(15.40 hodin)
(pokračuje Seďa)

Z toho usuzuji, že o nich musel vědět i pan premiér Nečas. Existují tudíž značné rozpory mezi vyjádřením dvou nejvyšších představitelů současné vlády, ze kterých vyplývá, že buď lže pan premiér Nečas, nebo neříká pravdu pan první místopředseda. Ptám se, kdo z nás může věřit této vládě? Kdo z občanů České republiky jí může důvěřovat? Odpovězte si prosím svým svědomím.

Vážení členové vlády, kolegyně a kolegové, příklad druhý, týkající se vlastní amnestie. Od samého počátku si premiér, vláda i poradci pana prezidenta přehazují svoji spoluzodpovědnost za přípravu a provedení amnestie jako horký brambor. Ona totiž tato amnestie horkým bramborem je, protože dala velmi podivný vzkaz veřejnosti. Vzkaz, že spravedlnost se v naší zemi nenosí a že podvodníci a korupčníci nebudou potrestáni.

Jedním z problémů takto široce pojaté amnestie je skutečnost, že přes deklarace vicekancléře prezidenta republiky Petra Hájka a ředitele politického odboru Ladislava Jakla, že se jedná o bagatelní trestné činy a že nesmí jít o recidivisty, realita je jiná. Uvedu dva konkrétní případy propuštěných osob. Amnestovaný 28letý muž má za tři dny na svědomí tři loupeže, kdy přepadl s nožem v ruce prodavačku, ženu s dítětem v autě a taxikáře. Pak se ještě vloupal do kanceláře firmy, do budovy školy a Elektro Worldu. Byl dopaden a odsouzen na deset měsíců nepodmíněně. Připomínám, že tento muž byl již několikrát trestně stíhán. Případ druhý. Amnestovaný vězeň, který pobýval za mřížemi s přestávkami od roku 2006, nezvládl pobyt na svobodě a oběsil se, protože se nedokázal vyrovnat s tím, jak bude žít dál.

Ptám se: To je to občanské smíření s těmi, kdo jednou přešlápli? To byla ta druhá šance, o které mluvil pan prezident a jeho poradci?

Mimochodem si dovolím uvést ještě jednu závažnou poznámku a je škoda, že tady není paní ministryně Müllerová. Tato diletantsky připravená amnestie nyní dopadá dokonce i na matky s dětmi, protože z důvodu značného náporu amnestovaných na úřadech práce tyto nestíhají vyplácet mateřské příspěvky. Tím dostávají matky, zejména samoživitelky, do svízelné životní situace.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, lidé v naší zemi chtějí cítit alespoň elementární spravedlnost ve společnosti, ale to jim tato vláda nedává a zřejmě nikdy nedá. Neschopnost vlády řešit základní hospodářské a ekonomické problémy země přispívá k tomu, že Češi, Moravané a Slezané začínají být z politické reality už unaveni. Tato únava pramení zejména z toho, že lidé mají pocit, že jejich hlas není slyšet, že jejich názor je ignorován a že demokracie končí a začíná pouze volbami a zvolením. Schází společenský hodnotový systém, společný cit pro spravedlnost a rovnost před zákony České republiky.

V závěru svého vystoupení chci zakončit citací Tomáše Bati z roku 1932, jehož výrok charakterizuje současnou situaci v naší společnosti a zejména stav vládnutí Nečasovy vlády: "Příčinou krize je především morální bída. Mravní bída je příčina, hospodářský úpadek je následek. V naší zemi je mnoho lidí, kteří se domnívají, že hospodářský úpadek lze sanovat penězi. Hrozím se důsledků tohoto omylu. V postavení, v němž se nacházíme, potřebujeme mravní stanoviska k lidem, k práci a veřejnému majetku. Nepodporovat bankrotáře, nedělat dluhy, nevyhazovat hodnoty za nic, nevydírat pracující, dělat to, co nás pozvedlo z poválečné bídy, pracovat a šetřit a učinit práci a šetření výnosnější, žádoucnější a čestnější než lenošení a mrhání. Máte pravdu, je třeba překonat krizi důvěry. Technickými zásahy, finančními a úvěrovými ji však překonat nelze. Důvěra je věc osobní a důvěru lze obnovit jen mravním hlediskem a osobním příkladem."

Vážené poslankyně, vážení poslanci, dnes máte všichni šanci tuto důvěru veřejnosti nezklamat. Jděte osobním příkladem a podpořte nedůvěru této vládě. Vládě, které nedůvěřuje většina naší populace a za které dochází k ekonomickému a morálnímu úpadku a ke krizi klasické parlamentní demokracie.

Děkuji za pozornost. (Potlesk zleva.)

 

Místopředseda PSP Jiří Pospíšil: Další řádně přihlášenou je paní poslankyně Dana Váhalová. Předtím, než jí dám slovo, přečtu další omluvu z našeho dnešního jednání. Po zbytek dnešního jednání se z důvodu zdravotního omlouvá paní Ivana Weberová.

Paní poslankyně, prosím, ujměte se slova. Ještě budu konstatovat, že poté vystoupí pan poslanec Jiří Štětina.

 

Poslankyně Dana Váhalová: Pane předsedající, děkuju za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, dva a půl roku, a již páté hlasování o nedůvěře vládě, což je tristní. Současně je to i vizitkou premiéra Petra Nečase.

Během fungování této vlády bylo vyměněno již třináct ministrů a ministryň, což rozhodně nebudí důvěru. Z původní sestavy zůstali pouze pánové Miroslav Kalousek, Karel Schwarzenberg (vysloveno "švancberg"), Leoš Heger a Kamil Jankovský, který měl však podat demisi k 10. lednu. Jak vidím, a myslím, že se to dalo čekat, neučinil tak. Pokud dojde k odvolání třinácti ministrů nebo je jmenovaný ministr odvolán za pouhých osm dní fungování v úřadu, je to selhání předsedy vlády, který tyto ministry navrhl.

Také role-nerole Petra Nečase v prezidentské amnestii prokázala, že současný předseda vlády ztratil autoritu, a tím i schopnost vést tuto zemi. Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský správně konstatoval: "Jsme svědky neuvěřitelného diletantismu. Od roku 1920 všechny amnestie připravovala vždycky vláda v čele s ministrem spravedlnosti, nikoliv Hrad."

Jak česká vláda funguje, napovídá i prohlášení TOP 09 k amnestii: "TOP 09 jako strana vládní koalice odmítá nést odpovědnost za důsledky amnestie vyhlášené prezidentem republiky. Vláda o připravované amnestii nejednala, ministři z TOP 09 o ní nebyli informováni a dozvěděli se o ní až z novoročního projevu prezidenta republiky."

Jak je možné, že ani členové vlády nevědí, co připravuje nebo schvaluje předseda vlády? Zajímá pana premiéra ještě někdo a něco jiného než jeho úporná snaha za každou cenu pokračovat v úřadě? Za každou cenu, a třeba i v koalici se stranou, která nemá mandát vzešlý z řádných voleb a stojí za ní pouhých sto členů?

Zajímá vůbec pana premiéra, že na konci prosince 2012 bylo v České republice 545 tisíc lidí bez práce, že nezaměstnanost vzrostla na 9,4 % a blíží se k nejvyšší prosincové míře nezaměstnanosti z roku 2010? Počet nezaměstnaných má dál růst a brzy se dostat až k desetiprocentní hranici. Zajímá tuto vládu důvod růstu nezaměstnanosti? Protože tím hlavním důvodem je propad ekonomiky. Průmyslová výroba v listopadu meziročně poklesla téměř o 4 %. Podle ekonomů český průmysl klesá už pátý měsíc v řadě a dostal se na nejnižší úroveň od podzimu roku 2009. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP