(19.30 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

A máme tady bod

 

106.
Návrh rozpočtu Státního fondu rozvoje bydlení na rok 2013
/sněmovní tisk 830/

Tady bych požádal pana ministra Kamila Jankovského. Už je tady, ano. (Ve sále je hluk a nepřehledno. Někteří poslanci stojí, hovoří mezi sebou.) Prosím, pane ministře, kdybyste uvedl tento text.

 

Ministr pro místní rozvoj ČR Kamil Jankovský Děkuji, pane předsedající. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, máte před sebou návrh rozpočtu Státního fondu rozvoje bydlení.

Státní fond rozvoje bydlení sestavil tento návrh rozpočtu pro rok 2013 v souladu s příjmovými a výdajovými limity, které vydalo Ministerstvo financí a které schválila vláda České republiky. Návrh rozpočtu Státního fondu rozvoje bydlení již nadále nepočítá s poskytováním přímých dotací na podporu bydlení a fond nadále už bude podporovat nové projekty, nové podpory, pouze formou návratných dlouhodobých zvýhodněných úvěrů a ve formě ručení za splácení komerčních úvěrů.

Aktiva fondu sestávají z pohledávek z poskytnutých úvěrů a z finančních prostředků rezervovaných na vyplácení závazků ze smluv o poskytnutí podpory na rekonstrukce a modernizace bytových domů - Panel a Nový panel.

V příjmové oblasti je samozřejmě Státní fond rozvoje bydlení v ne úplně lehké situaci. Ze státního rozpočtu nebyla poskytnuta dotace ve výši zhruba 170 milionů na pokrytí výdajů, které Státní fond rozvoje bydlení měl na skutečné výdaje na poskytování nenávratných dotací pro rok 2013, nicméně tento požadavek nebyl Ministerstvem financí akceptován. Přesto fond je schopen výše uvedené závazky uhradit ze svých aktiv. Problémem ještě zůstává, že výdajovými limity ve výši 500 milionů pravděpodobně nebude možné pokrýt veškeré závazky, a proto v průběhu roku se pravděpodobně ještě jednou obrátíme na Sněmovnu se žádostí o zvýšení výdajových limitů řádově o dalších 200 milionů.

Rozpočet byl projednán ve výboru pro veřejnou správu a já se domnívám, že to je z hlediska úvodu všechno. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji, pane ministře. Sněmovní tisk projednal výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Usnesení bylo doručeno jako sněmovní tisk 830/1. Prosím zpravodajku výboru paní poslankyni Horníkovou, aby informovala o jednání a přednesla návrh usnesení Poslanecké sněmovny. Prosím.

 

Poslankyně Zdeňka Horníková: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, děkuji za slovo. Děkuji panu ministrovi, který naprosto výstižně přednesl danou problematiku. A dovolte mi, abych vás seznámila s usnesením výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj, který doporučuje ctěné Sněmovně, aby tisk 830 projednala a schválila v předloženém znění. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Zahajuji k tomuto bodu všeobecnou rozpravu. Hlásí se někdo do všeobecné rozpravy? Protože nikoho nevidím, všeobecnou rozpravu končím. Pane ministře, paní zpravodajko, přejete si závěrečné slovo? Ne.

Takže můžeme přistoupit k rozpravě podrobné. Hlásí se někdo do podrobné rozpravy? Protože nikoho nevidím, podrobnou rozpravu končím. Předpokládám, že ani po podrobné rozpravě závěrečná slova pan ministr a paní zpravodajka nepřednesou.

 

Můžeme tedy přikročit k hlasování o návrhu usnesení, tak jak jej přečetla zpravodajka výboru paní poslankyně Horníková.

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem usnesení? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 309, přihlášeno 151, pro 109, proti 20. Konstatuji, že návrh usnesení byl schválen. Tím končím projednávání tohoto bodu.

 

Faktická poznámka pana poslance Hulinského... je omyl. (Velký hluk a nepřehledno v sále.)

 

Můžeme přistoupit k projednání dalšího bodu

 

107.
Návrh rozpočtu Státního zemědělského intervenčního fondu na rok 2013
/sněmovní tisk 855/

Prosím pana ministra zemědělství Petra Bendla, aby uvedl tento materiál. Prosím, pane ministře.

 

Ministr zemědělství ČR Petr Bendl Děkuji za slovo, pane předsedající. Budu stručný, neboť materiál máte všichni před sebou.

Návrh rozpočtu Státního zemědělského intervenčního fondu na rok 2013 respektuje v souladu s ustanovením § 6c zákona č. 256/2000 Sb., o Státním zemědělském intervenčním fondu, v platném znění, celkové dotace z kapitoly Ministerstva zemědělství přidělené ZIF na rok 2013 ve výši 33 086 532 tis. korun. Z toho na společnou zemědělskou politiku byly vyčleněny finanční prostředky ve výši 31 486 532 tis. korun. Základní příjmy představují dotace z kapitoly Ministerstva zemědělství ve výši 33 086 532 tis., z dotace ze státního rozpočtu ve výši 3 874 541 tis. a dotace z rozpočtu Evropské unie ve výši 29 211 991 tis. korun.

Návrh rozpočtu Státního zemědělského intervenčního fondu na rok 2013 byl dne 30. listopadu 2012 schválen na schůzi zemědělského výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu.

Zároveň mohu konstatovat, že předkládaný návrh rozpočtu ZIF na rok 2013 je sestaven v souladu s příslušnými nařízeními Evropské unie vydanými pro společnou zemědělskou politiku a současně respektuje podmínky stanovené pro její realizaci v České republice vydané příslušnými nařízeními vlády České republiky.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji, pane ministře. Poprosím zpravodaje zemědělského výboru pana Ladislava Skopala, aby nás informoval o jednání výboru, který projednal tento tisk, a usnesení bylo doručeno jako sněmovní tisk 855/1. A současně, pane poslanče, předneste návrh usnesení.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Děkuji, pane předsedající. Zemědělský výbor se zabýval tímto tiskem 30. listopadu 2012. Návrh rozpočtu Státního zemědělského intervenčního fondu na rok 2013. Zemědělský výbor doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu návrh rozpočtu Státního zemědělského intervenčního fondu na rok 2013 schválit bez připomínek.

Dále bych chtěl říct, že zemědělský výbor přijal doprovodné usnesení, v němž žádá ministra zemědělství o jednání s ministrem financí a premiérem týkající se navýšení částky na Program rozvoje venkova o 1,3 miliardy. Jedná se vlastně o spolufinancování finančních zdrojů z Evropské unie, kdy je potřeba - a my bychom rádi, pokud by bylo možno, aby nám pan ministr financí sdělil, protože půjdou peníze z Pozemkového fondu do rozpočtu Ministerstva financí, aby tyto peníze přednostně šly do této kapitoly. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji, pane poslanče. Otevírám k tomuto bodu a k tomuto návrhu všeobecnou rozpravu. Kdo se hlásí do rozpravy? Protože nikoho nevidím, všeobecnou rozpravu končím. (Hlásí se ministr financí.) Omlouvám se.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Já jsem chtěl odpovědět zpravodaji a slíbit mu - půjdu ještě dál - přednostně na tento účel. Ta kapitola není tak důležitá. Přednostně na tento účel. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP