(15.20 hodin)
(pokračuje Novotný st.)

No a jako by nebylo dost amnestií, které už probíhaly - ty malé amnestie, které pobuřovaly veřejnost celou dobu v minulosti. Já jsem z Vysočiny. Podnikatel z Jihlavy, který defraudoval miliardy, byl odsouzen, a aby nemusel nastoupit do vězení, onemocněl, v uvozovkách, dostal nějaké fingované potvrzení, dostal prezidentskou milost. Mimo jiné doteď řídí firmu, doteď řídí auto, vůbec ho to nijak neomezuje, nicméně pro zdůvodnění milosti to stačilo. V té době uklízečka z Jihlavy, která ukradla svému zaměstnavateli něco přes pět tisíc korun, měla malé dítě a žádala o amnestii a ta ji nedostala! Z humanitárních důvodů. A dostal ji podnikatel, který doteď podniká. Protože když ukradnete miliardy, tak jste v naší zemi beztrestní! To je naprosto vstupenka do ráje. Kdežto když ukradnete pět tisíc, tak vám nikdo nepomůže.

Znám je také případ policistky, která měla nastoupit do vězení kvůli nějaké trestné činnosti. Zase si sháněla nějaký posudek pro tento podobný švindl a řekla svému lékaři, že to potřebuje jenom proto, že má domluvenou milost na Hradě. Mluvila zase o nějakých milionech, které někomu dá. A ten někdo, to je ta galerka, která to tam připravuje. Jsou to lidi, jejichž majetek by se měl prověřit, mělo by se to prošetřit. A to by byl možná úkol pro naše prezidentské kandidáty v kampani: který z nich bude ochoten prověřit, co se na Hradě dělo v souvislosti s přípravou jak malých amnestií, tak teď té generální amnestie. Pokud to, aspoň pro mě, některý z kandidátů veřejně bude deklarovat, tak můj hlas získá.

A teď se zmíním k té druhé části. Objemově ta druhá lumpárna, která se nazývá odpustkové řízení ministra financí a jeho několika, doslova tří spolupracovníků, je objemově ve stejných částkách 5-10 miliard ročně jako celá tahle amnestie vzhledem k úhradě škod poškozeným. Probíhá v klidu. Celkové odpustky a daňové nedoplatky už dosahují skoro 200 miliard a nikomu to nevadí. Já bych zdůraznil zejména licoměrnost TOP 09, která správně kritizuje prezidentskou amnestii, ale Kalouskovu amnestii nejenže nekritizuje, vůbec o ní nemluví! Bude tady ticho po pěšině. Ani na mé už asi třetí čtvrté vystoupení v tomto duchu nikdo nebude reagovat, protože to vyhovuje všem. Stačí, když má někdo problém, vy si s ním domluvíte, za jakých podmínek se ten problém vyřeší, zajdete za ministrem Kalouskem nebo za panem Knížkem - to jsou dva jediní viditelní lidé, kteří v této amnestii figurují - a věc se vyřeší v naprosto neveřejném netransparentním procesu, který nemá žádný kontrolní mechanismus. A já jsem takové zneužití dotace ukázal na případu zneužití evropských dotací, kdy byly porušeny všechny podmínky, které si umíte představit. Podnikatel na mé upozornění byl pravomocně odsouzen za úvěrový podvod, nicméně dotaci, kterou okamžitě musel vrátit, mu zase ministr Kalousek přes mé upozornění vrátil zpátky, odpustil mu penále. Jenom mu z té dotace strhl dlužné daně. To je prostě něco tak neuvěřitelného, že z evropských dotací se platí podnikatelům dlužné daně. To je možné jenom v Česku! To se divím, že nám Evropa ještě nějaké peníze vůbec dává. Takže to jsem chtěl naznačit něco, co je potřeba začít řešit. A začít to řešit rychle, protože nás to skutečně dožene a bude to horší než prezidentská amnestie, protože tyto peníze v tomto obrovském objemu netransparentně jaksi odpouštěné můžou sloužit k financování politických stran, k obohacování jedinců atd.

Takže to jsem vám sdělil dva důvody, které považuji za nejzávažnější pro vyslovení nedůvěry vládě, a k tomu dalšímu, který je tady na ceduli, se vrátím ve svém dalším vystoupení. A teď vám děkuji za pozornost. (Odnáší si od řečnického pultu dotyčnou ceduli.)

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Dalším přihlášeným je pan kolega Václav Votava a připraví se pan poslanec Seďa. Prosím, pane kolego, máte slovo.

 

Poslanec Václav Votava: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, kolegyně, kolegové, koukám, to je hříchů! To je hříchů! No, tato vláda Nečase, Schwarzenberga, Peake určitě škodí občanům této země. Tato vláda, tento jakýsi koaliční slepenec ODS a TOP 09 a takové nějaké pastraničky LIDEM, kterou ve volbách nikdo nevolil - já nevím, že by někdo volil tuto stranu, jejíž členská základna se vejde do dvou autobusů - no, tato vláda určitě škodí České republice!

Vládě dnes věří a má podporu pouhých 13 % veřejnosti. Jinak řečeno, 87 % našich občanů nemá důvěru v tuto vládu. Je to nejhorší vláda, jakou kdy ČR měla. Nelichotivé hodnocení má i od politologů, makroekonomů, ale i od většiny vrcholných manažerů firem. A to jsme si mysleli, že horší než Topolánkova vláda už tady nikdy ani nemůže být.

Tato vláda si říká, že je vládou rozpočtové odpovědnosti. Myslím, že skutečnost je opačná, a já bych ji nazval spíše vládou rozpočtové nezodpovědnosti. Léčba veřejných financí ordinovaná Kalouskem a Nečasem zanechává jediné: ekonomický pokles, rekordní státní dluh a rozdělenou společnost. 67 % občanů hodnotí ekonomickou situaci v ČR jako špatnou nebo velmi špatnou. Všechny základní ukazatele jsou v záporných číslech, ať se jedná o hrubý domácí produkt - za třetí kvartál meziročně poklesl o 1,3 % -, ať se jedná o stavební výrobu, ať se jedná o průmyslovou výrobu, které jsou v hlubokém propadu.

A je třeba se ptát: Pane premiére - no, pan premiér tady není -, kde je slibovaná prosperita, kde je ten slibovaný ekonomický růst? Kde je ten slibovaný ráj na zemi? Já ho nevidím! Růst registrujeme pouze v okolních zemích, na rozdíl od nás v Polsku, Slovensku, Rakousku či Maďarsku, zatímco u nás ekonomika je v propadu, inflace roste, v prosinci to bylo 3,5 %, většině lidí klesají reálné platy, ubývají pracovní místa, meziročně se propadá 80 tisíc lidí ze střední třídy do pásma chudoby. Taková je pravda, taková je skutečnost!

Pravicové vlády včetně této se ohánějí vždycky rozpočtovou odpovědností. Kde je ale ta rozpočtová odpovědnost? ptám se znovu, pane premiére. Od roku 2006 pravicové vlády, kdy převzaly odpovědnost za tuto zemi po sociální demokracii, zvýšily jenom veřejný dluh z 28 % na 42 % HDP a zadlužení země za období pravicových vlád od roku 2006 vzrostlo z 802 miliard na současných 1,7 bilionu korun. Určitě dobré vysvědčení pro pravicové vlády, dobré vysvědčení pro tuto vládu!

Pochlubil se také pan ministr financí Kalousek, jak se mu podařilo snížit plánovaný deficit státního rozpočtu za rok 2012 o 4 mld. korun. Dodrželi jsme finanční strategii, pochlubil se náš strážce státní pokladny. Ale je třeba se ptát pana ministra: Existuje vůbec nějaká smysluplná finanční strategie této vlády? Zřejmě jedinou takovou finanční strategií této vlády je pasivně se přizpůsobovat příjmům, seškrtat výdaje, kde se dá, a to za každou cenu, a dosáhnout stanoveného plánovaného deficitu státního rozpočtu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP