(10.20 hodin)
(pokračuje Sobotka)

Já myslím, že je důležité, abychom se zeptali jako Poslanecká sněmovna, které je zodpovědná tato vláda, předsedy vlády, jak je možné, že předseda vlády a ministr spravedlnosti s touto podobou amnestie souhlasili. Je nezbytné se zeptat, kdo ze strany vlády se na formulaci amnestie podílel. Jestliže zde byly poskytnuty informace o tom, jak byly připravovány amnestie v minulosti, bylo poukazováno na to, že kvalifikovaný způsob spočívá v tom, že podklady připraví ta část vlády, která je kompetentní, to znamená ministr spravedlnosti a Ministerstvo spravedlnosti, není možné, aby vláda nejprve prostřednictvím premiéra s amnestií vyjádřila souhlas a teprve poté zjišťovala, jaké právní důsledky toto její rozhodnutí bude mít. Není možné, aby vláda vyjádřila s amnestií souhlas a současně nevěděla, jakého množství pachatelů trestné činnosti nebo obviněných z trestné činnosti se vůbec tato amnestie bude týkat.

My jsme tady zaznamenali poměrně nedůstojné přetahování mezi prezidentem republiky a předsedou vlády, pokud jde o jejich odpovědnost za podobu amnestie. Zaznamenali jsme snahu předsedy vlády vyvinit se z toho, že jako ústavní činitel amnestii kontrasignoval. Já chci jednoznačně odmítnout interpretaci Ústavy, o kterou se tady pokusili někteří vládní představitelé a která spočívá v tom, že amnestie je jakési suverénní rozhodnutí prezidenta republiky, které musí předseda vlády automaticky podepsat, protože jinak by porušil Ústavu. Tohle je interpretace, kterou musím jednoznačně odmítnout, a tohle je také interpretace, kterou v minulých dnech odmítla celá řada ústavních expertů. Naprostá většina ústavních expertů se totiž vyjádřila v tom smyslu, že premiér má jako ústavní činitel svobodnou vůli, že premiér má možnost amnestii nepodepsat, že premiér není žádný podpisový automat, který by automaticky musel podepsat všechna rozhodnutí prezidenta republiky tam, kde po něm Ústava vyžaduje kontrasignaci.

Jsem přesvědčen o tom, že předseda vlády měl možnost a měl ústavní právo k tomu, aby podobu amnestie ovlivnil. Předseda vlády měl možnost postavit se proti tomu, že součástí amnestie je čl. II, který amnestuje závažnou trestnou činnost. Ale předseda vlády to neudělal. Předseda vlády amnestii kontrasignoval, a tím pádem za podobu tohoto ostudného aktu převzala odpovědnost celá vláda České republiky. Domnívám se, že není možné tuto odpovědnost vlády označovat za něco, co je čistě formální. Není možné odpovědnost Nečasovy vlády rozdělovat a říkat: vláda nemá odpovědnost za obsah, obsah se vlády netýká, to je věc prezidenta republiky, vláda má odpovědnost jenom za formu a za realizaci amnestie. Odpovědnost vlády je dle mého soudu nedělitelná, a jestliže prezident předložil návrh a premiér tento návrh podepsal, pak je zde odpovědnost vlády zcela jasná a Ústava České republiky, kterou se musíme řídit, tady nepřipouští žádné pochybnosti. Jestliže tato podoba amnestie, tak jak ji schválil prezident a vláda, je ve skutečnosti ostudou, jestliže tato podoba amnestie je něco, co podkopává důvěru velké části veřejnosti k právnímu státu, k principům rovnosti před zákonem, jestliže tato podoba amnestie budí odůvodněné podezření, že byla šita na míru několika vyvoleným, které měla zachránit před probíhajícím trestním řízením, pak si myslím, že Poslanecká sněmovna nemá jinou možnost, než učinit tuto amnestii předmětem hlasování o vyjádření nedůvěry vládě Petra Nečase.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, domnívám se, že Poslanecká sněmovna v této věci musí jednat. Není možné, abychom vycouvali ze své ústavní odpovědnosti podobně, jako to v případě amnestie učinil premiér a jako to v případě amnestie učinila celá jeho vláda. Poslanecká sněmovna se nemůže zachovat alibisticky. Není možné na jedné straně amnestii kritizovat a na druhé straně hlasovat pro vyjádření důvěry vládě, která za podobu amnestie nese odpovědnost. Chci připomenout, že vláda sama prostřednictvím některých svých představitelů přiznala, že amnestie byla chyba. Chci připomenout, že zástupci TOP 09 dokonce navrhli, aby vláda odškodnila ty oběti trestné činnosti, které se v důsledku amnestie už nebudou moci domoci svých majetkových práv. Co to je jiného než přiznání viny? Co to je jiného než přiznání toho, že amnestie nebyla dobře připravena, že nebyla domyšlená a že ve skutečnosti pomůže pachatelům závažné trestné činnosti, že ve skutečnosti jim umožní, aby se zbavili odpovědnosti za škody, které způsobili tisícům občanů České republiky, a že ve skutečnosti to všechno směřuje k tomu, aby dluhy za podvodníky a tuneláře nakonec platili všichni daňoví poplatníci? Jestliže část vlády přímo přiznává tyto pochybnosti kolem amnestie, jestliže řada představitelů vládní koalice kritizuje amnestii jako takovou, nedokážu si představit, že bychom dnes tady v Poslanecké sněmovně vládě, která se dopustila takovéto chyby, vyjádřili důvěru.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, jménem České strany sociálně demokratické vás chci vyzvat, abyste spolu s námi hlasovali pro vyjádření nedůvěry vládě Petra Nečase. Děkuji. (Potlesk v levé části sálu.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová To byl pan poslanec Bohuslav Sobotka. Dámy a pánové, pro další průběh schůze jenom oznámím, že mám teď před sebou šest přihlášek s přednostním právem, potom devatenáct přihlášek už prostřednictvím elektronického systému, část z nich vidíte na displeji.

Nyní dostane slovo s procedurálním návrhem pan kolega Marek Benda, který mě požádal pouze s tím, že bude procedurální návrh. Poté budou hovořit v tomto pořadí: předseda vlády, pan ministr spravedlnosti, pan ministr Schwarzenberg, pan místopředseda Lubomír Zaorálek a pan předseda Vojtěch Filip. To jsou tedy dosavadní přednostní práva.

Slovo má pan poslanec Marek Benda, prosím.

 

Poslanec Marek Benda: Děkuji vám. Vážení paní předsedkyně, vážené dámy, vážení pánové, tak jak jistě všichni tušíte, protože dneska čekám dlouhá a rétorická cvičení zejména opozice, dovolím si jménem dvou poslaneckých klubů, a to poslaneckého klubu ODS a TOP 09 a Starostové, navrhnout, abychom dnes jednali i po 21. hodině i po 24. hodině. Po 19. hodině jednáme automaticky, protože nejednáme o zákonech, takže do 21 hodin jednáme automaticky. Ale jenom bych chtěl, abychom to dnes dokončili, aby rétorická cvičení opozice vedla k nějakému výsledku ještě v dnešní noci a ne až zítra, pozítří nebo popozítří. Děkuji vám.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová To byl procedurální návrh. O tomto návrhu rozhodneme v hlasování. Hlasování bude mít pořadové číslo 2. Já jsem přivolávala naše kolegy do jednacího sálu. Je zde žádost o odhlášení, já vás tedy odhlašuji. Prosím, abyste se všichni znovu přihlásili, a budeme hlasovat.

 

Rozhodneme tedy o procedurálním návrhu pana poslance Marka Bendy. Doufám, že jsou všichni přihlášeni a všichni stačili dojít do jednacího sálu.

Zahajuji hlasování číslo 2. Ptám se, kdo souhlasí s tímto procedurálním návrhem. Proti návrhu?

V hlasování číslo 2 přítomno 178, pro 115, proti 37. Návrh byl přijat.

 

Nyní dostává slovo předseda vlády Petr Nečas. Prosím, pane předsedo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP