(15.10 hodin)
(pokračuje Bárta)

Nicméně dovolte mi následně vás seznámit s tím, jak to souvisí s činností Ministerstva zdravotnictví, jak to souvisí s tím, proč tady pan doktor Štětina, proč tady pan poslanec Kádner hovořili o tom, že žádáme pana ministra zdravotnictví, aby objasnil, na jakém principu se ruší konkrétní zdravotnická zařízení, aby objasnil, kdo nese zodpovědnost za to, že zůstanou zachována dražší zdravotnická zařízení, a naopak se ruší efektivnější a levnější zdravotnická oddělení, a dokonce celé nemocnice. Kdo nese odpovědnost za to, že zde ničíme konkurenceschopnost Mariánských Lázní, kdo nese zodpovědnost za to, že se ruší nemocnice v Roudnici, která je pátou nejlevnější nemocnicí a že zůstane mnohem dražší nemocnice v sousedních Litoměřicích.

Ten příběh, který se dotýká mariánské nemocnice z hlediska odpovědnosti, který vám zde budu prezentovat, je příkladem toho, jak hledání odpovědnosti je velmi obtížné. Jak hledání odpovědnosti je obtížné proto, že se zdá, že buď někdo z obavy o to, aby tu odpovědnost nepřijal, anebo naopak záměrně proto, aby nebylo jasné, kdo tu odpovědnost ponese, se všechny ony reformní kroky, ony úsporné kroky, děly v bahně kolektivní nezodpovědnosti a určité míry chaosu, který bude mít jednoznačně nezvratné následky pro celou Českou republiku.

Já jsem si dal tu práci a sešel jsem se nejdříve s vlastníky nemocnice, následně jsem se sešel s lékaři, následně jsem se sešel s pacienty a nakonec jsem se sešel s panem starostou. A onu detektivku, ony protichůdné informace si vám zde dovolím nyní prezentovat.

Začnu tím, že jsem se nejprve z logiky věci sešel s vlastníkem nemocnice. Sešel jsem se díky naší předsedkyní Věcí veřejných v Karlovarském kraji - díky Soně Puškašové - s panem Antonínem Stroleným, jednatelem nemocnice v Mariánských Lázních, a s majitelem nemocnice Vladimírem Michalčákem za přítomnosti místostarosty Mariánských Lázní panem Horkým. Tito tři pánové mě přesvědčovali mnoho minut o tom, že oni jako vlastníci nemocnice nejsou schopni nic učinit pro to, aby nemocnice zůstala zachována. Za prvé, že za to může urologická společnost, která vydala stanovisko, na základě kterého Všeobecná zdravotní pojišťovna odebere smlouvu na provozování urologické akutní péče v Mariánských Lázních. Následně mně vyprávěli o tom, že situace z hlediska VZP byla naprosto chaotická v tom, že opakovaně se během roku ptali majitelé této nemocnice na to ve VZP, jestli bude tato nemocnice zachována, nebo ne, vzhledem k šířícím se poplašným zprávám, které probublávaly z Ministerstva zdravotnictví a ze zdravotních pojišťoven po celý tento rok 2012. Opakovaně se představitelé této nemocnice dozvídali to, že se nemají bát, že je zájem o to, aby mariánská nemocnice zůstala fungovat.

Majitelé nemocnice mi dokonce předložili informace o investicích, které provedli do vybavení chirurgického sálu, do vybavení urologie, které jsou jednoznačně investicemi v řádu desetimiliónů korun, což pro vaši představu u nemocnice s obratem 110 miliónů korun ročně je bezesporu částka nemalá. Naopak se bojím říci - naopak se nebojím říci, že se jedná o částku zcela zásadní, a myslím si, že z pohledu i podnikatelského prostředí a důvěryhodnosti České republiky se z tohoto hlediska jedná i o krok, který čistě v poměru desetimilionové investice a stodesetimilionového obratu hovoří při obratu jednání VZP pro následné zrušení této nemocnice za krok vůči vlastníkům za zcela likvidační.

Nicméně zároveň mi majitelé nemocnice sdělili, že i kdyby VZP nabídla prodloužení té smlouvy kupříkladu z konce tohoto roku aspoň o tři měsíce do března příštího roku, tak že páni majitelé už takové kroky nebudou podporovat, protože lékaři v této nemocnici již dali výpovědi a obnovení kvalitního týmu už v současné době ani není možné. Podotýkám, že místostarosta Horký za sociální demokracii, přítomný tomuto jednání s vlastníky jakožto reprezentant Mariánských Lázní, vlastnících 13 %, zbývajících 13 % v této nemocnici, zcela přitakával a vyjadřoval naprostý souhlas s jednáním a názorem vlastníka i jednatele nemocnice.

Musím říci, že v tu chvíli po tom prvním jednání jsem byl rozzloben na chaotické a jednoznačně proti podnikatelským zájmům chovající se VZP. Když jsem se nicméně setkal s lékaři v mariánské nemocnici, zjistil jsem, že mi majitel a jednatel nemocnice lže. Že lékaři mně představili za prvé vyjádření urologické společnosti, které v žádném případě nevyznívá tak, že by mělo dojít ke zrušení urologie v Mariánských Lázních, a zároveň jsem byl z tohoto hlediska ujištěn, že lékaři jsou připraveni dále setrvat i třebas po improvizovanou dobu během měsíce ledna, února, března v mariánské nemocnici. Dokonce na to sepsali petici, kterou všichni svým jakýmsi prohlášením podepsali.

Kde je tedy pravda? Chtěli majitelé nemocnice v Mariánských Lázních zrušit tuto nemocnici? Nebo lékaři pod tlakem posledních událostí, kdy si uvědomili, co všechno s danou věcí souvisí, poněkud změnili svůj postoj k tématu, které se bezesporu jich velmi úzce dotýká.

Když jsem se setkal se starostou Mariánských Lázní, dal mně dopis, který si vám zde dovoluji přečíst. Dostal jsem dopis, respektive kopii dopisu, který dostal pan starosta Král od regionální pobočky Plzeň Všeobecné zdravotní pojišťovny: "Vážený pane starosto, dovolte, abych reagovala na váš dopis z 22. 11. 2012 ve věci smlouvy s Nemocnicí Mariánské Lázně, s. r. o. Ve věci optimalizace lůžek v této nemocnici proběhlo v poslední době jednání dne 31. 10. 2012 a následně pak 27. 11. 2012. Na základě shody..." a to, dámy a pánové, podtrhuji..."na základě shody z posledního jednání dochází s platností od 1. 1. 2013 ke změně akutních lůžek na lůžka následné péče v plném počtu. Jednání byl přítomen zástupce vašeho města místostarosta pan doktor Horký. Při tomto jednání pak zástupci nemocnice potvrdili, že jsou schopni zajistit potřebnou zdravotní péči v lokalitě zajišťované původně Nemocnicí Mariánské Lázně, s. r. o. Jsem přesvědčena o tom, že dohodnuté řešení všech stran nezpůsobí žádný výpadek v poskytování zdravotní péče našim pojištěncům a současně je korektním řešením pro další fungování nemocnice.***




Přihlásit/registrovat se do ISP