(15.20 hodin)
(pokračuje Bárta)

Dámy a pánové, dovolte mi interpretovat toto vyjádření, které poslala Všeobecná zdravotní pojišťovna starostovi Mariánských Lázní. Všeobecná zdravotní pojišťovna se domnívá, že zrušení urologie a akutní péče v Mariánských Lázních je zcela v pořádku a že je to zájem jak Mariánských Lázní, tak Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Tragédie na celé věci je, že ono opravdu v dílčích pohledech je to správné rozhodnutí. Možná že změnit Nemocnici Mariánské Lázně na léčebnu pro dlouhodobě nemocné je možná řešením. Možná že je to úsporné řešení, které prospěje rozpočtu Všeobecné zdravotní pojišťovny. Možná že je to řešení, které prospívá řekněme silné lobby Karlovarské nemocnice, kde máme naopak určitý růst služeb, silné lobby Chebské nemocnice, kde máme určitý růst lékařských služeb, zdravotních služeb. Možná že dokonce v určitém slova smyslu to prospívá i Všeobecné zdravotní pojišťovně jako celku, protože obecně máme málo lůžek a máme ten počet lůžek seškrtat. Ano. A já tady mám potřebu podotknout, že Věci veřejné stály u dodatku koaliční smlouvy, kdy jsme žádali pana ministra Hegera o jasný fahrplán zdravotnické reformy, o jasný fahrplán a způsoby a instrumenty hledání úspor ve zdravotnictví, mezi které mimochodem mělo patřit a má patřit snížení akutních lůžek ve zdravotnictví, nicméně jedna zcela zásadní podstata té věci zcela jednoznačně mizí, a to je to, že Ministerstvo zdravotnictví je tady jako politický orgán odpovědné za dostupnost zdravotní péče, za infrastrukturu zdravotní péče, tedy za kvalitu zdravotní péče, a mimochodem je zodpovědné i za to, aby to, co české zdravotnictví do této chvíle má jako svoje aktiva, mám-li to říci z ekonomického hlediska, aby tato aktiva nebyla prohospodařena, aby zdravotnictví bylo součástí prosperující české společnosti, aby se neopomněl i ekonomický zájem, byznysový zájem, který zdravotnictví ve vztahu k lázeňství a k cestovnímu ruku, k zaměstnanosti jednoznačně má. A zde je jasný důkaz toho, že někdo zneužívá onoho chaosu ve zdravotnictví k tomu, aby se možná zajímavé a drahé budovy na úžasném území Mariánských Lázní proměnily na jakési zařízení, které z tohoto hlediska bude pro někoho prospěšnější než provoz akutní péče v Mariánských Lázních.

Já říkám, že Ministerstvo zdravotnictví a Všeobecná zdravotní pojišťovna, podotýkám v rukou politiků, správní rada VZP je jednoznačně v rukou politiků, této Poslanecké sněmovny, tak v tomto kontextu mohla vyvinout tlak na to, aby došlo k zachování akutní zdravotní péče v Mariánských Lázních. Ptám se, proč Všeobecná zdravotní pojišťovna rovnou nabízí to, že z konkrétního zdravotnického zařízení, když se zruší urologie, když se zruší chirurgie, když se zruší všechna akutní lůžka, proč automaticky nabízí smlouvy na ambulantní péči, o kterou má zdravotnické zařízení zájem. Mimochodem, proč tak činí v situaci, kdy tiše VZP a vůbec zdravotní pojišťovny vypovídají ambulantní smlouvy, a zase tady nekoncepčně uzavíráme nějaké nové ambulantní smlouvy bez toho, aniž bychom měli jasno a koncepci toho, jaké jiné ambulantní služby se budou rušit. Jaká je jistota podnikání ve zdravotnictví, pokud není navázáno na konkrétní lobbistické a kmotrovské struktury ve zdravotnictví, tak jak o tom tady před 14 dny povídal pan poslanec Skokan na příkladu pana poslance Farského v Libereckém kraji, rušení konkrétních oddělení v turnovské nemocnici, rozšiřování jiných oddělení v nemocnici ve městě, kde je starostou poslanec za TOP 09 pan poslanec Farský? Není v tomto směru jednání v Mariánských Lázních jen přesně dalším příkladem netransparentního zákulisního jednání, které je prospěšné konkrétním zdravotním lobby v Chebské nemocnici, v Karlovarské nemocnici nebo možná přímo dotýkající se vlastní správy VZP?

Je absurdností to, že v městě Mariánské Lázně je starostou pan starosta Král z ODS. Místostarostou této obce, který odkýval zrušení akutních lůžek a jejich náhradu za LDN, je pro změnu místostarostou ze sociální demokracie. K tomu máme VZP a Ministerstvo zdravotnictví, kde nelze upřít to, že TOP 09 má v tuto chvíli prim, a v tomto kontextu je zcela evidentní, že napříč touto Poslaneckou sněmovnou, napříč tímto politickým spektrem probíhají procesy, které jsou jednoznačně ke škodě Mariánských Lázní, jednoznačně jsou ke škodě celému lázeňskému průmyslu, a tudíž cestovnímu ruchu v ČR, a mimo to jsou jednoznačným příkladem chaotického zákulisního netransparentního prokorupčního rušení konkrétních oddělení, ba dokonce celých nemocnic v ČR.

Dámy a pánové, jestliže v Karlovarském kraji je v tachovském okrese nulový rozsah akutních lůžek, jestliže, znova podotýkám, zcela jednoznačně se v přítmí nekompetentnosti tady v tuto chvíli ruší Nemocnice Mariánské Lázně, a já prostřednictvím paní předsedkyně prosím, žádám pana ministra Hegera, aby osvětlil za prvé klíč, na základě kterého se konkrétní zdravotnická zařízení v Čechách ruší, na základě kterého se omezují, resp. ruší, konkrétní oddělení v mnoha nemocnicích, a dokonce více než desítka nemocnic má na tomto principu skončit. Ptám se, proč není možné zveřejnit smlouvy zdravotních pojišťoven s konkrétními nemocnicemi, aby bylo vidět, jak kupříkladu ona mariánská nemocnice je bezesporu ve svých chirurgických a urologických zákrocích levnější než jiné nemocnice v tomto kraji. Ptám se, proč neexistuje jednotný ceník nemocnic, na základě kterého by se mnohem transparentnějším způsobem vyselektovalo to, jaké nemocnice přežijí a jaké ne, jaké se dokážou přizpůsobit nižším cenám, které objektivně jiné nemocnice dokážou poskytovat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP