvářejí miliony pracovních příležitostí a jejich úspěch je závislý na jejich konkurenceschopnosti. Naším cílem je jim poskytnout stejně efektivní nástroj, který již delší dobu může využívat jejich zahraniční konkurence. Jak tento nástroj vypadá. Komerční banky budou moci poskytovat zvýhodněné úvěry pro financování vývozu, které budou zařazeny do systému dotování úrokových rozdílů. Tato sazba stanovuje nejnižší možnou sazbu, která ještě není považována za porušení hospodářské soutěže. Bankám bude doplácen zejména rozdíl sazbou sjednanou v úrokové smlouvě a běžnou mezibankovní tržní sazbou pro měnu, ve které bude úvěr sjednán.

Hlavní přínos pro exportéry spočívá v tom, že se jim úroková sazba dlouhodobě zafixuje. Exportéři čelí více rizikům než výrobci pro tuzemský trh a toto opatření odstraňuje riziko pohybu úrokové sazby směrem nahoru, což by mohlo ohrozit financování jejich zakázky. To se týká především dlouhodobých a náročných zakázek typu vývozu investičních celků, kde si naše podniky vedou velmi dobře. Ačkoliv systém dorovnávání úrokových rozdílů zná naše legislativa již několik let, praktickému využívání stály v cestě administrativní překážky. Ty právě naším návrhem odstraňujeme. Jako problematické se ukázalo například to, že vývozce musel mít sjednán úvěr s pevnou úrokovou sazbou již předtím, než zažádal o zařazení do systému dofinancování.

Vláda vyslovila s návrhem souhlas, nicméně doporučila zvážení některých bodů návrhu, které jsme s kolegy připraveni upravit v rámci pozměňovacího návrhu. Nově bude upraven způsob provádění dorovnávání úrokových rozdílů, dále bude upravena důvodová zpráva v části dopady na státní rozpočet, na rozpočty krajů a obcí z důvodu nejasnosti mezi úpravou provádění dorovnávání úrokových rozdílů prostřednictvím účtu Ministerstva financí navrženou v § 7b odst. 2 a jejím odůvodněním ve zmíněné důvodové zprávě.

Vážení kolegové, dovoluji si vás požádat o to, aby byl podpořen tento návrh. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Teď bych požádal pana poslance Radima Jirouta, aby se jako zpravodaj pro prvé čtení ujal slova.

 

Poslanec Radim Jirout: Dobré odpoledne, kolegyně, kolegové. Já bych k vyčerpávající zprávě paní předkladatelky pouze dodal, že dorovnávání úrokových rozdílů jsme tu již měli zákonem ze 3. září 2009, ale to bylo tak komplikované, že do dnešního dne do systému na dorovnávání úrokových rozdílů nebyl zařazen ani jeden tento vývozní úvěr, takže tato novela jde vlastně dobrým směrem tak, abychom obrátili stav tam, kde má být. Poprosil bych vás o jeho schválení a poslání dále do druhého čtení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Nyní otevírám obecnou rozpravu, do které se přihlásil pan poslanec Michal Babák. (Není přítomen.) To je faktická. Ptám se, kdo se přihlásil do obecné rozpravy. Vypadá to, že nemám nikoho přihlášeného, takže můžeme obecnou rozpravu zřejmě ukončit. Budeme se zabývat zřejmě návrhem na přikázání výborům.

Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání rozpočtovému výboru. Ptám se, jestli má někdo jiný návrh. Asi nemá. Tady proudí poslanci. (Poslanci se trousí do sálu.) Znovu vás odhlásím a požádám vás, abyste se znovu přihlásili, kdo budete hlasovat. Ano, už jsme schopni hlasovat. Je to pouze přikázání.

 

Kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání rozpočtovému výboru, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 216. Přihlášeno 112, pro hlasovalo 109, proti nikdo. Bylo to přikázáno. Můžeme ukončit projednávání tohoto bodu.

 

Další bod je bod číslo 177. Je to

 

177.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 325/1999 Sb., o azylu a o změně
zákona č. 283/1991 Sb., o Policii České republiky, ve znění pozdějších předpisů,
(zákon o azylu), ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 326/1999 Sb., o pobytu
cizinců na území České republiky a o změně některých zákonů, ve znění
pozdějších předpisů, a zákon č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí,
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 843/ - druhé čtení

Požádám pana ministra vnitra Jana Kubiceho, aby se ujal slova. Prosím, máte slovo. (V sále je silný hluk.)

 

Ministr vnitra ČR Jan Kubice Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte mi, abych na základě pověření vlády uvedl vládní návrh zákona, kterým se mění zákon o azylu, zákon o pobytu cizinců na území České republiky a zákon o sociálně-právní ochraně dětí.

Vládní návrh zákona je zpracován předně z důvodů zajištění transpozice dvou směrnic Evropské unie, které jsou součástí budování tzv. společného evropského azylového systému. První z těchto směrnic je směrnice 2011/51/EU, z níž plyne povinnost České republiky... (Ze sálu se ozývá, že není slyšet.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pardon. Jenom bych poprosil, kdyby tady byl větší klid. Prosím, pane ministře. Aby bylo rozumět.

 

Ministr vnitra ČR Jan Kubice První z těchto směrnic je směrnice 2011/51/EU, z níž plyne povinnost České republiky zajistit osobám požívajícím mezinárodní ochrany možnost získat právní postavení dlouhodobě pobývajícího rezidenta. Těmto osobám se tak umožní lepší mobilita v rámci Evropské unie. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP