(12.30 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Sdělí se představenstvu, že je zbaveno pravomocí, a v neděli odpoledne se dorazí do podniku, řízení podniku přebírá správce, tam byla ta velmi frekventovaná postava pana Thonata, který se tam často vyskytuje, a když už potom toho je moc, tak má tam tu náhradní ženu, která to dělá za něj. Takže ten se dostaví s ochrankou do podniku odpoledne a shromáždí se poměrně často vyděšené představenstvo nebo vedení podniku a poměrně silnými výhrůžkami se jim říká, že se musí podřídit jejich požadavkům. Především se po nich chce, aby se vzdali práva na odvolání, s tím, že jim říká: Pokud se nepodřídíte, tak zastavíme výrobu, a tím budeme blokovat i výrobu třeba v těch kooperujících podnicích, což může vést k hromadnému zhroucení celého podniku. Oblíbená finta byla, že ten ustanovený konkurzní správce před ředitelem podniku zavolá soudci Berkovi a před ním se domlouvá s tím soudcem Berkou, pak položí telefon a řekne: Vidíte, my jsme dohodnuti, kdybyste podali odvolání, tak s panem soudcem jsme - ten to zamítne a vy vlastně nemáte šanci. Takhle se demonstrovala ta síla, ta domluvenost těch orgánů vlastně státu, které dávaly nalevo: Nemáte šanci, přijměte všechny naše podmínky.

Víte, proč to říkám? Protože na tom, jak to líčím, vidíte, co je na tom hrůzostrašné. V případě konkurzních podvodů to je zločin, organizovaný zločin zvláštního typu, kde se vlastně na tomto zločinu podílí stát, státní instituce. To je vlastně na tom to hrozné, že ti podnikatelé, tyhle pilíře státu, podnikání, jsou tady konfrontováni se státem, který je vlastně sám součástí toho zločinného spiknutí. A do toho jsou zataženi policisté, banky, bankovní dozor, protože všichni v tom jedou. Takže ten podnikatel, chudák, na to hledí a má pocit naprosté bezmoci. Protože vidí, že ten stát, ty státní instituce jsou všechny dohodnuté. To je na tom to hrůzostrašné. To je to selhání státu. Toho státu, který má těm lidem pomáhat, který jim má být oporou a ochranou, třeba i v té ochraně vlastnictví, majetku. Ten najednou vystupuje jako pirát, jako pirát, který je přepadne a který jim dává najevo "vzdejte se", jako když na něj vytáhnou ty bambitky jako ti loupežníci na té lodi a řeknou: vzdejte se, vydejte zboží a všechno, protože v opačném případě nemáte šanci, my máme přesilu, my jsme domluveni všude.

Přátelé, jak to pokračuje dál v takovém podniku? Pěkný příklad vám řeknu, onkrétní, závod ZKL Klášterec nad Ohří. Když do něho vtrhla tato pirátská banda, tak tam bylo zaměstnáno 620 lidí. Dneska jich tam je, přátelé, 250. Byly ukradeny technologie, zásoby, dodnes ten podnik jede jako poloprovoz. Dodnes se nevzpamatovali z tohoto loupežného - z té pirátské bandy, která je takto přepadla. Ty následky jsou ničivé. To znamená, přichází se o pracovní místa, rozpadá se výrobní program.

A co udělali dneska, když se to potom stalo součástí řekněme - dostalo se to k soudu, zaplať pánbůh, začalo se to šetřit, ukázalo se, že to jsou tedy ti piráti, probíhá trestní stíhání. Už to vlastně vypadalo v tomto případě, že dojde k pravomocnému odsouzení, v téhle fázi se představitelé podniku obrátili na Ministerstvo spravedlnosti, na Ministerstvo financí a Ministerstvo průmyslu, a požádali je o náhradu škody, kterou jim vlastně tady stát způsobil. A víte, co jim řeklo Ministerstvo financí a co jim řekli ti druzí? "Samozřejmě, to je opravdu selhání státu, státních institucí, máte nárok na náhradu škody. Potřebujeme od vás jedinou věc." Víte, co od nich potřebují? (Poznámka zleva: Nevíme.) Můžete hádat. "Pravomocné odsouzení pana Berky. Přineste nám pravomocné odsouzení pana Berky a dostanete náhradu škody." Takže jsem mluvil s generálním ředitelem, který mi řekl, že takovouhle sprosťárnu ještě od státu nezažil. Ve chvíli, kdy ten stát vlastně uznal, že to je jeho vina, vlastně krátce předtím, než by se potvrdilo to pravomocné odsouzení, se jim vlastně amnestií sdělí, že nedostanou nic. Že ta pirátská banda bude propuštěna, že dostane dokonce zpátky majetek - to je ta legalizace výnosů z trestné činnosti. Chápete? Co si tihle lidi mají o tom státu myslet! Dovedete se vžít do toho, že tady někdo rozbil podnik, vyhnal z něho 400 zaměstnanců, zlikvidoval ten program, zlikvidoval jim technologii, všechno? To fungovalo předtím! A výsledek je, že dokonce i když se to prokáže, tak přijde tahle skvělá amnestie, která jim řekne, že mají jenom oči pro pláč! Ten stát prostě dá od toho - oni mají pocit, že to je zločinné spiknutí toho státu. Že si to prostě pan Berka někde musel zařídit. To přece není možné, aby ten stát dal takto od toho ruce pryč!

Vážení přátelé, nedělejme tady ze sebe hlupáky. Já vám přečtu z výroční zprávy BIS z roku 2011, ve které říká BIS premiérovi, prezidentovi a všem kompetentním představitelům státu, že BIS získala poznatky o cíleném zneužívání institutu insolvenčního řízení, v rámci některých krajských soudů se zformulovaly klientelistické a jinak vztahově provázané skupiny, které manipulují insolvenčním řízením, a soudci tu začali hrát naprosto zásadní roli - píše BIS. Nejvýrazněji se negativní vlivy těchto vazeb projevily například v případech patřících do působnosti krajského soudu v Ústí nad Labem. To je přesně ta kauza Berka. Tady je dokonce i v té veřejně přístupné zprávě BIS napsáno, že Ústí je to místo, kde se vlastně ten gang usídlil. Pan premiér a pan prezident dostali toto varování z BIS o tom, že tady fungují gangy tohoto typu. A jaká byla reakce pana premiéra? Jaká byla reakce pana prezidenta na tuto informaci, že tady se hroutí stát v určité části země? Víte, jaká byla jejich reakce? Že tomu gangu zaručili beztrestnost a vrátili jim výnosy z té trestné činnosti. Chápete? Tohle je reakce státu na to - když se doví, že se stát v určité části země hroutí, tak stát udělá to, že vlastně ty zločince pokryje. A v případě gangu pana Berky se jedná o organizovaný zločin.

Všimněte si těch slov - organizovaný zločin. Takže vzniká otázka, kam až je ten zločin proorganizovaný. A jestliže je to tak, že je tak proorganizovaný, že dokonce i prezidentská kancelář pracuje ve prospěch toho zločinu, jestliže je tak proorganizovaný, že dokonce i premiér pracuje ve prospěch tohoto zločinu, všichni pracují ve prospěch zločinu, nakonec jim pomůžou! Chápete? K čemu jsou soudy v této zemi? K čemu my poslanci tady schvalujeme zákony? Přátelé, rozpusťme to! Jaké zákony? Jestliže tohle se děje, jestliže na základě těch zákonů je někdo i spravedlivým soudcem ještě odsouzen, tak přijde amnestie, která všechnu tu naši práci pošle do háje! Jaké zákony! Jací ještě spravedliví soudci, když ten organizovaný zločin si to domluví na té vrchní úrovni, že "kdyby se to náhodou dostalo tak daleko, tak vás nakonec pustíme, a ty majetky si zpátky vezměte". Tak o co jde? K čemu platit daně v tomto státě, když se máme my na daních skládat na plat soudce pana Berky! Chápete? Já nechápu - řekněte lidem, že mají platit daně, ale že budou z těch daní muset platit více než 5 milionů tomu zločinci Berkovi, tomuto příšernému soudci, který zorganizoval gang na loupení podniků. Tady je seznam podniků, které ta jejich pirátská loď navštívila, aby je zlikvidovala. A my pořád se budeme tvářit, že to je vážné? Jestliže organizovaný zločin má zastání na této úrovni, a říká se tomu amnestie, dovolte, abych se zasmál. Amnestie tohoto typu nad nejtěžší hospodářskou kriminalitou nemá obdoby nikde ve světě, v Evropě ani v Americe, v civilizované zemi. To možná bychom našli někde v Severní Koreji, pokud tam předstírají něco podobně. Ale toto není hodno civilizovaného státu!

To, co se tady odehrálo - pan premiér si dovolí říkat, že to je estráda, co se tady odehrává, že to je nějaký folklor. Já vám říkám, že tohle je puč za bílého dne. Jak je možné, že se nedokážeme dozvědět, ani kdo byli ti, kteří tu amnestii psali. Jak je možné, že nejsou ani jména těch, kteří na tom pracovali! To by nás mělo přece zajímat! ***




Přihlásit/registrovat se do ISP