(12.30 hodin)
(pokračuje Sobotka)

Já jsem tady nikdy, nikdy v Poslanecké sněmovně nedostal od premiéra nebo ministra financí odpověď na otázku, kterou jsem tady opakovaně pokládal. Ta otázka byla velmi jednoduchá: Pane ministře, pane premiére, jak jste došli k tomu číslu 17,5 procenta? Jaké analýzy k tomu vedly? Z čeho jste vycházeli při stanovení této částky? Já to tuším. Prostě bylo to řečeno od zeleného stolu. Bylo to řečeno v rámci jakési koaliční debaty, kde žádné propočty, žádné analýzy nebyly. Když jste řekli těch 17,5 %, tak jste vůbec neřešili takové věci, jako je dopad na životní úroveň důchodců nebo rodin s dětmi. Bylo vám úplně jedno, co to udělá se zdražováním zdravotnictví a s deficitem zdravotních pojišťoven, zejména Všeobecné zdravotní pojišťovny. Bylo vám jedno, co to udělá s náklady na bydlení, které se i díky zvyšování DPH šplhají do neudržitelné výše. Prostě bylo to jedno. Vy jste řekli od zeleného stolu 17,5 %, převálcovali jste opozici, převálcovali jste Senát a prosadili jste si tuto sazbu od 1. ledna příštího roku.

A teď přijde premiér Petr Nečas a začne obviňovat opozici, nebo dokonce Senát, že způsobil tento daňový zmatek, že se zdražuje, že vlastně ta největší komplikace je to, že opozice s tím nesouhlasí a že vláda všechno dělá v pořádku, že vláda chce, aby byla stabilita. Já si myslím, že to je neuvěřitelné pokrytectví ze strany premiéra a této vládní koalice. Kdyby vláda neměla zmatek ve svých hlavách, kdyby vláda věděla, že má nějakou koncepci daňové politiky, tak jsme se do této situace jako země nikdy nedostali. My jsme se totiž do ní historicky nikdy nedostali. Ať tady byla jakákoli vláda, levicová, nebo pravicová, před rokem 2006, tak se chovala tak odpovědně, aby občany a podnikatele takovým způsobem netýrala a nestresovala.

První vláda, která experimentuje na lidech, na občanech, na podnikatelích doslova v přímém přenosu, je vláda Petra Nečase. Je to vláda Petra Nečase, která by se měla omluvit. A měla by se omlouvat každý den, který zbývá do konce letošního roku, všem, kterým těmito daňovými experimenty zkomplikovala život. Je to odpovědnost této koalice. Nemůže ji svalovat na nikoho jiného. (Potlesk v části ČSSD.)

Já vím, že pan premiér má oblíbenou metodu. Pokaždé, když se objeví nějaký problém, tak řekne "no, ale za to mohou sociální demokraté", a vrací se do minulosti. Deset let, patnáct let zpátky se pan premiér vrací a snaží se doložit, že za všechny potíže jeho vlády ve skutečnosti mohou nějaká rozhodnutí sociálně demokratických vlád, které už tady ale šest let nejsou. Šest let už se pan premiér, ať už jako ministr práce, nebo jako předseda vlády, vymlouvá na sociální demokracii.

V této věci, pane premiére a pane ministře financí, se můžete vymlouvat jenom sami na sebe. Je to vaše neodpovědnost, vaše lajdáctví, váš amatérismus, vaše špatné koaliční dohody, vaše neschopnost prosadit včas příslušné zákony, které znamenají, že teď, třináct dnů před koncem kalendářního roku, se teprve stanovují sazby DPH a dalších daní! Tato vláda vždycky tvrdila, že chce v naší zemi lepší podnikatelské prostředí. Že chce lepší konkurenceschopnost. Co horšího můžete pro podnikatelské prostředí udělat, než je tato nejistota a než je tahle blamáž se sazbami DPH?

Mnohem horší samozřejmě je to, na co se ty peníze použijí. To je snad ještě horší než chaos a zmatek, který tahle vláda svými daňovými návrhy permanentně vyvolává. Peníze, které se vytáhnou z kapes občanů, ty peníze, které lidé budou platit v dražších potravinách, v dražších lécích, v dražším vodném a stočném, v dražších poplatcích za dálkové vytápění, prostě v tom dražším bydlení, se použijí na to, aby se dotovaly důchodové fondy a spoření na důchod těch nejbohatších v takzvaném druhém pilíři.

Tohle je absurdní reforma, ke které se vláda uchýlila. Ona prostě vytáhne peníze důchodcům, rodinám s dětmi, nemocným. Sebere jim peníze formou zvyšování DPH a ty prostředky poskytne na opt-out. To znamená, věnuje je na to, aby si ti nejbohatší mohli začít spořit ve druhém pilíři. To znamená těm lidem, kteří samozřejmě mají dostatek jiných investičních příležitostí, začne vláda od 1. ledna speciálně dotovat vyšším DPH jejich spoření na důchod. Prostě ti nejbohatší mají možnost omezit svoji solidaritu se zbytkem národa, mohou si vyvést svoje peníze z druhého pilíře a ty chybějící zdroje vláda zaplatí vyšší daní z přidané hodnoty. Já myslím, že tohle musí všichni občané vědět. Ty peníze nejdou na nějaké snižování schodku. Ty peníze nejdou na snižování zadlužování. Ty peníze jdou na experiment s druhým pilířem. A ty peníze samozřejmě také budou dotovat církevní restituce, protože ty budou stát víc peněz v příštím roce. Tohle je výsledek vládní rozpočtové politiky!

Když jsem tady mluvil o tom plíživém zvyšování DPH, o tom zdražování, které přinesla vládní daňová politika v minulých letech, tak je myslím také důležité připomenout, že vedle toho, jak se zvyšovala DPH, tak se zvyšoval i státní dluh. My dneska máme dvakrát větší veřejný dluh než byl v roce 2006. A to se od té doby ztrojnásobila DPH na potraviny a léky.

Já se ptám, kde jsou ty peníze. Kam jste, pravicové vlády, které jste tady vládly šest let, daly ty peníze, které jste vymačkaly z občanů zvyšováním DPH? (Potlesk z řad ČSSD.) Vy jste šest let odíraly lidi, zvyšovaly jste DPH salámovou metodou, utahovaly jste šrouby, a přesto tady máme po těch šesti letech dvakrát tak velký veřejný dluh než byl v roce 2006. To znamená, kde jsou ty peníze, které jste vytáhli! Jsou někde v nějakých rezervách? Jsou někde nějaké přebytky? Ne. Jenom dluhy a deficity! Důchodový účet je v deficitu, VZP bude v deficitu, státní rozpočet je v deficitu. To znamená, výsledkem toho zdražení je zdvojnásobený státní dluh, ale samozřejmě i umrtvená spotřeba domácností. Samozřejmě že lidé nemají peníze, zdražilo se, nenakupují. Naše ekonomika je v recesi. To je koneckonců nejlepší doklad toho, že se tento experiment nepovedl. Tahle koncepce daňové politiky je chybná. Tohle je ve skutečnosti důležité.

Já vím, že se v médiích a v novinách nejvíc píše o tom, že nevíme, jaké budou daňové sazby - třináct dní před koncem roku. To je samozřejmě obrovský malér. Ale já za mnohem větší malér pokládám to, co se stalo se společností a co se stalo s veřejnými rozpočty. Prostě ta politika přenášení zdanění na nepřímé daně se přehnala a nevedla ke snížení státního dluhu. To je bohužel realita.

Mě mrzí, že tady teď není ministr financí, protože bych se ho rád také zeptal na další věc. Tento balíček říká, že příští rok se sice zvedne DPH ve snížené a základní sazbě o jeden procentní bod, ale za dva roku po tom má být sjednocená sazba DPH 17,5 %. O tom se také nemluví a tady to nikdo neřekl. Já bych se rád zeptal vlády, co to má znamenat. Co to je zase za plánování, které vy tady zavádíte, že teď se DPH zvedne o jeden procentní bod ve snížené základní sazbě, ale do zákona už zase dáte dopředu, že za dva roky se to sjednotí na 17,5 %? To znamená, vy chcete zase příští vládu dostat do podobného maléru, do jakého jste se dostali vy. Proč tam je ten dodatek o 17,5 % za dva roky, když se s důsledky tohoto chybného rozhodnutí tato vláda nebude muset vypořádávat! Co to znamená? Znamená to tedy, že skutečně vy chcete prosazovat sjednocení DPH na 17,5 procenta? Když jste to odmítli pro příští rok? Tak ale za dva roky to nastane? Se všemi dopady na veřejné rozpočty? Se všemi dopady na zdražení potravin a léků? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP