(15.30 hodin)
(pokračuje Votava)

Zkrátka šetřit holt se musí, ať to stojí, co to stojí. A to si ministerstva nechají zpracovat analýzy bratru za miliardu korun, kde mají vůbec šetřit. No, nepřipomíná vám to, dámy a pánové, Kocourkov? Já myslím, že to takový Kocourkov je.

A to ještě v tristní rozpočtové situaci vláda prostřednictvím svých poslanců prosadí tučný dárek ve výši 59 miliard církvím, nepočítaje navýšení o inflaci, a to přes odpor většiny obyvatel této země. A tak bych mohl mluvit i o důchodové reformě, o dárku 20 miliard korun ročně penzijním fondům ze státního rozpočtu v rámci druhého pilíře této povedené důchodové reformy.

Jediným cílem této vlády je prostě jedno: deficit státního rozpočtu, tedy jeho výše. A tak se škrtá, škrtá a škrtá. A co na tom, že to ohrožuje fungování veřejného sektoru? Co na tom, že to rozvrací sociální stát? Co na tom, že to na svých bedrech, ve svých peněženkách pociťuje stále více a více obyvatel?

Pan ministr Kalousek v jednom rozhovoru pro Lidové noviny hodnotil životní úroveň v České republice. Hodnotil ji takto: "Myslím, že nikdo na tom není špatně, že si všichni žijeme jako prasata v žitě." No, zřejmě tak činil v duchu podle sebe soudím tebe nebo ostatní. Myslím, že pan ministr žije v trošku jiné zemi.

Tato vláda ráda deklaruje podporu malému a střednímu podnikání, deklaruje podporu živnostníkům. V roce 2012 zkrachovalo nejvíce firem a živnostníků v historii Česka. Každý den v přepočtu to bylo téměř patnáct bankrotů. Více než polovinou se na nich podílejí právě drobní živnostníci. Celkem loni zbankrotovalo 3 700 podnikatelských subjektů. Ještě v roce 2007 to byla pouhá tisícovka. Dramatický raketový nárůst. I to je věrný obrázek podpory podnikání v naší zemi. I to je ta podpora podnikání ze strany vlády. Bohužel.

Ruku v ruce s tím samozřejmě jde i vývoj nezaměstnanosti. Nezaměstnanost prudce vzrostla na prosincových 9,4 %. 550 tisíc lidí je bez práce. Vláda naprosto rezignovala na aktivní politiku zaměstnanosti, naprosto rezignovala na podporu tvorby nových pracovních míst. Počet lidí závislých na sociálních dávkách od státu tak prudce roste. Přes milion Čechů dostává na hlavu ve dvou- až tříčlenné domácnosti z podpory, dávek nebo kvůli špatně placené práci okolo sedmi až devíti tisíc hrubého měsíčně. A to už se u nás považuje za hranici příjmové chudoby. Další milion lidí bere hluboce podprůměrnou mzdu. Průměrné mzdy nedosahují bezmála dvě třetiny zaměstnanců.

Tato vláda si říká, že je vládou boje proti korupci. Dává samé proklamace o tom, jak chce bojovat s korupcí, jak chce bojovat s tuneláři, proklamace o boji s rozkrádáním veřejných prostředků. A premiér bez uzardění, bez výčitek připojí svůj podpis pod nehoráznou amnestii prezidenta republiky. Nehoráznou amnestii, která poškozuje tisíce obětí trestných činů a daruje beztrestnost těm, kteří tuto trestnou činnost také páchali. Amnestii nezodpovědného, leč neodpovědného prezidenta, ale podepsanou nezodpovědným, leč z jejích důsledků zcela odpovědným premiérem a odpovědnou celou vládou podle Ústavy. Premiér, vláda tak společně s prezidentem všem vzkazují: "Kradli jste - vše odpuštěno."

Dámy a pánové, říká se "co jste si zvolili, to také máte". Myslím, že řada lidí, kteří volili strany současné koalice, především ODS a TOP 09, již vystřízlivěla ze svého očekávání a ze slibů v lepší zítřky. Říká se také, že každý má vládu, jakou si zaslouží. Chci to poopravit. Tuto Nečasovu vládu si občané České republiky opravdu nezaslouží. Čím dříve odejde, tím také lépe. Děkuji. (Tleskají poslanci nalevo.)

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Dalším přihlášeným je pan poslanec Antonín Seďa.

Ještě předtím mi dovolte, abych vás seznámil s omluvou, kterou posílá pan poslanec Milan Šťovíček. Omlouvá se od 18 hodin z pracovních důvodů.

Prosím, pane kolego, máte slovo. Připraví se paní kolegyně Váhalová. Současně mi dovolte předat řízení schůze panu místopředsedovi Pospíšilovi.

 

Poslanec Antonín Seďa: Vážení členové vlády, vážené kolegyně a kolegové, přesto, či právě proto, že pan předseda vlády byl opakovaně vyzýván, aby po další opakované vládní krizi související se jmenováním a téměř okamžitým odvoláním Karolíny Peake z funkce ministryně obrany předstoupil před Poslaneckou sněmovnu se žádostí o vyslovení důvěry vládě, tohle neučinil. Zároveň jeho kontrasignace pod slušně řečeno nepovedenou amnestií prezidenta Václava Klause pouze potvrdila, jakým způsobem se současná vláda staví k občanům České republiky, proč u nás nevládne spravedlnost, ale vládne špatná nálada široké veřejnosti. A není se co divit.

Reálná politika současné vlády představuje sociální bezvědomí a současnou demontáž sociálního státu. Za vaší vlády došlo k zdegenerování české politiky a k praktickému rozkladu sociální soudržnosti naší společnosti. Přes všechny vládní škrty jsou přitom ekonomické výsledky naší země horší, než odborníci čekali, a naše země se potácí v recesi. A lidé se již nemohou dívat na politiku, kde zločinci jásají a okradení pláčou.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, abych vám usnadnil rozhodování před vlastním hlasováním, předložím vám dva konkrétní příklady, které ukazují, proč nelze nadále podporovat současnou vládu.

Příklad první. V prosinci loňského roku jsem obdržel odpověď pana premiéra na svoji ústní interpelaci ve věci politické korupce v přímém přenosu. Pouze připomenu, že můj dotaz směřoval na tehdejší mediální spekulace týkající se politických trafik pro tři rebelující poslance Občanské demokratické strany - Petra Tluchoře, Marka Šnajdra a Ivana Fuksu. Pan premiér mi v písemné odpovědi sdělil - cituji: "Vaše spekulace o možném pozadí odchodu poslanců z Poslanecké sněmovny a údajné politické korupci musím odmítnout. V kuloárech se povídá ledacos a bylo tomu tak vždycky v minulosti." Dále cituji: "Vaše úvahy o politických trafikách považuji za tendenční, které se opakují s železnou pravidelností po každých volbách či personálních změnách na jakékoliv úrovni."

Dnes podle veřejně sdělených informací byl bývalý rebelující poslanec Marek Šnajdr jmenován do dozorčí rady státní firmy Čepro, kde by se měl stát jejím předsedou. Další bývalý poslanec, Ivan Fuksa, nastoupil do Českého aeroholdingu na pozici vrchního ředitele pro strategii a rozvoj a také byl zvolen místopředsedou jejího (?) představenstva. Poslední z rebelujících exposlanců, Petr Tluchoř, by měl údajně získat post v polostátní skupině ČEZ.

Vážené poslankyně, vážení poslanci, první místopředseda vlády a kandidát na prezidenta republiky Karel Schwarzenberg (vysloveno "švancbergr") se v záležitosti těchto personálních trafik vyjádřil takto - cituji: "To byla poměrně levná cena, protože jinak by škody pro stát, kdyby zákony neprošly, byly mnohem větší." Dále cituji: "Bylo to od nich prachsprosté vydírání, ale tomu v politice člověk někdy podléhá." Dále podle článku "O Fuksovi jsem věděl samozřejmě", otištěného v Lidových novinách dne 20. prosince minulého roku, pan ministr zahraničních věcí potvrdil, že o těchto politických obchodech věděl, tak jako o nich věděl pan ministr financí Miroslav Kalousek. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP