(18.30 hodin)
(pokračuje Kalousek)

Proč o tom mluvím. Mluvím o tom proto, že máme v ruce nástroj, se kterým evidentně buď neumíme, nebo nechceme nakládat. Máme v ruce nástroj, který když máme použít podle toho, jak zní Ústava České republiky... (V sále je stále hluk. Řečník zvyšuje hlas.) Kdyby Kynštetr přestal řvát na Votavu, tak já bych nemusel tolik zvyšovat hlas, pane kancléři! Tady běží parlamentní rozprava, prosím pěkně a já vás nejsem schopen překřičet.

Máme v ruce instrument, se kterým nechceme nebo nemůžeme nakládat, protože v okamžiku, kdy s ním máme nakládat tak, jak po nás Ústava chce, tak radši podlehneme tomu, že daný bod přizpůsobíme politickému boji nebo vlastní populistické prezentaci, popř. vlastnímu přesvědčení, že tento instrument do moderní ústavy nepatří vůbec. Neříkám to pouze k případu Parkanová, říkám to k některým předcházejícím případům, kdy sám mám pocit, že mám máslo na hlavě, že jsem to nezkoumal, že jsem to měl zkoumat, protože tak mi to Ústava ukládá. Minimálně jsem si tak počínal v případě poslance Chaloupky. Neumíme s tím nakládat, chceme se buď podbízet veřejnosti, která to chápe jako neoprávněné privilegium, nebo to použijeme jako nástroj politického boje jeden proti druhému, nebo to použijeme jako nástroj revanše - když vy nám Lojzu, my vám Frantu. V tom nejlepším možném případě někteří z nás, kteří jsou přesvědčeni, že to do moderní ústavy vůbec nepatří, tak automaticky vždycky budou tak hlasovat, protože prostě ten instrument ignorují.

Když s tím tak neumíme nakládat, tak se toho zřekněme. Zřekněme, protože to nemá žádný smysl. Bude to tak lepší pro všechny. Ujišťuji vás, že ten obviněný bude mnohem volněji dýchat, když prostě vezmeme na vědomí, že byl obviněn, z hlediska našeho trestního řádu je nevinen, dokud nebude odsouzen, on sám se k tomu jako politik postaví podle vlastního svědomí a nebude vystaven parlamentní a mediální debatě, kde bude lynčován, ostouzen, vyšetřován a odsouzen ještě dřív, ještě než je na něj zpracována obžaloba. Bude na tom líp.

My, protože neumíme tento instrument používat tak, jak bychom ho z Ústavy používat měli, ale používáme ho pouze jako nástroj často velmi nechutného politického boje, odstraníme tuhle třecí plochu z našeho prostoru, nebudeme se tady navzájem obviňovat, nikdo, dokonce ani pan místopředseda Zaorálek si tady nebude muset hrát na vyšetřovatele, soudce i popravčího v jedné osobě, a významně tím přispějeme k politické kultuře v této Sněmovně. Prostě ten instrument tady mít nebudeme, to znamená nebudeme se muset navzájem osočovat a ostouzet. Samá pozitiva a sociální jistoty pro obviněného, pro nás, pro média, pro veřejnou diskusi. Odstraňme tenhle nesmysl, který z Ústavy není nesmyslem, ale my jsme ho svým praktickým přístupem nesmyslem učinili. Odstraňme ho a přispějeme tím k politické kultuře v České republice.

Proto se v podrobné rozpravě přihlásím ke svému pozměňovacímu návrhu, kde vás poprosím, abychom zvážili, že vypustíme instrument imunity s výjimkou projevů učiněných ve Sněmovně. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji panu ministru Kalouskovi. Zeptám se, zda se ještě někdo hlásí do obecné rozpravy. Nikoho nevidím, končím tedy obecnou rozpravu. Zeptám se, zda zpravodajka nebo zástupce navrhovatelů chce přednést závěrečné slovo. Není tomu tak. Otevírám podrobnou rozpravu, a jak pan ministr již avizoval, chce se přihlásit ke svému návrhu, má tedy slovo.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji. Ve smyslu svého vystoupení v obecné rozpravě dovoluji se přihlásit ke svému pozměňovacímu návrhu, který máte v informačním systému. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Ještě prosím, pane ministře, abyste na žádost z pléna uvedl číslo toho svého pozměňovacího návrhu.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek To mi musí někdo napovědět. Já prosím právní službu.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Pokud Sněmovna bude souhlasit s tím, že to je uloženo v elektronickém systému, tak to tak necháme.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Prosím o pochopení, je to v elektronickém systému a je to pouze jeden pozměňovací návrh poslance Kalouska. Trvá-li Sněmovna na sdělení čísla, počkám, až mi právní služba napoví.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Vzhledem k tomu, že je to jediný pozměňovací návrh, tak ho každý z kolegů asi bude schopen v systému identifikovat.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Pokud mi nenapovídají úmyslně špatně, tak to snad je 5441. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji panu ministrovi, děkuji kolegům za spolupráci. Ptám se, zda se ještě někdo hlásí do podrobné rozpravy. Není tomu tak, tedy končím rozpravu podrobnou a ptám se na žádosti o závěrečná slova. Nikdo z těch, kteří mají právo takováto slova pronést, se o slovo nehlásí, tudíž žádné další návrhy zde nepadly a já končím projednávání tohoto bodu.

 

Zahájíme bod 17, což je

 

17.
Návrh poslanců Gabriely Peckové, Stanislava Polčáka, Aleny Hanákové,
Milady Halíkové, Dany Filipi, Ivany Levé, Pavla Ploce, Miroslava Petráně,
Jany Suché, Zdeňka Bezecného a Waltera Bartoše na vydání zákona,
kterým se mění zákon č. 121/2000 Sb., o právu autorském, právech
souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů
(autorský zákon), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 756/ - druhé čtení

Prosím, aby tento tisk za navrhovatele uvedla paní poslankyně Gabriela Pecková. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Gabriela Pecková: Dámy a pánové, já si dovolím ve druhém čtení vám představit za skupinu předkladatelů poslaneckou novelu autorského zákona, která se zaměřuje na několik dílčích ustanovení. Není tedy zásadní komplexní novelou autorského zákona. Především se jedná o to, aby se na uživatele mohl obrátit vždy jen jeden kolektivní správce pověřený od ostatních uzavřít s ním licenční smlouvu a vypořádat v ní nároky všech pověřených autorských svazů. V té souvislosti je žádoucí umožnit kolektivním správcům, pokud nepověří jeden druhého, aby tak učinili u právnické osoby, která nebyla založena za účelem podnikání. Dalším cílem novely je rozšířit institut tzv. rozšířených účinků hromadných smluv, tedy jedna licenční smlouva by obsahovala jak díla zastupovaných, tak díla nezastupovaných autorů. A v neposlední řadě se týká specifikace povinnosti platit DPH v případě náhradních autorských odměn, což konkrétně tento problém nastává u práva na odměnu za půjčování, kdy je odvedena odměna bez DPH a kolektivní správci jsou pak nuceni odvádět daň na vrub autorů.

Připomínky z vlády byly legislativně technického charakteru a byly zohledněny v pozměňovacím návrhu, ke kterému se potom přihlásí kolega Besser. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji paní kolegyni Peckové. Tento návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, jehož usnesení vám bylo doručeno jako sněmovní tisk číslo 756/2. Prosím pana zpravodaje, kterým je kolega Jiří Besser, aby se ujal slova. Pane poslanče, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP