(15.30 hodin)
(pokračuje Bárta)

Ptám se, jestliže tady při interpelacích minulý čtvrtek pan ministr Heger říkal na interpelaci mé ženy, že Ministerstvo zdravotnictví nenese odpovědnost za počínání zdravotních pojišťoven z hlediska rušení nemocnic a konkrétních oddělení, proč Ministerstvo zdravotnictví procházelo oněmi dvěma memorandy se zdravotními pojišťovnami, proč Ministerstvo zdravotnictví zcela jednoznačně koordinovalo kroky zdravotních pojišťoven z hlediska vypovídání smluv. Ptám se, proč z tohoto hlediska právě onen konkrétní ceník, který kdyby tady nebyl, mohl býti právě podkladem už celou řadu měsíců pro debatu o rušení konkrétních zdravotnických zařízení.

Dámy a pánové, já v tomto směru si dovoluji požádat o to, aby bod Informace ministra zdravotnictví k situaci nemocnic v Karlovarském kraji získal vaši podporu. Prosím vás nejenom za starostu ODS, který žádá projednání tohoto bodu zde ve Sněmovně, protože v tuto chvíli není jiná cesta, jak zachránit nemocnici v Mariánských Lázních. Pokud dnes tady pan ministr, nebo v tomto týdnu pan ministr nezaujme jasné stanovisko, od Nového roku opravdu tato nemocnice přestane existovat. V Mariánských Lázních už budeme mít navždy jen LDN. Budeme vzkazovat návštěvníkům Mariánských Lázní: Pokud se pojedete léčit do Mariánských Lázní s urologickým problémem, počítáme s tím, že jsme připraveni vám nabídnout kvalitní služby léčebny dlouhodobě nemocných. (Potlesk ze středu sálu.) Nic jiného totiž podle VZP a podle mnohých už asi oni pacienti v Mariánských Lázních nebudou potřebovat. Pokud zde nezvítězí určitý teologický názor, že naopak budeme přesvědčeni o tom, že víra uzdraví všechny ty, kteří se rozhodnou navštívit Mariánské Lázně a budou popíjet prameny, které z tohoto hlediska jsou po desítky let v tomto jednom z nejmladších českých měst tolik mezinárodně ceněny.

Dámy a pánové, rozumím tomu a sám jsem byl u toho, když jsme v rámci úspor ve zdravotnictví omezovali lázeňskou péči v České republice. Ano, české zdravotnictví nemá na to, aby investovalo tolik jako v minulých letech do lázeňství v rámci rozpočtu zdravotnictví. Ano, nemá na to. Ale přesto to neznamená, že o to více podtrhneme sotva dýchající cestovní ruch a průmysl lázeňský, který je v Mariánských Lázních, tím, že zrušíme urologii a následně celou nemocnici v Mariánských lázních.

V kontextu toho, kdy nám tady pan premiér prakticky takřka na každé schůzi vzkazuje, jak vláda České republiky bude provádět prokonkurenční politiku, jak bude provádět stimuly pro to, aby se v Čechách žilo lépe, aby se v Čechách lépe podnikalo, je příklad rušení nemocnice v Mariánských lázních zcela jednoznačně příkladem reálného pravého opaku, kdy vlastní starosta z ODS není vyslyšen u vlastní strany.

Dámy a pánové, jestliže nedáte prostor vyjádření, resp. společným úsilím nepřesvědčíme pana ministra Hegera, aby v této věci dal jasné vysvětlující, resp. garanční stanovisko k tomu, že má býti nemocnice v Mariánských Lázních zachována, do konce roku tato nemocnice, jak jsem říkal, skončí, promění se na nemocnici pro dlouhodobě nemocné, omezí se kvalita služeb v Mariánských Lázních. A já si dovolím vás zde potom pravidelně informovat o ekonomické prosperitě tohoto města, zodpovědnosti pana ministra Hegera i těch, kteří projednání tohoto bodu nepodpoří.

Děkuji vám za pozornost. (Potlesk ze středu sálu.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Další přihláška - pan poslanec Vít Bárta. (Poslanec Bárta říká mimo mikrofon, že vystoupí později.) Čili ji rušíte? Prosím, ale jste na řadě. (Poslanec Bárta říká ze svého místa, že teď svoji přihlášku ruší, ale přihlásí se později.) Pane poslanče, já zde mám přihlášky v tom pořadí, ve kterém mi sem byly přineseny. Jednací řád předpokládá, že se poslanci k vystoupení, které se týká změny pořadu schůze, hlásí v první půlhodině našeho jednání. Vy jste se v první půlhodině přihlásil, přihláška je tady, má pořadové číslo, které odpovídá tomu, kdy sem byla předána, takže se buďto teď ujmete slova - já vás o to žádám - a vyhovíte tomu, co po nás požaduje jednací řád.

 

Poslanec Vít Bárta: Vážená paní předsedkyně, když žádáte, já vám velmi rád vyhovím. Přiznám se, že jsem si chtěl doplnit na základě předchozích informací, které tady zazněly, tento bod a přihlásit se do debaty znovu, což asi stejně nakonec budu muset učinit, nicméně vašemu přání vyhovím a předložím další bod, který se jmenuje pro změnu Informace ministra zdravotnictví k nesystematickým a netransparentním změnám v poskytování zdravotní péče v Plzeňském kraji.

Je zde naprosto jasná cynická ambice rušit výrazně efektivnější, nebo chcete-li levnější nemocnice na úkor toho, že naopak se zachovají nemocnice dražší. Těch příkladů je celá řada a některé z nich tady již konkrétně zazněly v minulých týdnech i dnes, nicméně mi dovolte v tomto kontextu se zaměřit nyní na situaci v Plzeňském kraji, která bezesporu vyžaduje samostatnou pozornost.

Proč se v rokycanské nemocnici má rušit porodnické a dětské oddělení, když tato oddělení umějí zákroky, které se zde provádějí, provádět o jednu třetinu levněji než v nemocnici plzeňské? Nejprve byla ambice zde úplně tyto aktivity zrušit, potom zdravotní pojišťovny přistoupily k tomu, že se tedy zachová smlouva s tímto zdravotnickým zařízením naproti jiným zdravotnickým zařízením pouze na tři roky, tedy na střednědobou smlouvu. Vedení nemocnice je vděčno alespoň za tuto možnost, jelikož zastání se v této složité situaci hledá velmi obtížně.

Pacienti dětského oddělení a porodnice by dle argumentů Ministerstva zdravotnictví měli v budoucnosti přejít do plzeňské soukromé nemocnice U Mulačů nebo do hořovické nemocnice. Rušení zmíněných oddělení tak bude dalším důvodem občanů ke stěhování do větších měst, kde naleznou kompletní lékařskou péči, jelikož ta se tak stane velmi těžko dostupnou.

V důsledku kroků, které podniklo Ministerstvo zdravotnictví, je též nedostatek praktických lékařů na venkově a v pohraničí, jelikož nejsou dostatečně bonifikováni. Je zapotřebí si v tomto kontextu připomenout, že Plzeňský i Karlovarský kraj jsou velmi blízko Německu, kde v tomto směru uplatnění i platová politika jsou poněkud diametrálně odlišné než v České republice. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP