(10.30 hodin)
(pokračuje Petr)

Čili my jsme vedeni naprosto opačnými důvody, takže je těžko pochopitelné, proč k tomu dochází. Asi máme za sebou řadu zákonů, kde vláda potřebuje 101 poslanců, a pokud bychom této novele řekli ne, tak možná by pro další zákony těch 101 hlasů nebylo.

V daném okamžiku můžeme s jistotou potvrdit pouze jedno - že jediným a konečným důsledkem této novely bude ztížení přístupu k hnědému uhlí a k následnému zdražení elektřiny, která už dneska dosáhla výše, která celé řadě výrazných exportních podniků brání v konkurenci. Není tomu tak dávno, kdy se tady 8. listopadu shromáždilo asi 60 významných představitelů těchto podniků, a výsledkem bylo, že vláda přidala 2 miliardy na obnovitelné zdroje, což pochopitelně nestačí.

Můj názor, a pohyboval jsem se v oblasti těžby nerostů a energetiky dost dlouho, je, abychom vyslovili souhlas s názorem, který vyslovil pan prezident, a tuto malou novelu neschválili. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk z řad poslanců sociální demokracie.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Další přihlášený je pan poslanec Václav Klučka, připraví se Josef Tancoš. Teď požádám pana poslance Václava Klučku.

 

Poslanec Václav Klučka: Vážený pane předsedající, členové vlády, kolegyně, kolegové, zanedlouho, za krátkou dobu, zde budeme rozhodovat s konečnou platností o tzv. malé novele horního zákona. Principem této zdánlivě malé právní úpravy je vynětí tzv. vyvlastňovacího paragrafu ze zákona, a to bez náhrady. Jedná se prosím o návrh v této chvíli zcela nesystémový, jehož přijetí bez náhrady by zcela zásadním způsobem ovlivnilo možnosti státu dostat se ke svému majetku.

Víte, z tohoto pohledu já trošku nerozumím aktivitě vlády přijmout malou novelu a mít nachystanou velkou novelu. Nerozumím tomu času, ve kterém se tato strategie odehrává. A proto taky promiňte, že můžeme jenom dedukovat, co je příčinou toho celého problému a proč malá novela v současné chvíli je tak důležitá. Možnost vyvlastnění jakožto možnost krajní, tedy možnost poslední instance pro případ, že nedojde k dohodě s vlastníky pozemků či nemovitostí, je obsažena v horních zákonech všech zemí světa, a to dokonce jako jeden z hlavních principů. Tedy i v těch státech, kde není, jak pan ministr říkal, všechno toho státu. I v těch státech, kde jsou privatizované těžební společnosti. V České republice tento institut v posledních dvaceti letech využit nebyl, což tedy znamená, že právě díky tomu, že tato instituce vyvlastnění existovala, byla blokací takovéhoto úsilí.

V zostřených globálních podmínkách soupeření a přístupu k surovinám dnes všechny země zpřísňují či zjednodušují způsob, jak se dostat k zásobám svých surovin. Příkladem toho je i velká novela horního zákona, která je připravována. Odsouhlasením navrhovaného řešení by se Česká republika - mám na mysli to řešení, co dnes bychom měli potvrdit - postavila zcela osamocena do opačné pozice, kdy by zásadním způsobem ovlivnila - oslabila - vliv státu na to, využívat vlastní nerostné bohatství nezbytné nejen pro výrobu elektřiny, ale pro celý průmysl.

Horní právo má na území České republiky mnohasetletou tradici a nezaslouží si nesystémové, amatérské úpravy. Je jednou z nejstarších a nejkonzervativnějších právních úprav, jejíž změny je třeba dělat zcela uvážlivě po důkladné předchozí analýze. Nevhodnost navrhovaného vynětí pouze tzv. vyvlastňovacím paragrafem bez adekvátní náhrady je evidentní také proto, že Ministerstvo průmyslu a obchodu, tak jak dnes pan ministr představil, má připravenou velkou novelu horního zákona, jejíž příprava je v takové fázi, že může dokonce zaručovat schopnost tohoto řešení. Tato novela celou problematiku řeší komplexně, systémově a problematika případného vyvlastnění ve prospěch státu jakožto krajního řešení bude liberálnější a vyváženější. Proto je pro mě naprosto, naprosto nesrozumitelné, proč dnes máme přijímat malou novelu horního zákona.

Je mým nezvratným přesvědčením, že každé rozhodnutí se zásadním vlivem na ekonomiku by mělo vycházet z rámcových dlouhodobých strategií, zvláště je-li její dotčenou oblastí energetika, která v posledních letech na evropské i národní úrovni zažívá velké otřesy a nestabilitu mající krajně negativní dopady i na ostatní průmyslové sektory. Bohužel malá novela vychází z ryze politické dohody, neberoucí v potaz jakékoli rámce, ať už aktualizace surovinové politiky České republiky, státní energetickou koncepci České republiky či žádoucí a připravenou komplexní novelizaci celého horního zákona. Dokladem této skutečnosti je fakt, že veškeré kritické připomínky profesních organizací i relevantně příslušných státních institucí k této novele byly v celém procesu legislativního schvalování setrvale odmítány.

Přesto, resp. právě proto, že se na vás opětovně obracím, tentokrát společně, abych vás vyzval k zamyšlení nad argumenty hovořícími v neprospěch znění vládní novely, tak to činím. Bytostně věřím, že zvláště v těžkých časech pro stát, ekonomiku, občany i firmy v důsledku eroze důvěry a společenského konsensu je nutné činit kroky promyšlené a dlouhodobě efektivní, nikoliv nahodilé, vyplývající z okamžitých potřeb. Doufám, že tento názor budete sdílet rovněž se mnou a budete jej mít na paměti i při hlasování o finálním schválení malé novely horního zákona.

Děkuji vám za pozornost. (Potlesk některých poslanců zleva.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Teď bych požádal pana poslance Josefa Tancoše o slovo, připraví se Jiří Šlégr.

 

Poslanec Josef Tancoš: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, k malé novele horního zákona samozřejmě bylo řečeno už mnohé. Já jsem sám vystupoval při předkládání této novely v minulém období. Ale v tuto chvíli si myslím, že stát samozřejmě ztrácí vekou možnost nějakým způsobem ovlivňovat využití nerostných surovin. Samozřejmě má obrovský problém s bezpečností státu v oblasti energetiky. Samozřejmě zablokování surovin ekologickými teroristy nebo případně ekonomickými spekulanty bude obrovský problém. A jakým způsobem to potom bude stát řešit, to samozřejmě nás nějakým způsobem potom bude zajímat. Ale jestli bude velká novela a tato velká novela to napraví za rok, za půl roku, za dva roky, za tři roky, to samozřejmě bych chtěl slyšet od pana ministra, který slíbil, že v nejbližší době ta novela vejde v platnost a napraví tyto kroky. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP