(18.10 hodin)

 

Poslanec Milan Šťovíček: Děkuji za slovo. Přeji všem přítomným dobrý podvečer.

Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně, kolegové, to, co se odehrává v současné době kolem panem prezidentem vyhlášené amnestie, upozorňuje ve svém důsledku na mnohem podstatnější otázku než jen na rozsah či postup při jejím vyhlášení. Upozorňuje na to, zda v moderním právním a demokratickém státě má institut amnestie své místo. Jako akt milosrdnosti má prezident k dispozici možnost udělit v odůvodněných a konkrétních případech milost. A už vůbec nelze amnestii zdůvodnit podle mého názoru přeplněností věznic.

Sdílím v tomto směru názor, který vyslovil pan Karel Schwarzenberg, že v právním a demokratickém státě je obecná amnestie nadbytečným institutem. Proto se domnívám, že bychom se místo vyslovování nedůvěry vládě měli zaměřit na změnu legislativy tak, aby byl institut amnestie v současném pojetí z našeho právního řádu odstraněn.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Děkuji panu poslanci Šťovíčkovi. Dalším přihlášeným je pan poslanec David Kádner. Pane kolego, prosím ujměte se slova.

 

Poslanec David Kádner: (Poslanec Kádner pokládá na řečnický pult před sebe ceduli s nápisem HŘÍCH č. 4 - NEKONCEPČNÍ RUŠENÍ NEMOCNIC.)

Pane předsedající, dámy a pánové, také já bych rád trochu podrobněji zdůvodnil, proč budu zcela jistě i tentokrát hlasovat pro vyslovení nedůvěry této vládě. Jádro mé kritiky se bude týkat hříchu Nečasovy vlády č. 4 a to je nekoncepční rušení nemocnic. Řekl bych přímo nekoncepční přístup k celému zdravotnictví.

Není snad resortu ve vládní agendě, se kterým bychom mohli být spokojeni. Já se však v tomto svém vystoupení zaměřím především a právě na otázku zdravotnictví, kde vnímám další setrvání této vládní koalice u moci jako možná nejnebezpečnější pro naše voliče a spoluobčany. Na rozdíl od rozkrádaných peněz vržených do vlastních kapes prostřednictvím zcela nesmyslných církevních restitucí, na rozdíl od zneužívání sociálně slabých k obohacení bankovních přátel je právě tato oblast něčím, kde další setrvání vládní koalice na svých vymodlených židlích přímo ohrožuje zdraví a možná dokonce i životy našich spoluobčanů.

Jak jsem již uváděl v závěru minulého roku, nečelil jsem za celou dobu svého poslaneckého mandátu takové intenzitě občanských kontaktů jako v posledním období, kdy lidé pocítili fatální nebezpečí necitlivé politiky této vlády, která mířila k rušení plně funkčních a nedotovaných nemocnic. Jsem hrdý na to, že i když kluby vládní koalice zablokovaly projednávání otázky rušení nemocnic, tak zcela zjevně apely vyslovené mnou a mými kolegy z Věcí veřejných vedly k alespoň dílčímu řešení problémů, a podařilo se tak dosáhnout, že většina nemocnic a nemocničních oddělení, která měla být zrušena, byla alespoň dočasně zachovaná a má tak šanci přežít. Chci zde říct, že Věci veřejné v této problematice mnohého dosáhly. Jezdili jsme po nemocnicích a řešili jejich problémy.

Naprosto nepochopitelné je pro mě to, že když chceme otevřít toto téma na půdě Poslanecké sněmovny, jsou to právě ODS a TOP 09, kteří tvrdohlavě hlasují proti. Proč nepustíte k řeči ministra zdravotnictví? Proč nám nesmí být naše dotazy a stížnosti objasněny? Proč, když tento problém tíží tolik obyvatel? Nechápu, proč premiér Nečas alespoň nepřijde na ústní interpelace a o této problematice nepromluví.

Jsem také rád, že i navzdory této vládě jsme dokázali zachránit jednu z nejlepších nemocnic v České republice, a to je právě nemocnice v Roudnici, která je pátou nejlevnější v České republice a vůbec nejlevnější v Ústeckém kraji. Přesto měla být úplně zrušena. A jen odvaha postavit se proti systému, který tato vláda představuje, ji zachránila.

Před záplavou výkřiků o zdravotní reformě se nic takového nekoná. A celou éru současného pana ministra lemují pouze a jenom další a další půtky a přetahování o co nejvýhodnější podmínky pro naše zdravotní pojišťovny a až úzkostlivá péče o jejich zisk. Jak by také ne, když v jejich vrcholových orgánech zasedají snad všichni kamarádi pana ministra a další hoši z mokré čtvrti spojení s ODS a TOP 09? Kapitolou sama pro sebe pak je nekončící ostuda se jménem IZIP a další.

Zjevná šikana pojišťoven však neprobíhá jen směrem k nemocnicím, o kterých jsem dosud mluvil. Tento týden mě oslovilo Sdružení ambulantních specialistů České republiky, které od Nového roku řeší obdobný problém jako nemocnice. Mají sice s pojišťovnami platné smlouvy, nicméně nyní byly dodány dodatky k těmto smlouvám, které krátí proplácení lékařských výkonů v některých zařízeních až o neuvěřitelných 90 %. Dalo by se říci, že pojišťovny vládnou této zemi a že Ministerstvo zdravotnictví máme v názvu jenom na papíře.

Po všem, co jsem dnes v krátkosti řekl, nemohu ani já konstatovat nic jiného, než že jediným pozitivním řešením pro Českou republiku, pro mé voliče a pro všechny naše spoluobčany je okamžité ukončení této nekonečné frašky a bezodkladný konec této vlády, která evidentně postrádá schopnost sebereflexe. Pokud by tomu totiž bylo jinak, již dávno by premiér Petr Nečas tuto nesmyslnou agónii ukončil sám. Proto můj dnešní postoj nemůže být jiný než vyslovení nedůvěry této vládě.

Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců Věcí veřejných.)

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Děkuji panu poslanci Kádnerovi. Dalším přihlášeným do rozpravy je pan poslanec Vít Bárta. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Vít Bárta: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, dovolte mi začít odpovědí na otázku, proč má smysl dnes hlasovat o nedůvěře vládě Petra Nečase bez ohledu na to, že v tuto chvíli je jasné, ba přímo nabíledni, že vláda Petra Nečase bohužel přečká dnešní hlasování o nedůvěře vládě.

Zaznívalo těsně před Vánoci, že tato vláda přestane existovat. Zaznívalo z kruhů poslanců, kteří sami sebe neprávem a proti právu označují za klub a za pseudostranu LIDEM, že odejdou z vlády Petra Nečase, protože po osmi dnech přítomnosti Karolíny Peake na Ministerstvu obrany tato krátká štace jak neslavně začala, tak i neslavně skončila. Je třeba říci, že kdyby osm poslanců pseudostrany LIDEM, poslanecký klub Věcí veřejných, sociální demokracie a komunisté hlasovali proti této vládě, bylo by to přesně 101 hlasů, které by stačily na to, aby vláda Petra Nečase skončila. My jsme proto hned jako Věci veřejné, jak se otevřela tato další vládní krize, navrhovali urychlené hlasování o důvěře vládě. Nečekat na to, až se další poslanci nakoupí, resp. přesměrují možná do jiné pseudostrany a tento krátký vzdor bude opětně paralyzován.

Dle mého názoru bylo velikou chybou sociální demokracie, že říkala, že před Vánocemi nebude vyvolávat hlasování o důvěře vládě, že stačí vyzvat premiéra Nečase, aby si sám řekl o to, jestli má jeho vláda důvěru, či nikoliv. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP