(12.50 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

A já si myslím, že je nutné, aby se sešli představitelé vlády, aby se sešli s odborníky, státními zástupci, soudci a aby o této situaci jednali a hledali způsob, jak na ni odpovědět. Jsou tady tisíce lidí, kteří nevědí, co se stane. Situace v jednotlivých kauzách vůbec není právně přehledná a ti lidé jsou bezradní. Proto chci, abychom hlasovali tuto výzvu, aby vláda nejenom čekala, jak dopadne ústavní stížnost apod., ale aby dělala kroky, kterými se tuto bezprecedentní situaci bude snažit řešit.

Takže tolik. Mluvil jsem dlouho, ale snažil jsem se mluvit věcně. (Potlesk poslanců sociální demokracie.)

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Děkuji. Já jsem chtěl poprosit pana místopředsedu, aby mi vrátil tu vodu, ale evidentně budu muset vydržet do pauzy. A za druhé se chci zeptat, zda pan místopředseda souhlasí, že usnesení se bude hlasovat po ukončení rozpravy. (Místopředseda Zaorálek souhlasí a vrací se pro lahev s vodou, která zůstala na řečnickém pultu.) Je to tak, děkuji. A děkuji i za tu vodu.

A nyní, ještě než pustím k pultu pana předsedu Filipa, mám tady dvě faktické poznámky. Mám tady pana poslance Babáka a potom pana poslance Skokana. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Michal Babák: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, využívám technickou poznámku pouze k tomu, abych reagoval na slova předsedy TOP 09 pana Schwarzenberga, kdy jsem mu moc v jeho řeči nerozuměl, jestli aktivně nejdřív podporuje celou amnestii, a to samozřejmě je z volných zdrojů vyhledatelné, např. na iDNES 1. ledna 2013 - cituji: "Považuji to za správné, protože věznice máme přeplněné." Řekl iDNES Schwarzenberg. Dále se odvolám na článek z 15. února již roku 2012, kdy Karel Schwarzenberg přiznal, že pokud se stane v přímé volbě novým prezidentem, udělí plošnou amnestii vězňům: V base je jich prý moc. Amnestie je dobrá tradice. Kriminalizování všech je blbost. Vězňů máme moc. A v tuto chvíli, před asi hodinou nebo třičtvrtěhodinou, tady zaznělo, že je obsahem amnestie zděšen a že to bere jako projev nedůvěry od premiéra a od vlády.

Já si myslím, že je to velmi nefér a je to velmi pokrytecké. Obzvlášť by mě zajímalo, jestli by tato slova pronesl pan předseda TOP 09 Schwarzenberg, pokud by nekandidoval na prezidenta. Já si myslím, že je to velmi populistické. A pokud tedy to on bere jako projev nedůvěry od premiéra, potom ať se ukáže jako chlap a neříká to tady pouze na mikrofon, ale ukáže to hlasováním, prosím vás. Děkuji za pozornost. (Potlesk z řad poslanců sociální demokracie a Věcí veřejných.)

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Děkuji. Další dvě minuty pan poslanec Skokan.

 

Poslanec Petr Skokan: Pane předsedající, děkuji za slovo. Navazuji na předřečníka, kterého si dovolím vaším prostřednictvím oslovit, pana Zaorálka. Musím potvrdit jeden konkrétní příklad ze svého života a ze svých zkušeností o podniku, který byl takovýmto způsobem zlikvidovaný.

Já jsem z České Lípy. Stavební firma Ralsko, přišel správce Thonat na pokyn soudce Berky a přesně podle scénáře, který jste popsal zřejmě z jiného podniku, ale asi to měli chlapci už nacvičené přes kopírák, tak tímto způsobem - vzdejte se, veškerý odpor bude marný - nastoupil do kanceláře majitelů firmy a firma byla zlikvidována, lidi přišli o práci, město Česká Lípa do dneška trpí, protože díky tomu se do hry různých hráčů dostalo sídliště Sever, kde dneska žijí tisíce nespokojených lidí a trpí následky tohoto činu.

Já jenom doplním na závěr. Vy jste říkal: vzdejte se, veškerý odpor bude marný. Celá replika ze Star Treku je od národa, který si říká Borgové. Oni vždycky říkali: vzdejte se, veškerý odpor bude marný, budete asimilováni. Já bych na to jenom chtěl říct: My ve Věcech veřejných jsme si už zvykli, že nám všude říkají: vzdejte se, veškerý odpor bude marný, budete asimilováni. Někteří byli a někteří se ještě nevzdávají. Což dnes uvidíte v dalších projevech.

Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců Věcí veřejných.)

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Děkuji. Nyní má s přednostním právem slovo pan předseda Filip. A já avizuji, že po jeho vystoupení vyhlásím pauzu na oběd.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji. Pane předsedající, pane ministře, paní ministryně, víc členů vlády tady nevidím, paní a pánové, já se pokusím být stručný.

Ale začnu jednou věcí, kterou si nemohu odpustit. Víte, dnešní projev pana předsedy vlády byl nejtrapnější z jeho úst, který jsem kdy slyšel. A to ze dvou důvodů. Za prvé, obhajoval neobhajitelné, a za druhé, této Sněmovně lhal. On přeci dobře ví, není tady první den, vykonával řadu funkcí od poslance, předsedy výboru přes místopředsedu vlády a ministra až po premiéra, že přísahal na Ústavu České republiky jako člen vlády a sliboval že bude zachovávat Ústavu, zákony a uvádět je v život. Podotýkám - uvádět je život. Sliboval na svou čest, že bude zastávat svůj úřad svědomitě a nezneužije svého postavení. To je slib, který musel složit, než se stal premiérem. V tom případě nechápu, jaké má svědomí, když si uvědomím článek 76 Ústavy České republiky a ústavní příkaz, že vláda rozhoduje ve sboru.

Nevěřím tomu, co tady řekl první místopředseda vlády Karel Schwarzenberg, že o tom nebyl informován. To musí být lež. Protože v tomto ohledu žádná výmluva o tom, že by snad o té amnestii nikdo nevěděl, nemůže být pravdivá. Za prvé je jasné z toho, co napsala paní dr. Římanová, že panu prezidentovi pravděpodobně psala posudek už na navrženou amnestii a někdo ji musel připravovat. Pravděpodobně už v úřadu pana ministra spravedlnosti nebo na Nejvyšším státním zastupitelství. A to je jedna z realit,kterou tady pan ministr Blažek nepopřel. A já nepopírám, že se nás tady snažil poučit o tom, jak amnestie probíhaly, ale nakonec neřekl to nejpodstatnější - že bez podpisu předsedy vlády nic takového není platné. A jestli pan předseda vlády říkal, že to musel podepsat, jeho výrok musím dát do kategorií zcela nepravdivých a účelových.

Ještě horší byl ale výrok pana ministra Kalouska. Ten se opravdu povedl! Že vláda za to neodpovídá, že za to není ústavně odpovědná. Prosím vás, já chápu, že si nechce před volbou prezidenta republiky zhoršit postavení TOP 09 a svého kandidáta, ale takovou lež, takový nesmysl, takový výsměch vlastnímu ústavnímu slibu snad ani nemohl myslet vážně! On si opravdu myslí pan ministr Kalousek, že to někdo z občanů České republiky vezme jako pravdivý výrok? Můžeme to vzít pouze jako výmluvu.

A nyní k samotné amnestii. Víte, já nemohu přijmout konstrukci, kterou tady mezi sebou přehazuje Úřad vlády, paní vicepremiérka Peake, státní zastupitelství, Kancelář prezidenta republiky, protože nemůže v podstatě vůbec být funkční. Za prvé. Když se uděluje amnestie, tak pravděpodobně nebyl tady nikdy, a to pan ministr Blažek potvrdil, nebyl tady nikdy kromě amnestie Václava Havla problém v české společnosti s udělenou amnestií. A pan ministr Blažek nám tady vysvětlil, kolikrát byla udělována. Protože v podstatě amnestie byla v souladu s právním vědomím občanů České republiky. A udělovala se často někdy po dvou letech, nikoliv jenom v době volby prezidenta republiky. Udělovala se např. ke státním svátkům. A skutečně česká společnost je tolerantní k těm, kteří spáchají bagatelní trestný čin, a zejména když je neúmyslný. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP