(18.10 hodin)

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji, pane poslanče. A můžeme k tomuto bodu otevřít obecnou rozpravu. Neregistruji žádnou oficiální přihlášku. Hlásí se někdo do obecné rozpravy z místa? Nikoho nevidím, proto obecnou rozpravu končím.

Protože žádné návrhy nepadly, můžeme přistoupit k podrobné rozpravě. Hlásí se někdo do podrobné rozpravy? Z místa nikoho nevidím, proto končím podrobnou rozpravu.

Přejete si, pane ministře a pane zpravodaji, závěrečná slova? Prosím.

 

Poslanec Pavel Drobil: Ne. Já se omlouvám, já pouze v podrobné rozpravě musím -

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Bohužel. Bohužel vaše reakce byla možná příliš pomalá, takže já už jsem podrobnou rozpravu skončil. Pokud trváte na svém vystoupení, musel by nám někdo pomoci. Prosím, pan ministr Kalousek.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Mně říkají, že má vystoupit Mlsna. (Reakce na to, že ke stolku přichází ministr Mlsna.) Já si ale myslím, že i když jsem teď pochyboval o tom, zda vystupuje Mlsna, nebo já, otevřel jsem rozpravu.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Takže jsme se vrátili do podrobné rozpravy. Hlásí se pan poslanec Drobil. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Drobil: Já se omlouvám za to malé zdržení. V podrobné rozpravě mi dovolte, abych načetl dva pozměňující návrhy, které přišly z rozpočtového výboru.

V bodě 1 v části třetí článku 5 Změna zákona o penzijním připojištění se stálým příspěvkem se navrhuje doplnit novelizační bod 3, který zní: V § 43c odst. 6 písm. a) se slova "písm. i) a j)" nahrazují slovy "písm. j) a k)". A v písm. b) se slova "a u" nahrazují slovy "a v".

V části čtvrté článku 7 (Účinnost) se slova "21. prosince 2012" nahrazují slovy "jeho vyhlášením". To je ta nejdůležitější změna.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Tak. Děkuji. Abych se neukvapil podruhé. Hlásí se ještě někdo do podrobné rozpravy? Skutečně nikoho nevidím, takže končím podrobnou rozpravu. A protože žádné další návrhy nepadly, končím i druhé čtení tohoto návrhu.

 

Přistoupíme k dalšímu bodu a tím je

 

12.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 111/1994 Sb.,
o silniční dopravě, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 823/ - druhé čtení

Předložený návrh z pověření vlády uvede ministr dopravy pan Zbyněk Stanjura. Prosím, pane ministře, ujměte se slova.

 

Ministr dopravy ČR Zbyněk Stanjura Hezký podvečer, vážený pane místopředsedo, kolegyně, kolegové. Ve stručnosti bych řekl jenom to, o čem novela vlastně je, a pak se zmíním o tom, jaké bylo projednávání v hospodářském výboru. I když to možná nechám na panu zpravodajovi.

V zásadě, jak už to u nás bývá zvykem, je to implementační novela, ke které si ještě iniciativně přidáváme vlastní věci, takže nemůžu říct, že to je pouze prostá implementace předpisů Evropské unie.

V implementační části reagujeme na nařízení Evropské unie o právech cestujících v autobusové a autokarové dopravě, zejména stanovením sankcí za porušení povinností, které ukládá toto nařízení. Dále tento návrh novely obsahuje dokončení transpozice směrnice o úpravě pracovní doby osob vykonávajících mobilní činnosti v silniční dopravě. Jedná se o vztažení určitých ustanovení směrnice na některé dopravce-podnikatele, pokud sami řídí velké vozidlo nebo vykonávají činnosti s řízením související.

Ovšem tou podstatnou částí, která není pouhou transpozicí, je část, která se týká taxislužby. Nová úprava reaguje jednak na požadavky praxe, jednak na požadavky kontrolních orgánů a také samotných uživatelů taxislužby, to znamená nás všech, kteří jsme kdy taxíkem cestovali. Chtěli bychom přinést zjednodušení a zpřehlednění práv a povinností při podnikatelské přepravě osob malými vozidly, abychom ztížili obcházení zákonných povinností, které mají všichni provozovatelé taxislužby, abychom pokud možno zamezili či ztížili páchání trestné činnosti při provozování taxislužby prostřednictvím přesného vymezení povinností dopravců, řidičů taxislužby a následných sankcí.

Touto novelou se podrobně zabýval hospodářský výbor. O způsobu projednávání vás bude informovat pan zpravodaj. Já bych poprosil o to, abychom to propustili do třetího čtení, tak abychom na této schůzi mohli návrh zákona ve znění potenciálně přijatých pozměňovacích návrhů přijmout.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji, pane ministře. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru pan poslanec Stanislav Huml. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Stanislav Huml: Dobrý podvečer. Potvrzuji slova pana ministra. Novela je opravdu transpoziční. V části obecné upravuje podmínky pro veřejnou dopravu, zpřísňuje podmínky pro podnikatele, kteří podnikají v silniční dopravě. V té rozšiřující části, tedy už ne v transpozici, opravdu velmi výrazně zpřísňuje podmínky pro výkon taxislužby. Víte sami, že jsme tady ve Sněmovně měli už několikrát návrh hl. m. Prahy a tuším i Karlovarského kraje na to, aby se tento zákon vydal. Tato novela všechny jejich podněty zapracovává a byla docela i kladně ohodnocena profesními organizacemi.

Takže i já doporučuji ji propustit do třetího čtení, s tím, že v podrobné rozpravě se přihlásím s pozměňujícím návrhem hospodářského výboru, usnesením, které přijal hospodářský výbor. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. K tomuto bodu otevírám obecnou rozpravu. Nemám tu žádnou přihlášku. Hlásí se někdo do obecné rozpravy? Pan kolega Baštýř je přihlášen do podrobné rozpravy. Nikoho nevidím s přihláškou do obecné rozpravy, proto obecnou rozpravu končím. Žádný návrh nezazněl, proto zahajuji rozpravu podrobnou. Do té je přihlášen pan poslanec Václav Baštýř. Prosím, pane poslanče. (V sále je trvalý silný hluk.)

 

Poslanec Václav Baštýř: Dobrý den. Děkuji za slovo, pane předsedající. Dovolte mi, abych se z tohoto místa přihlásil k pozměňovacímu návrhu, který jsem podal elektronicky pod sněmovním dokumentem 5450 a týká se tisku 823. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Kdo další se hlásí do podrobné rozpravy? Pan zpravodaj Stanislav Huml.

 

Poslanec Stanislav Huml: Já tady mám usnesení hospodářského výboru, jenom ho přečtu. Hospodářský výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky po vyslechnutí úvodního slova náměstka ministra dopravy Lukáše Hampla a zpravodajské zprávy poslance Stanislava Humla a po obecné rozpravě

1. doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky projednat a schválit sněmovní tisk 823 ve znění přijatého pozměňovacího návrhu:

1. V § 9b odst. 4 se za větu první vkládá věta: "Úprava doby řízení, přestávek v řízení a doby odpočinku řidičů není tímto paragrafem dotčena."

2. Zmocňuje zpravodaje výboru, aby ve spolupráci s navrhovatelem a legislativním odborem Kanceláře Poslanecké sněmovny Parlamentu provedl v návrhu zákona legislativně technické úpravy, které nemají dopad na věcný obsah navrhovaného zákona.

Pověřuje zpravodaje výboru, aby na schůzi Poslanecké sněmovny Parlamentu přednesl zprávu o výsledcích projednávání tohoto návrhu zákona v hospodářském výboru.

To bylo jediné usnesení, které jsme přijali. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Ještě se někdo hlásí do podrobné rozpravy? Dovolím si upozornit, že všechny pozměňovací návrhy musí v podrobné rozpravě zaznít. Nikoho nevidím, proto podrobnou rozpravu končím, a protože nepadly žádné další návrhy, končím i druhé čtení tohoto návrhu.

 

Budeme pokračovat dalším bodem, kterým je

 

15.
Návrh poslanců Kateřiny Klasnové, Miroslavy Němcové, Vlasty Parkanové,
Lubomíra Zaorálka, Zbyňka Stanjury, Petra Gazdíka, Jeronýma Tejce
a Pavla Kováčika na vydání ústavního zákona, kterým se mění ústavní zákon
č. 1/1993 Sb., Ústava České republiky, ve znění pozdějších ústavních zákonů
/sněmovní tisk 710/ - druhé čtení

Návrh za navrhovatele uvede paní poslankyně Kateřina Klasnová. Prosím, paní kolegyně, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP