(18.00 hodin)
(pokračuje Velebný)

Vláda premiéra Nečase je i lakomá. Bere chudým a těm, kterým říkáme střední vrstva, ale sobě bere málo. Ano, máme tady vyšší daň pro ty nejbohatší. Ale jenom pro některé. A to největší daňové břemeno jste znovu nadělili těm, kteří už tak mají nedostatek. To je opravdová lakota.

Jste taky závistiví. Stále mluvíte o tom, jak by lidé neměli jiným závidět jejich bohatství. Ale ve skutečnosti závidíte především vy. Chcete nás připravit o to, co je v dnešní době pro lidi nejpodstatnější. Chcete nám ukrást důvěru v budoucnost. Možnost změny. Vaším cílem je totiž vzít občanům v této zemi naději. Vaše politika již není schopna dělat takové kroky, které budou dobré a které by vám zajistily vděčnost občanů a jejich přízeň. Vaším cílem je pomluvit ostatní, tak abyste vypadali jako sice špatná, ale vlastně jediná možnost.

Proč jste spáchali smrtelný hřích hněvu? Protože ho vzbuzujete, rozdmýcháváte hněv, zášť mladých ke starým, bohatých k těm, kteří mají málo. Rozhodli jste se nespojovat českou společnost, ale vytvářet uvnitř národa nepřekročitelné bariéry.

Smilstvo. To není nutně hřích související se sexem. Proto tím neříkám, že by se během jednání vlády děly ve Strakově akademii nějaké orgie. Smilstvo je však i nezvládnutelný chtíč. Pomohl vám překonat všechny vládní krize, které vyvoláváte neustále znovu a znovu svou vzájemnou arogancí. Protože neukojitelně bažíte po moci. V tom je váš hřích smilstva, totiž že jste kvůli moci zahodili všechny svoje zásady, zmuchlali je a poplivali.

Nestřídmost neboli obžerství. Co k tomu říci? sKarty? Registry vozidel? Dámy a pánové, darmo mluvit.

A pak zde máme lenost. Být líný neznamená jenom proležet většinu dne za pecí a nechat se krmit buchtami. Lenost je především stav ducha, neochota zkoumat a pochopit, co je správné a co je špatné. Za dobu svého panování jste přijali stovky rozhodnutí, která byla chybná, protože jste byli líní. Nenamáhali jste se, nevynaložili jste energii potřebnou k zamyšlení a k zjištění toho, jak vaše kroky uškodí jednotlivým lidem. Máchali jste kolem sebe sekyrou reforem s tím, že vám bylo naprosto jedno, zda a jak moc poškodí vaše rozhodnutí většinu lidí v této zemi. Mysleli jste jenom na sebe a byli jste vždy líní myslet na druhé. Nejhorším z možných důsledků lenosti je ohrožení bezpečnosti občanů. V kauze metylalkohol jste konali v době, kdy už umírali lidé. Ale zjistilo se, že informace o nebezpečí existovaly již dříve. Že bylo možné taky zasáhnout včas.

Podpis premiéra pod amnestií prezidenta republiky, pod tímto generálním pardonem pro tuneláře a krokem, který vypustil do ulic nebezpečné jedince, je jenom potvrzením toho, že vám ve vládě je všechno jedno. Problémy obyčejných lidí vás totiž nezajímají.

Pácháte všech sedm smrtelných hříchů. Proto dnes budu hlasovat pro vyslovení nedůvěry této vládě, vládě premiéra Petra Nečase.

Padla zde slova o nezodpovědnosti, o hazardérství, o tom, že je nesprávné svrhnout vládu, protože nevíme, co pak bude následovat. Nemám takový pocit, a proto vám ocituji něco z Deklarace nezávislosti Spojených států. Poslouchejte pozorně, dámy a pánové z koaličních stran, protože je to i o vás: "Rozvážnost sice přikazuje, aby dlouho ustavené vlády nebyly měněny pro nejasné a prchavé důvody, a souhlasně veškerá zkušenost ukazuje, že lidstvo je mnohem náchylnější ke strádání, dokud je zlo snesitelné, než k narovnání sebe sama zavržením forem, kterým je přivyklé. Jestliže ale dlouhý sled zlořádu a uchvacování, pronásledující trvale týž objekt, se rozvíjí do podoby naprosté despocie, je právem národa, je jeho povinností svrhnout takovou vládu a obstarat nové stráže své budoucí bezpečnosti." Toť citát.

Dámy a pánové, dnes bychom proto měli svrhnout tuto vládu a obstarat nové stráže naší budoucí bezpečnosti. Děkuji. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Děkuji panu poslanci Velebnému. Mám zde avizovanou faktickou poznámku pana ministra financí. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo. Pane poslanče Velebný, já připouštím, že jistá snaha tu byla. Nicméně výklad sedmera hlavních hříchů, ujišťuji vás, byl na propadnutí i na základní obecné z předmětu náboženství. Například kdybychom přijali vaši definici smilstva, ujišťuji vás, že na světě by bylo velmi smutno a neměli bychom se z čeho zpovídat. (Z místa poslankyně Orgoníková: A radovat, pane ministře.)

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Děkuji panu ministrovi. Mám zde avizované dvě faktické. Kolega Velebný, kolega Dolejš.

 

Poslanec Ladislav Velebný: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já jenom panu ministru Kalouskovi vaším prostřednictvím: Ještě mám štěstí to, že nejste můj profesor. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Děkuji panu poslanci. Pan kolega Dolejš má dvě minuty.

 

Poslanec Jiří Dolejš: Pokusil bych se přece jenom obrátit vaši pozornost na to podstatné. Snad mi promine kolega s krásným jménem Velebný i pan ministr, který se hlásí ke křesťanství. Já jako neznaboh samozřejmě se neorientuji v hierarchii hříchů. A jako každý člověk je hříšná nádoba, tak se přiznám, že meritum jejich sporu je takové, že asi tímto hříchem také trpím. Ale já bych od vlády především čekal, aby nelhala a nekradla. Mně to úplně stačí. (Potlesk z levé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Děkuji panu kolegovi, a ještě než dám slovo panu poslanci Bártovi, mám zde faktickou poznámku od paní poslankyně Klasnové, která zde není, takže předpokládám, že to je chyba. Takže to odmazávám a slovo má pan poslanec Bárta.

 

Poslanec Vít Bárta: Já si jenom dovolím fakticky upozornit na to, že jsem rád, že pan ministr financí se sám doznává k tomu, že je dokonalým znalcem hříchů. A rád bych připomenul, že v momentu, kdy na Pražském hradě usedne pan Kalousek, pokud se tak příští pátek a sobotu občané České republiky dohodnou, tak se obávám, že nám ještě předvede nové kategorie hříchů, které jsme tady dosud nikdy nikdo neviděl. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Další faktické poznámky nevidím, tudíž se vrátíme k pořadu a dalším řečníkem je pan poslanec Šťovíček. Pane kolego, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP