(13.00 hodin)
(pokračuje Filip)

Prosím vás, každý kdo byl někdy na silnici, se dostal do dopravní situace, kdy byl součástí jakéhosi přestupkového řízení a někdy i toho řízení trestního. Ale to jsou lidé schopní tolerovat, přijmout to za své, a dokonce uznat, že policie, státní zastupitelství, si tou amnestií - promiňte, že to řeknu až takhle hrubě - vyčistí stůl. A v tomto ohledu samozřejmě, jestliže se policie zbaví bagatelních trestných činů, tak samozřejmě se může soustředit na to, co je předmětem činnosti té vlády.

A tady už vůbec nevěřím tomu, co říkala paní vicepremiérka pro boj s korupcí Karolína Peake o tom, že ona o tom nevěděla. Prosím vás, kdo jiný by k tomu měl dávat stanovisko než vicepremiérka, která toto má na starosti? Proč tedy tu vicepremiérku vykonává? Má to nějaký smysl? Protože kdyby se vyčistily ty stoly, jak jsem řekl, pro policii a státní zastupitelství, tak by snad vláda mohla mít i čas na to, aby stíhala tu katastrofálně velkou, rozsáhlou korupční činnost, když už je to vláda proti korupci. A už vůbec nerozumím tomu, proč to například nekonzultovali s ministryní práce a sociálních věcí nebo ještě s jejím předchůdcem v době, kdy tam byl. Protože jestli se ta amnestie připravovala, tak nejméně dva měsíce to muselo zabrat. A proto ten směšný krok pana předsedy vlády, že si požádá ex post o dopady té amnestie - mně připadá z říše takových pohádek, kterým nemůže uvěřit vůbec nikdo.

Víte, já jsem uvažoval dlouho o tom, jestli to je úmysl, nebo jestli jenom míra té nekompetence je tak velká. Shodl jsem se na tom, že nekompetentnost provází celou dobu, ale míra nekompetence je takového řádu a tak bezbřehá, že je ve svém důsledku horší než úmyslné jednání. Oni opravdu nejsou schopni vykonávat svůj mandát. Proč bychom jim měli dávat důvěru?

Vážené paní kolegyně, páni kolegové, zamysleme se nad tím, jestli tento stát ještě funguje, jestliže nejsme schopni dohlédnout důsledků svých činů. Jak může někdo složit ústavní slib a nedohlédnout důsledků svých činů? Proč tedy v té funkci je? Proč ji přijal? Jaká je jeho čest a důstojnost v té funkci?

A většina lidí amnestii nepřijala. Tedy podruhé v historii československého - českého státu. Není to náhodou na zamyšlení nad tím, jestli tato vláda neměla sama podat demisi? Vláda totiž vůbec nepřemýšlela nad parametry té amnestie, abolice, agraciace, jak nám to tady pan ministr vysvětloval, protože kdyby nad nimi přemýšlela, tak by si právě stanovila ta základní pravidla - jestli to přijme právní vědomí společnosti, jestli se zbaví ty úřady policie a státního zastupitelství soudů těch bagatelních trestných činů, které jaksi ta společnost ani nechce snad trestat, ale soudci a policie je musí stíhat a potrestat, a jestli si tedy vytvořila prostor pro boj s korupcí.

Jestli jste takhle nepřemýšleli, přemýšlejte, prosím vás, alespoň nad tím, jestli vůbec máte kompetenci své funkce vykonávat, protože já jsem přesvědčen a spolu se mnou většina občanů, která amnestii nepřijala, že nejste. Děkuji. (Potlesk poslanců KSČM.)

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Děkuji. To byl pan předseda Filip. Jak jsem avizoval, to bylo poslední vystoupení v tomto dopoledním bloku. Po dohodě v rámci vedení Sněmovny nyní tedy vyhlásím pauzu. A upozorňuji, že pauza bude pouze do dvou hodin, abychom zracionalizovali naše konání, tudíž se zde sejdeme znovu ve dvě hodiny. První do diskuse bude paní předsedkyně Klasnová s přednostním právem. A pokud můj nástupce nedostane další žádost s přednostním právem, tak poté bychom pokračovali v pořadí, které je na tabuli.

Přerušuji jednání Sněmovny do dvou hodin. Děkuji.

 

(Jednání přerušeno ve 13.04 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP