(12.40 hodin)
(pokračuje Sobotka)

Já chci vyzvat a upozornit všechny poslance, kteří se tady chystají hlasovat pro vládní balíček: Dámy a pánové, to bude i vaše odpovědnost. Vy tady nehlasujete jenom pro zvýšení na 15 a 21 %. Vy hlasujete i pro to, že se DPH za dva roky sjednotí na 17,5 %. To znamená, současně jedním hlasováním schválíte další zdražování potravin a léků v příštích letech. Prostě to je zase tohle vaše rozhodnutí. Já bych pochopil, že premiér a ministr financí řeknou: Spletli jsme se, sjednocení DPH si nemůžeme dovolit, 17,5 % bylo chybně stanoveno, už z fiskálního hlediska to byl omyl, tak od té koncepce ustoupíme. Ale ta koncepce je stále obsažena v tomto návrhu, jenom se říká: Odsuneme ji o dva roky, už nás to nemusí zajímat. Možná už si ministr financí Kalousek říká: Z toho už mě hlava bolet nebude. Preference TOP 09 nic moc, v krajských volbách jsme dostali výprask, už nás to nemusí zajímat jako TOP 09, že za dva roky bude DPH 17,5 %. Ale mělo by to zajímat všechny, protože to bude odpovědnost každého poslance a poslankyně, který pro ten návrh se tady chystá hlasovat.

A aby tomu daňovému zmatku tady nebyl konec, chci upozornit a opět se zeptat nepřítomného ministra financí Miroslava Kalouska na to, co bude s vládní daňovou reformou, která má začít platit od roku 2015. Chci upozornit, že tady byla prosazena daňová reforma, která mění řadu daňových zákonů, mimo jiné také mění základ pro zdaňování, ruší zdaňování superhrubé mzdy a některé další změny, zavádí vlastně fakticky osvobození od daně z dividend. Ta reforma má začít platit od roku 2015 od 1. ledna. A já se ptám, jestli vláda chce naplnit veřejný příslib, který dal ministr financí, že ta reforma začne platit dřív. To znamená, jestli vláda ještě teď ten daňový zmatek dovrší tím, že někdy na jaře příštího roku navrhne předsunutí té daňové reformy, a pokud to nenavrhne, tak jestli to znamená, že to byl další omyl. Že to byl další omyl ve vládní daňové politice a že to byl další experiment, který se ukáže jako nesmyslný. To znamená, abych to shrnul, není to vůbec jednoduché.

Ale dámy a pánové, to není vina opozice. Je to vina chaotické politiky současné vlády. Za prvé: Od 1. ledna příštího roku má začít platit sazba 17,5 %. Když tady dneska projde vládní balíček, tak se zvedne DPH na 15 a 21 %, ale za dva roky už se zase sjednotí na 17,5 % a od 1. ledna 2015 se úplně zase změní daňový systém, protože začne platit daňová reforma, kterou už předtím schválila Nečasova vláda. Tam se ale mění základ zdanění, to znamená, že úplně jinak bude fungovat například solidární přirážka, kterou zavádí tento daňový balíček. To znamená, daňová reforma v roce 2015 výrazným způsobem pozmění i rozpočtové dopady toho stávajícího daňového balíčku. To znamená, takto vypadá horizont dalších dvou tří let v podobě toho, co tady v minulých letech nasekal v oblasti daňové legislativy současný ministr financí Miroslav Kalousek.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážená vládo, Poslanecká sněmovna by si zasloužila v situaci, kdy nás čeká takto závažné rozhodnutí, za prvé, aby tady ministr financí seděl, když se projednává jeho návrh. (Potlesk zleva.) Já myslím, že tím pan ministr prokazuje jedinou věc. Pohrdá touto Poslaneckou sněmovnou. On už ví, že ty hlasy má, že má hlasy ODS, TOP 09, má hlasy bývalých a současných véčkařů, tam se to různě mění, takže já to nebudu přesněji definovat, takže ví, že má těch 101 hlasů, a už je mu to takzvaně jedno. Už je mu to buřt, už tady sedět nemusí. Ať si opozice povídá co chce, pan Miroslav Kalousek sem přijde až na hlasování. Já si myslím, že takovýto přístup Poslanecká sněmovna musí jednoznačně odmítnout.

Za druhé. Zasloužili bychom si, aby se pan premiér a pan Miroslav Kalousek jako ministr financí omluvili české veřejnosti za krajně nešťastnou situaci, do které dostali daňové poplatníky 13 dnů před koncem kalendářního roku. Zasloužíme si, aby se premiér a ministr financí vyjádřili k plánu na sjednocení DPH na 17,5 % za dva roky. A také bychom si zasloužili, aby se ministr financí vyjádřil k tomu, co bude s daňovou reformou, která už byla schválena a která by měla začít platit od 1. ledna roku 2015. Tohle všechno jsou otázky, na které není možné neodpovědět před hlasováním, které Poslaneckou sněmovnu čeká.

Tady nejde jenom o přežití Nečasovy vlády na nějakých dalších -

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Pane předsedo, je mi líto, musím vás přerušit ve vašem obsažném vystoupení, protože máme 12.45 a máme na tento čas pevně zařazený bod Návrh na změny ve složení orgánů Poslanecké sněmovny. Takže tento bod přerušuji ve stadiu rozpravy a svoje vystoupení potom budete moci dokončit.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Já si myslím, pane místopředsedo, že to je škoda. Právě se dostavil ministr financí Miroslav Kalousek a mohla být debata a možná jsme se mohli dočkat odpovědí na otázky, které jsem položil. Ale budu respektovat dohodu, která je v Poslanecké sněmovně, a myslím si, že jsem zmínil všechny podstatné aspekty, které se týkají tohoto návrhu zákona. Děkuji.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Ujišťuji vás, že jsem vás bedlivě poslouchal, to za prvé. Váš zvučný hlas je slyšet po celé budově. Za druhé, já jsem už tady konstatoval, že předstupuji poosmé, a já se odkazuji na svých sedm předcházejících veřejných vystoupení, která obsahovala všechny odpovědi na vaše otázky.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Pane senátore, já se velice omlouvám, bohužel ten bod jsme byli nuceni přerušit, takže až se k němu vrátíme ve stadiu rozpravy, budete mít možnost promluvit.

 

Můžeme tedy přistoupit k pevně zařazenému bodu a to je

 

157.
Návrh na změny ve složení orgánů Poslanecké sněmovny

Máme přítomného pověřeného člena volební komise?

 

Poslankyně Vlasta Bohdalová: Dobré odpoledne, vážená paní předsedkyně. (Smích v sále.) Pane místopředsedo.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Prosím, paní kolegyně, máte slovo.

 

Poslankyně Vlasta Bohdalová: Zaspala jsem, jsem zmatená, doufám, že mi to odpustíte. Ale doufám, že teď už budeme vše projednávat tak, abychom řádně probrali dva body voleb.

První bod voleb je návrh na změny ve složení orgánů Poslanecké sněmovny. Volební komise obdržela k tomuto bodu od poslaneckých klubů tyto návrhy: Rezignace členů za prvé hospodářského výboru - na člena hospodářského výboru rezignuje Pavol Lukša z TOP 09 a Starostové. Z kontrolního výboru Vlasta Bohdalová, ČSSD, Lenka Kohoutová, ODS. Z petičního výboru Roman Sklenák, ČSSD. Z volebního výboru Václav Kubata, TOP 09 a Starostové.

Na nové členy těchto orgánů byli kluby navrženi tito lidé, tito poslanci: hospodářský výbor - pan Václav Kubata z TOP 09 a Starostové za poslance Pavla Lukšu, kontrolní výbor - Pavel Bohatec, ODS, za poslankyni Lenku Kohoutovou, Petr Zgarba, Česká strana sociálně demokratická, za Vlastu Bohdalovou, petiční výbor - Jan Babor, ČSSD, za poslance Romana Sklenáka, volební výbor - Lenka Kohoutová, ODS, za bývalého poslance a nyní ministra Zbyňka Stanjuru. Za stávajícího poslance a ministra. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP