(17.00 hodin)
(pokračuje Semelová)

Jak je možné, že jeden dělá od nevidím do nevidím a nemá ani na nájem, zatímco druhý bere statisíce měsíčně, aniž by dřel jako kůň, jak nám to svého času vysvětloval pan premiér? On vůbec dokáže vysvětlit všechno. A nejenom on, ale i další členové vládní koalice. Jen občané to nějak nechtějí chápat. Namísto úsilí o nápravu věcí veřejných mají stále víc a víc pocit, že LIDEM předvádí trapnou frašku, které už nevěří ani malé dítě, že za komedií, kterou hraje vládní koalice, by měla už co nejdříve spadnout opona a hlavní aktéři by měli odejít - bez potlesku. Jenže k tomu se očividně nikdo z této povedené sestavy nechystá. A tak budou dál občané s největší pravděpodobností snášet vše, co jim vládní koalice naservíruje. Nekoncepční důchodovou reformu, která vyvádí státní peníze do soukromých fondů. Sociální reformu, na kterou doplácejí senioři, mladé rodiny s dětmi, zdravotně postižení i nezaměstnaní. Zdravotní reformu, kterou pociťuje každý, kdo se potřebuje léčit. Studentům nadělí školné, respektive zápisné. Nezaměstnaní budou dál šikanováni formou DONEZ, chudí se dál budou doprošovat o dávky v hmotné nouzi, aby přežili. Přitom chudobou je ohroženo přes milion lidí.

Téměř deset procent obyvatel v naší zemi se dostalo vaším přičiněním do situace, kdy nemají na základní životní potřeby. V roce 2012 také vzrostl počet domácností s absolutně nejnižšími příjmy, tedy těch, které hospodařily s příjmy pod hranicí životního minima. Ale to vládní koalici nezajímá. Přijímá nové a nové zákony, které většinu obyvatel ještě dál přidusí.

V důsledku zvýšení DPH rostou víc a víc nároky na rodinné rozpočty, na nákup potravin, obědů ve školní jídelně, veřejnou hromadnou dopravu, na léky, na bydlení, elektřinu, plyn, teplo a vodu. Víc bude stát telefonování, ceny knih, vstupenek a další. Domácnosti touto úpravou připravujete až o několik stokorun měsíčně.

Své by vám mohli vyprávět senioři, jejichž průměrný důchod v současnosti činí 10 550 korun, přičemž mnozí na tuto částku zdaleka nedosáhnou. Ano, ti, kterým díky vaší vládní koalici ODS, TOP 09 a LIDEM, která prosadila nižší valorizaci, porostou letos a v následujících dvou letech důchody jen o třetinu inflace a o třetinu růstu reálné mzdy. Průměrný důchod se tedy zvýší zhruba o 156 korun místo původně očekávaných 428 korun. Tříleté omezení valorizací navíc sníží základy i pro valorizace v příštích letech. Ministerstvo práce a sociálních věcí počítá s propadem reálné průměrné penze o 1,3 %, ale všechno jim zároveň zdražujete. Kde na to mají oni a další rodiny brát?

Uplynulý rok byl evropským rokem aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity. Vláda České republiky vyjadřuje solidaritu, ale s úplně někým jiným - s bohatými, s katolickou církví, s vysokými politiky prolezlými korupcí a s tuneláři. Není divu, že 80 % občanů této země vládě nedůvěřuje. Moji důvěru vládní koalice pod vedením Petra Nečase nikdy nezískala.

Děkuji za pozornost. (Potlesk z lavic KSČM.)

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Děkuji paní kolegyni Semelové. Dalším do rozpravy je pan poslanec Babák. Máte slovo.

 

Poslanec Michal Babák: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, vážená vládo. Koukám, že pracovní nasazení vládní koalice je veliké. Vidím tady dva zástupce TOP 09, čtyři, pět zástupců ODS. To je úcta. To je morálka k zákonodárnému sboru. Trošku pokory by to chtělo, si myslím.

Tak já to zopakuji, proč tady jsme. Dnes tady jsme zejména proto, že 41 poslanců sociální demokracie dalo v podstatě návrh na vyslovení nedůvěry vládě České republiky vzhledem k amnestiím. My jako klub Věcí veřejných jsme se snažili již loňským rokem vyvolat toto vyslovení nedůvěry vládě, bohužel nedisponujeme takovým množstvím poslanců. Ale již tehdy to bylo zejména kvůli jednomu z našich hříchů, byl to myslím hřích číslo sedm, to znamená rušení nemocnic.

Těch hříchů bychom napočítali daleko více. My jsme se zaměřili na deset základních hříchů, kdy prvním hříchem, o kterém tady již mluvili moji kolegové, je rostoucí nezaměstnanost. Druhým, a to je ten hlavní, proč tady dnes sedíme, je amnestie a rostoucí kriminalita. Třetím hříchem jsou vysoké ceny potravin. Čtvrtým je právě to, co jsem říkal, nekoncepční rušení levných nemocnic. Pátým hříchem, o čemž tady už mluvil můj kolega pan doktor Štětina, je velmi aktuální hřích a je to nakupování moci a zastrašování policie. Šestým hříchem je podpora lichvářů a exekutorů, o čemž tady bude určitě hovořit můj kolega pan doktor Bárta. Sedmým hříchem je zhoršování podnikatelského prostředí. Osmým jsou tzv. církevní restituce, což já považuji za hlavní hřích této vlády. Devátý hřích je podpora hazardu, o čemž tady hovořil pan Novotný.

A já si dovolím krátce pohovořit o desátém hříchu, což je vysoká cena nafty a též vysoké spotřební daně a daň z přidané hodnoty. (Na řečnický pultík byla dodána cedule s heslem desátého hříchu: Drahá nafta a zvyšování DPH.)

Několikrát jsme tady za poslední půlrok až třičtvrtěrok zmiňovali, že je absolutní nesmysl v této ekonomické situaci zvyšovat daň z přidané hodnoty. Několikrát jsme předkládali poslaneckou iniciativu, a to buď klasickými novelami, nebo též dalšími prostředky, aby zůstala DPH na úrovni 14 a 20 %. Několikrát jsme zmiňovali, že zvyšování daní v této době povede pouze k podvázání ekonomiky. Několikrát jsme ukazovali na konkrétních příkladech z roku 2012, kdy snížená sazba DPH byla zvýšena z 10 na 14 % a nestalo se to, co predikovalo Ministerstvo financí, které myslelo, že vybere o zhruba 16 až 18 miliard víc. Vybralo pouhých 6 miliard. To znamená, že zvednout DPH v této době je absurdní. Zvednout DPH byť o jeden procentní bod na snížené i zvýšené sazbě a myslet si, že se vybere o 18 miliard víc, když se to nestalo v roce 2012, tak to je prostě ekonomický nesmysl. Proto Věci veřejné dávaly několikrát pozměňovací návrhy, dávaly několikrát poslaneckou iniciativou novelu na tento zákon a prosily vládu: Nezvyšujte DPH, je to nesmysl. Dokonce máme ještě jeden pozměňovací návrh, respektive novelu zákona zaparkovanou ve Sněmovně a bohužel z určitých legislativních procesů se k ní nedostalo.

Rozpočty. Má to samozřejmě velký vliv na rozpočty. Několikrát jsme upozorňovali, že rozpočet na rok 2013 je sestaven na základě lživých informací, na základě špatných čísel, na základě vykonstruovaných čísel, která nejsou reálná, právě proto, že počítá například s osmnáctimiliardovým výnosem ze zvýšení DPH, což je absolutní nesmysl. Na druhé straně na kapitolách všeobecné pokladní správy a na kapitole státního dluhu, které jsou přecpané k prasknutí, kde pan ministr financí má obrovskou vatu a chce tím právě přikrýt to, že nevybere tolik peněz, nevybere na DPH, nevybere na dani z příjmů, nevybere na spotřebních daních, a tady to ukrývá právě do těchto kapitol. To znamená, že je jednoznačně v rozporu se zákonem o rozpočtových pravidlech. Nesčetněkrát jsme na to upozorňovali a nesčetněkrát jsme tady na Poslanecké sněmovně plédovali o to, aby byl přepracován rozpočet pro rok 2013. Bohužel se tak nestalo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP