(19.00 hodin)
(pokračuje Šincl)

Text amnestie si prezident určitě nevymyslel na Nový rok. Nepochybně byl rozsah amnestie znám předem, jak sám přiznal ministr spravedlnosti Blažek. Vláda tedy musela předem vědět, kolika a jakých lidí se to dotkne. Vláda, která se zaklíná bojem proti korupci, mohla klidně, kdyby jen trochu chtěla, u druhého článku amnestijního rozhodnutí chtít taxativní výčet trestných činů, kterých se rozhodnutí o zastavení trestního stíhání nebude týkat. Vyvolává to tedy opravdu silné podezření, že hlavním účelem bylo zastavení kauz, kdy nebylo v zájmu mocných tohoto státu, aby o tom veřejnost vůbec slyšela.

Vypadá to, že tato amnestie se dělala hlavně pro velkozloděje a velkokorupčníky, aby jim byla zajištěna beztrestnost, a hlavně - hlavně, to zdůrazňuji - jejich mlčenlivost. Ty tisíce spoluamnestovaných zlodějíčků byl jenom nezbytný obal. Ano, amnestie byla opravdový akt humanity. Vždyť ti, co si nakradli miliardy, je nemohli dosud v klidu užívat a nyní mohou, zatímco zbytek národa upadá díky různým Kalouskovým balíčkům do bídy.

Petr Nečas spolupodepsáním této amnestie naprosto selhal. Jak již jsem uvedl, mohl např. říci: souhlasím s amnestií, ale ne se zastavením trestního stíhání a omilostněním korupce. To klidně mohl udělat, ale neudělal. Vysvětlení se nabízí jen dvojí až trojí. Premiér buď podepisoval amnestii v nějakém silvestrovském rauši a hrubým způsobem selhal při výkonu své ústavní pravomoci, nebo zcela vědomě kryje pečlivě připravenou akci chlapců, co spolu mluví, profesionálně zneužívající institut plošné prezidentské amnestie k pomoci zlodějům, korupčníkům a tunelářům, nebo již nadobro ztratil soudnost natolik, že panu prezidentovi splní, co mu na očích uvidí. Takový pudlík pana prezidenta. Docela by mne zajímalo, jak to je.

Na drtivou kritiku odpověděl pan předseda vlády v tom smyslu, že o rozsahu amnestie vůbec nic netušil. A přitom jeho ministr spravedlnosti Pavel Blažek prozradil médiím, že mu text prezidentova dokumentu osobně premiér ukázal už před Vánocemi. To je minimálně týden a víc před jejím vyhlášením.

Premiérova obhajoba, že neměl jinou možnost, se podobá spíše trapné výmluvě. V této zemi nenajdete právníka, ale ani patrně studenta právnické fakulty, který by u zkoušky interpretoval kontrasignaci neboli spolupodpis premiérem jako ústavní povinnost. Takovýto výklad Ústavy je v rozporu se všemi učebnicemi, komentáři k Ústavě, o kterých není celá desetiletí sebemenších pochyb. Před svým podpisem amnestie měl dost času si nechat zjistit, jaký bude mít amnestie dopad. I sám předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský nazval tento akt neskutečným diletantismem a potvrdil, že od roku 1920 všechny amnestie připravovala vždy vláda v čele s ministrem spravedlnosti, a ne Hrad. Podle Ústavy je právě spolupodpis premiéra tím, co teprve dává amnestii její platnost. Tudíž tvrzení, že nemohl nepodepsat, je lživé.

Smutné na tom všem je, že touto amnestií se zmařila práce mnoha vyšetřovatelů a státních zástupců ve více než desítce tzv. velkých případů týkajících se korupce. Je to obyčejný výsměch dlouhodobému úsilí jak policie, tak justice. Pravděpodobně tato dlouholetá náročná práce byla zcela zbytečná. Nemalé peníze, které stát vydal na stíhání trestné činnosti, prezident společně s premiérem doslova vylili do kanálu.

Vyšetřovatelé a soudci už patrně pochopili, že za této vlády nemá smysl korupci stíhat. Petr Nečas, předseda vlády ČR, který na jednu stranu mluví pořád o boji proti korupci, na druhou stranu svým spolupodpisem umožnil odpuštění nejzávažnějších trestných činů - toto pro společnost je naprosto demoralizující. Svým činem dal najevo, že tyto trestné činy se vyplácí páchat, že si tito zloději, korupčníci a tuneláři zaslouží vstřícnost, jakousi druhou šanci.

Již jsem v úvodu řekl, seznam hříchů této vlády a Petra Nečas osobně, včetně toho posledního, je dlouhý jako psí jazyk. Asi se pan Petr Nečas a jeho celá vláda drží hesla, že stokrát opakovaná lež se stává pravdou, a tak aby zastřela své do nebe volající hříchy, připravila pro kamery zase jakýchsi deset nových protikorupčních priorit. Na toto představení si vláda vybrala opravdu osobu nejpovolanější, paní Karolínu Peake, která nemá v této vládě žádné slovo a jen poslušně vypráví do kamer demagogické řeči o boji s korupcí jen kvůli tomu, aby se udržela ve své funkci. Už jen chybí, aby koalice slíbila navíc i rozumnější nakládání s amnestiemi. Toto by pak mohla slavnostně přednést třeba na apríla. Nejlépe ústy svého 101. hlasu, ústy Romana Pekárka, odsouzeného za korupci.

Myslím, že každý v této zemi pochopí, že toto se už nedá vydržet, a proto budu hlasovat pro vyslovení nedůvěry této vládě. Děkuji za pozornost. (Potlesk části poslanců.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pan ministr spravedlnosti Pavel Blažek žádá nyní o slovo. Prosím.

 

Ministr spravedlnosti ČR Pavel Blažek: Děkuji za slovo. Já jsem mluvil dopoledne docela dlouho, teď budu opravdu krátký a jenom doplním některé informace. A budou to pojmy, a ne dojmy, které jsme slyšeli nejenom v předchozím příspěvku. Vyjádřím se ještě jednou k závažným kauzám a prosím pouze o pozornost, kdy došlo ke spáchání trestné činnosti, nebo mělo dojít ke spáchání té trestné činnosti, aby tady nevznikaly nesmyslné informace o tom, že to vznikalo všechno za éry Václava Klause, ODS nebo kohokoli jiného. Nebudu říkat, kdo tehdy vládl, to není důležité, předpokládám, že všichni víte, jak ty vlády byly. Prosím, pojďme na to.

Hálek a spol. neboli investiční fond Trend, ke spáchání trestné činnosti mělo dojít v letech 1995-1996. Chvalovský a spol. 1998-1999. Slabihoud 1997. Kaplanová a spol 1998-1999. H-System 1993-1998. Český dům 2000. Bena a Tukový průmysl 1996-2002. Berka a spol. 2002-2003. Konečný, Redl 2002. Pitr a spol. 1998-2000. Takáč, KTP Quantum 2000-2002. Tejkal, Private Investors 2000-2001. Union banka 1999-2002. Moravia Banka 1998-1999. První družstevní záložna 1997-2000. Českomoravská družstevní záložna 1998 - 2000.

Panu předřečníkovi děkuji, že podle jeho teorie Václav Klaus tady v podstatě vládl dvacet let. Děkuji. (Potlesk části poslanců.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Teď je přihlášen pan poslanec Ivan Ohlídal. Dalším přihlášeným potom je pan poslanec Radim Fiala. Prosím, pan kolega Ohlídal má slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP